Saturday, December 11, 2010

Human Engineer?

Perhaps the first thing accross your mind, "apa kejadahnya human engineer?" Aku pun tak berapa pasti kenapa aku suka guna term ni. Mungkin sebab nampak lebih glamer, canggih dan sangat profesional. Hehehe. Actually it is an ekzejeret term of a teacher. Cikgu kan kerjanya mengadap budak-budak, mengajar anak bangsa supaya menjadi modal insan yang boleh berbakti kepada agama, bangsa dan negara. So I guess it is almost the same with an engineer - someone who maintains and controls an engine or machine..the same thing goes to a teacher..kena maintain-kan pencapaian pelajar-pelajar yang dikasihi dan yang tak berapa dikasihi.

So next year will be my third year of teaching. Walaupun dah nak masuk tahun ketiga, tapi masih lagi berdebar-debar everytime nak masuk kelas for the first time.Dan rasa sangat lame sebab mesti suruh the students introduce diri masing-masing. Lepas tu mesti buat test grammar dan bila dah selesai marking mesti membebel-bebel sampai habis separuh masa (yeay!).

sang guru berdoa semoga pelajar-pelajarnya berjaya dunia akhirat (kenapa guna sang? saya bukan binatang. salah penjodoh bilangan)



2 comments:

Bo0lat's Heart said...

Najwa suka jugak term tue~ Human Engineer =)

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

really? copyright reserved wokayyhh. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...