Thursday, December 23, 2010

TAHNIAH!!!!!!!!!!!!!

Hari ni result PMR keluar. Sumpah kecut perut sebab ini first time mengajar kelas peperiksaan -__-
Sampai sekolah terus berlari-lari manja ke dewan. Nampak wajah-wajah yang tak berapa digemari tapi buat-buat macam tak nampak.

Alhamdulillah 23 orang dapat straight As. Yang mana-mana tak dapat A penuh tu cuba lagi masa SPM nanti. PMR ni macam teka kacang je sebab MCQ. Hihihi

Subjek yang saya ajar ada 9 orang dapat C. Kecewa tapi tetap bersyukur sebab sekurang-kurangnya takde yang fail. (lepas ni macam mana nak berjawab dengan Mak Encik).


p.s 1 - sorry to hear about Hajar. Kesian jadi mangsa ragut.

Monday, December 13, 2010

Makteh pun janji tau JANGAN KAWEN LAGI!!!!

Kaklong Fatin 'Aliah yang Makteh sayang

Situasi 1
Depan toilet

Kaklong : Malam ni kak long nak tido dengan makteh tau.

Makteh : Bakpe nya awak nak tido dengan makteh?

Kaklong : Kaklong memang suka tido dengan makteh. Boleh dok?

Makteh : *sengeh*


Situasi 2
Lewat tengah malam atas katil.

Kaklong : Bile makteh nak kawen?

Makteh : Nape?

Kaklong : Makteh kan dah besar. Pastu kalau makteh dah kawen boleh bagi kak long sepupu.

Makteh : Kahkahkah (cover dengan gelak sebab tak tau nak jawab ape)


Situasi 3
Tengah hari lepas tengok tv

Kaklong : Makteh ni bila nak kawen ni? Kan kaklong kata kaklong tak sabar nak sepupu! (padahal sepupu dia dah ramaiiiiii)

Makteh : Kaklong tau tak, kalau makteh dah kawen, kaklong dah tak boleh tido dengan makteh...

Kaklong : Nape pulak?

Makteh : Ye la, mesti la makteh nak tido dengan pakteh (pehal kau gatal sangat nihhhh)

Kaklong : (diam)

Makteh : Masa tu kaklong kena tido dengan umi ngan ayah la.

Kaklong : Kalau macam tu makteh tak payah kawen la! Kaklong nak tido ngan makteh jugak!

Makteh : HAH!!!!!


Situasi 4
Atas katil *mata dah mengantuk tahap dewa tapi masih nak bercakap*

Kaklong : Makteh janji tau jangan kawen lagi?

Makteh : Dah tu, kalau makteh tak kawen sape nak bagi kaklong sepupu?

Kaklong : Takpe..makcik ngan maksu kan ada...

Makteh : Eleh, nanti kaklong dah besar mesti kaklong nak kawen jugak. Nanti kaklong ada abang long, makteh nak tido dengan siapa masa tu?

Kaklong : Emmmm...

Makteh : Kesian kat makteh nanti...

Kaklong : Nanti makteh dah tua berkedut nanti makteh kawen la dengan pakteh.

Makteh : Tu pun kalau pakteh nakkkkkk

"Makteh jangan kawen lagi tau"

Situasi 5
Atas katil lepas breakfast (memang port terbaek sembang atas katil)

Kaklong : Makteh dah ada pakteh ke belum?

Makteh : Kenapa?

Kaklong : Kalau makteh dah ada pakteh boleh tak kaklong nak telefon pakteh?

Makteh : Nak telefon kenapa?

Kaklong : Kaklong nak tanya dia boleh tak kalau makteh dah kawen dengan pakteh, pastu kalau kaklong balik sini kaklong nak tido tengah-tengah antara makteh dengan pakteh...?

Umi Kaklong : Amboi, yang awak tu mengada sangat kenapa???!!!

Makteh : KAHKAHKAH


Situasi 6
Kaklong dalam kereta nak balik Kerteh

Makteh : (Jerit) Kaklong balik nanti jangan lupa mengaji rajin-rajin tau.

Kaklong : (Jerit) Makteh pun janji tau JANGAN KAWEN LAGI!!!!

Makteh : *tsk tsk*

Saturday, December 11, 2010

Human Engineer?

Perhaps the first thing accross your mind, "apa kejadahnya human engineer?" Aku pun tak berapa pasti kenapa aku suka guna term ni. Mungkin sebab nampak lebih glamer, canggih dan sangat profesional. Hehehe. Actually it is an ekzejeret term of a teacher. Cikgu kan kerjanya mengadap budak-budak, mengajar anak bangsa supaya menjadi modal insan yang boleh berbakti kepada agama, bangsa dan negara. So I guess it is almost the same with an engineer - someone who maintains and controls an engine or machine..the same thing goes to a teacher..kena maintain-kan pencapaian pelajar-pelajar yang dikasihi dan yang tak berapa dikasihi.

So next year will be my third year of teaching. Walaupun dah nak masuk tahun ketiga, tapi masih lagi berdebar-debar everytime nak masuk kelas for the first time.Dan rasa sangat lame sebab mesti suruh the students introduce diri masing-masing. Lepas tu mesti buat test grammar dan bila dah selesai marking mesti membebel-bebel sampai habis separuh masa (yeay!).

sang guru berdoa semoga pelajar-pelajarnya berjaya dunia akhirat (kenapa guna sang? saya bukan binatang. salah penjodoh bilangan)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...