Sunday, April 17, 2016

Naimah


Di kampung saya ada sorang budak perempuan nama Naimah. Naimah ni anak-anak remaja pangkat anak menakan. Naimah tak berapa sihat. Walaupun umur dah remaja tapi perangai masih macam budak-budak.

Naimah ada satu tabiat. Tiap kali nampak saya dia akan tanya, "Kak tu kawen dak lagi?"

Tapi dia tak pernah tanya kat saya. Dia akan tanya kat orang-orang yang duduk dekat-dekat dengan saya. Kat semua orang dia akan tanya.

"Kak tu kawen dak lagi?"

Satu hari saya makan kenduri dengan Bini Ustaz. Naimah duduk selang satu meja dan macam biasa akan pandang-pandang. Tu kira hint nak tanya soalan tu lah tuuuu.

Naimah panggil Tok kat Bini Ustaz. Naimah bangun duduk kat kerusi dekat dengan Bini Ustaz.

"Tok, kak tu kawen dak lagi?"

"Kawen dah"

Saya tergelak dengar jawapan Bini Ustaz.

"Kawen dengan orang mana?"

"Dengan orang sini jugak"

"Laki dia mana?"
Sambil Naimah pandang-pandang sekeliling.

"Laki dia takdak. Pi perang."

AHAHAHAHA

BESTTTT

Thursday, August 13, 2015

Bahasa Melayu Cacat Bahasa Inggeris mintak carut





Baby: Busuk. Bekas teman lelaki Baby ajak Baby tengok wayang. Baby boleh ikut tak? Huhu

Busuk: Pergi la. Nanti Busuk mintak putus Baby jangan marah so much okey? Fuc* you

Baby: So Busuk ugut baby?

Busuk: Ya!!

Baby: Okay kalau macam ni Baby menyesal couple dengan Busuk buat air mata keluar dari mata. Berterima kasih

Busuk: Maafkanlah Busuk. Busuk stress sangat sehingga Busuk boleh uruskannya


Sikit lagi nak maki. Sikitttt lagiiii

Monday, April 20, 2015

Tanam


"Cuba bagi cadangan untuk sejahterakan alam sekitar?"

"Tanam ayam!"

"Tanam ayam buleh apa? Baik tanam hang. Boleh jugak makan mak hang buat kenduri arwah malam tu."




Saturday, March 21, 2015

Berdebar-debar


Apa saat atau momen yang mendebarkan dalam hidup anda? 
Aku? 
Semenjak pulun berjogging ni ada satu. 

Bila lalu mana-mana rumah.
Ada pakcik cakar daun dan sampah depan rumah.
Mencakar ni ganas sikit dari menyapu. Tangan tu pantas bergerak berbanding menyapu.

Atau pun ada makcik jemur baju kat ampai.
Yang pakcik lilit towel kat pinggang. 
Yang makcik relaks Padang Kota berkemban dengan kain batik.
Berdebar-debar sangat.

Berdebar-debar.
Tak confident dengan towel dan kain batik tu. Takut terlucut.


Friday, August 15, 2014

Aku dan Shampoo



Masa kecik-kecik dulu pakai shampoo Johnson Baby. Yang iklan dia 'Tak pedihkannnn mataaa" dan kanak-kanak ketawa riang. Tapi rasa macam tipu sebab mata aku pedih jugak.

Ada satu hari, masa umur sekolah rendah nak mandi dan shampoo bagai. Atas para dalam bilik air nampak shampoo Head n Shoulders. Ada dua botol. Ambil. Buka penutup. Bau. MasyaAllah wangi. 

Sebab dua-dua pun wangi, maka buat ujian bau. Yang mana paling wangi.

Dah dapat hasil, yang paling wangi tu dipilih. Tuang atas tangan, gosok kulit kepala. Gosok-gosok kulit kepala, tak berbuih. Tuang lagi. Tak berbuih jugak. Tuang tuang dan tuang pun tak berbuih. Tapi rambut makin lembut. Lembut gilaaaa.

Buat keputusan terus bilas. Dah siap mandi, buka pintu bilik air satu rumah tegur, "Amboiiiii wanginyaaaaa!!!"

Tapi lepas dua minit aku pening kepala. Kepala rasa pusing. Mengadu kat mak.

Mak pegang kepala. Mak kata rambut lembut mulus sangat kenapa. Lepas tu wanginya rambut duk sebatu pun berbau. Siasat punya siasat baru mak tahu.

Anak mak yang ni shampoo rambut pakai conditioner. Mana aku tahu. Ingat sama saja dua-dua botol tu. 

Tu laaaa. Malas lagi baca label.

Tapi aku rasa kalau aku baca dulu pun labelnya, umur belum pun dua angka, agak-agak aku tahu conditioner tu maksud apa?????

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...