Thursday, December 29, 2011

Tips menjimatkan kenduri kahwin



Dewasa ini sudah menjadi trend mengadakan kenduri kahwin secara besar-besaran. Bagi yang berduit memang tak ada masalah. Bagi mereka yang tidak berduit sudah pasti memikirkan seribu satu cara untuk menjimatkan wang. Ada yang sungguh berani membuat pinjaman peribadi semata-mata mahu mengadakan majlis yang gah gemilang sekaligus dinobatkan sebagai wedding of the year. Mereka yang jenis berani mati pula sudah pasti mencari abang tak kandung yang mempunyai wang berkoyan atau lebih manja dipanggil along.



Memandangkan aku antara rakyat Malaysia yang masih bujang, maka aku seringkali berfikir secara mendalam tentang bagaimana mahu menjimatkan wang ringgit untuk majlis perkahwinan aku kelak. Setelah menghabiskan masa bertahun lamanya *nampak tak, aku dari dulu lagi memang rancang nak menikah* aku telah menemui beberapa cara untuk menjimatkan majlis kenduri kahwin aku kelak dan ia juga tidak memerlukan anda bersusah payah buat passport dan menyeberang melepasi sempadan. Dan sebagai seorang manusia yang tidak pentingkan diri, maka aku rasa adalah wajar untuk kongsikan tips ini bersama anda.


1) Pemilihan tempat
Pemilihan tempat adalah perkara ketiga yang aku fikirkan setelah (sekiranya) aku menemui calon yang sesuai  dan hubungan terjalin mendapat restu Bini Ustaz dan bakal mentua. Tapi kalau dapat kahwin dengan anak yatim piatu mungkin lebih gembira kerana hari raya tak perlu bergaduh balik kampung siapa. Ah, kalau dia sayang aku raya kat mana pun dia tak kisah janji aku ada. Tak gitu? Hahahaha. Okay, tak fokus. Pemilihan tempat penting kerana zaman sekarang aku lihat sudah tidak ramai yang gemar mengadakan kenduri di rumah. Alasannya malas nak kemas rumah dan tak letih sangat maka dewan serbaguna biasanya menjadi pilihan. Kalau berduit memanglah ok mahu sewa dewan. Tapi bagi mereka yang berduit, bagaimana? Mudah sahaja.



Pilihlah berkahwin sewaktu musim banjir maka anda dapat menggunakan tempat pemindahan mangsa banjir atau bahasa inggerisnya shelter for flood victims. Menjadi advantage besar sekiranya anda dapat mengadakan majlis kenduri kahwin anda. Anda tak perlu mist fan, stand fan atau apa-apa fan untuk menyejukkan keadaan kerana hujan renyai-renyai di luar sudah pasti menyejukkan suasana. Makanan juga boleh jadi disponsor memandangkan sewaktu musim banjir anda dapat lihat ramai orang-orang politik datang berbakti (lah sangat) menyumbangkan itu ini dan sekaligus masak secara berjemaah. Orang-orang tv dan surat khabar pasti turut serta mengambil gambar anda dan situ anda dapat mengecapi populariti kerana majlis anda mendapat liputan secara tergendala dan gambar-gambar perkahwinan anda terdapat di surat khabar. Boleh jadi juga anda akan ditemuramah kerana kesanggupan anda mengadakan majlis ketika musim banjir. Glamer bukan? Tetamu juga tak perlu diundang dengan mengedarkan kad jemputan sebaliknya cukup sekadar cakap kuat sikit maka pasti ramai yang tahu.



2) Buat bulan puasa
Mengadakan majlis perkahwinan di bulan puasa juga antara tips untuk menjimatkan kos kenduri kahwin. Aku tahu akan ada yang kata makruh menikah bulan Ramadhan. Menikah tu buatlah bulan lain. Bulan Ramadhan bulan mulia buat kenduri kahwin. Aku selalu terbayang mengadakan kenduri kahwin time sahur. Start pukul tiga sampai azan Subuh saja. Tak payah masak banyak-banyak sebab tak ada yang lahap sangat time bersahur. Zaman sekarang kalau kenduri kahwin agak dah petang sikit ada macam-macam menu selain dari nasi seperti laksa, bihun sup, kuih muih, teh tarik dan lain-lain. Dengan mengadakan kenduri kahwin di bulan Ramadhan dan waktu sahur anda tidak perlu bersusah payah menyediakan menu-menu tambahan yang sudah pasti melibatkan kos yang besar tetapi adalah sangat afdhal digantikan dengan buah tamar kerana mereka yang sampai di hujung waktu boleh menjamah sebiji dua bagi mengelakkan keterlanjuran tidak berpuasa di siang harinya.

Pengantin perempuan juga sekaligus dapat menjimatkan kos make-up kerana kebiasaannya di waktu sahur masing-masing dalam keadaan separa sedar dan mata pun lali-lali lagi maka sudah pasti tidak dapat mengamati wajah pengantin perempuan secara detail.



3) Door gift yang tak merapu-rapu
Zaman abang aku kahwin 16 tahun yang lalu mudah sahaja. Semua tetamu dapat bunga telur bagi yang dewasa. Budak-budak dapat gula-gula buat ubat sakit gigi dalam lima biji. Tapi zaman sekarang dah lain. Kerepk, jajan, gula-gula, bunga telur, sapu tangan, sabun dan macam-macam disumbat dalam satu beg. Tak mustahil 20 tahun akan datang pembungkus door gift besat kampit beras lima kilo.

Ntah hapa ke bendanya nih orang buat door gift aku pun tak tau
Maka bagi menjimatkan kenduri kahwin anda, tidak perlulah berkelakuan seperti syaiton dengan membazir meletakkan pelbagai jenis benda di dalam beg door gift untuk tetamu. Yang paling aku tak puas hati ada yang letak macam-macam jenis kerepek dan kerepek memang turns me on. Tapi sungguh kecewa dan menyebabkan mencarut ringan apabila kerepek yang diletakkan dah masuk angin atau lemau. Zaman sekarang nak bagi telur pun dah tak praktikal kerana telur pun boleh tahan mahal. Kalau nak bagi kerepek pastikan tak lemau kerana kelak anda akan dikeji oleh para tetamu dan aku pula jenis memori tiptop maka setiap kali lalu di hadapan rumah kenduri tersebut sudah pasti aku akan mengungkit kisah kerepek lemau. Hahahaha. Paling mudah bagi saja gula-gula atau agar-agar sirap yang letak dalam tupperware kecik tu.



4) Kahwin secara berjemaah
Bersembahyang secara berjemaah dituntut dalam agama kita. Makan secara berjemaah juga dituntut. Maka tidak ada salahnya kita mengaplikasikan konsep berjemaah di dalam majlis kenduri kahwin. Berkahwin beramai-ramai menjimatkan dari segi jamuan makan untuk tetamu jemputan. Sebagai contoh, keluarga Bini Ustaz menetap di sebuah kampung yang secara puratanya terdapat 100 buah keluarga. Kira cincai satu keluarga bajet dalam RM10. Sekiranya enam orang anak Bini Ustaz melangsungkan perkahwinan secara serentak, 100 buah keluarga tersebut dijemput sekali sahaja berbanding kenduri kahwin secara persendirian maka 100 buah keluarga tersebut dapat hadir enam kali, dimana mengikut perkiraan ilmu hisab, RM10x100x6 dan jumlahnya sudah mencecah enam ribu. Tetapi dengan mengaplikasikan konsep berjemaah, Bini Ustaz dapat menjimatkan lima ribu. Tetapi untuk para lelaki mengaplikasikan konsep berkahwin secara berjemaah di mana pengantin perempuannya empat dan pengantin lelakinya seorang sahaja memang tak sesuai dan tidak mustahil mengundang kejian dan carutan secara berjemaah dari para tetamu termasuklah mentua, ipar duai dan biras anda.



5) Pemilihan busana pengantin
Bagi gadis-gadis sudah pasti membayangkan memakai busana pengatin yang disewa atau dijahit khas dan itu belum masuk kos make-up. Ramai gadis yang tidak biasa bermake up risau dengan penampilan wajah di hari kejadian. Bimbang wajah disolek menjadi tepung gomak kerana memilih mak andam yang dalam otak kalau make-up bagi putih selepuk baru cantik padahal haram tak segak pun. Makanya bagi mengelakkan anda diumpat di kenduri kahwin di samping menjimatkan kos, anda boleh memilih memakai purdah. Yang kelihatan cuma sepasang mata anda dan bolehlah calit sikit eye-liner atau eye-shadow. Siap. Itu sahaja. Jimat bukan?







Ramai yang beranggapan nak kahwin sekali sahaja maka boleh mengikut tabiat syaiton dan membazir untuk perkara yang bukan-bukan. Maka untuk aku yang ada sikap kedekut kerana hutang PTPTipu yang aku bayar sekadar bunganya sahaja sudah pasti memikirkan cara-cara menjimatkan kenduri kahwin aku. Sudah pasti anda mempunyai idea lain untuk menjadikan kenduri kahwin anda kelak. Tetapi andai aku ditakdirkan bertemu jodoh dengan sang suami yang berduit dan berharta mungkin aku boleh pau dia lebih sikit. Dah ada duit banyak, kalau tak habiskan untuk aku, untuk sapa lagi. Sekiranya anda mempunyai tips lain, ayuh kongsikan bersama atau buat entri balas.






Monday, December 26, 2011

Jenis-jenis promoter di kaunter produk kecantikkan


Gadis dan kecantikkan mempunyai hubungan yang sangat akrab. Makanya setiap gadis normal memiliki satu hormon untuk tampil cantik dan diiringi kemahuan mencuba pelbagai jenis produk yang berada di pasaran. Hubungan para gadis dan produk kecantikkan bolehlah ditafsirkan seperti carik-carik bulu ayam, lama-lama bercantum juga atau  air dicincang tak akan putus. Buktinya, walaupun selepas kecewa dengan produk kecantikkan yang dibeli, kekecewaan tersebut tidak kekal tetapi sudah pasti gadis-gadis akan move on dengan mencari produk kecantikkan yang lain berdasarkan iklan-iklan yang ditayangkan atau testimoni-testimoni palsu di majalah dan akhbar. Hahaha. Suka-suka aku nak kata palsu. Aku jenis manusia yang tak percaya cerita dongeng dari majalah atau surat khabar. Scarlet Johansson pun cakap 'How do I know it was a lie? Because I read it on newspaper'. I loikeeee.


Aku mempunyai beauty awareness yang agak tinggi. Bermula dari zaman universiti, dah pegang duit sendiri telah bermacam-macam produk yang aku guna. Dari Safi kepada Olay, terjah ke Nano dan kembali ke Olay dan terkini combination Olay dan Hada Labo. Ada juga produk-produk lain yang aku guna dalam sebulan dua tetapi kerana tak ada kesan aku buang begitu sahaja atau sedekah kepada yang berminat. Memandangkan aku telah menggunakan pelbagai jenis produk, maka aku perlu berhadapan dengan pelbagai jenis manusia yang bekerja sebagai promoter di kaunter-kaunter produk kecantikkan. Ayuh kita lihat jenis-jenis promoter yang terdapat di kaunter kecantikkan.


1) Perasan lawa
Promoter yang perasan lawa adalah promoter yang rasa dirinya cukup cun padahal sekadar boleh tahan. Dah tepek make-up segantang memanglah nampak putih melepak dan gebu padahal lihat di leher kesan daki pun ada. Hahaha. Promoter yang perasan lawa adalah promoter yang boleh dikatakan mempunyai self-esteem yang tinggi kerana tanpa ragu-ragu membandingkan dirinya dengan kita sebagai pembeli. Aku pernah mengahadapi situasi begini dan sumpahlah kalau aku lelaki tak hadap sangat pun dengan muka dia. Sungguh berani mati dia mengeluarkan statement dia lagi cantik dari aku padahal aku ni siapa yang kata aku tak comel? Kahkahkah. Statement riak rasa macam nak tabuh tapi itulah hakikat sebenarnya. Sebagai promoter, kalau benar pun hang lagi lawa tak payahlah nak telus sangat. Jaga hati customer yang boleh jadi tengah PMS maka tak jadi beli barang.


2) Indah khabar dari rupa
Ini merupakan pengalaman aku ketika mahu mencuba produk Syurah tapi hasrat aku terbatal melihatkan wajah si promoter dek kerana statementnya yang pada aku ibarat dia telah membunuh kariernya sebagai promoter. Si akak promoter dengan jayanya menghasut aku membeli produk Syurah dan memberi syarahan panjang lebar tentang keberkesanan produk Syurah. Aku hampir percaya dan perlahan-lahan menanam tekad untuk membeli dan mencubanya tetapi nafsu aku secara tidak sengaja atau mungkin juga sengaja, dimatikan apabila si akak promoter mengaku telah menggunakan produk tersebut lebih dari dua bulan. Ini bukan nak menghina tapi wajahnya berjeragat dan berjerawat sedangkan sebelum tu promote kat aku produk ni boleh hilangkan jerawat jeragat bagai. Makanya lebih baik si akak promoter tak buat statement berani mati begitu kerana bisa melumpuhkan syahwat membeli produk itu. Dalam konteks ini bukan produk Syurah yang salah, tapi akak promoter yang salah. Ya, dia yang salah.


3) Encyclopaedic knowledge of beauty products
Aku cukup suka kalau dapat promoter begini. Yang sanggup cerita pro and cons semua produk yang ada. Promoter jenis ini juga akan berkongsi tips-tips dan juga regime penjagaan wajah yang betul. Masa aku beli produk Olay, aku dapat promoter sebegini dan aku memang cukup bernafsu nak beli. Di samping itu, promoter sebegini juga akan bertanya tentang jenis kulit dan permasalahan yang ada supaya dia dapat mengsuggestkan produk yang sesuai dan kemungkinan untuk berlaku penyesalan di kemudian hari mungkin sedikit rendah. Mengikut kajian rambang aku, promoter sebegini biasanya boleh didapati di kaunter-kaunter kecantikkan yang menjual produk yang dah established atau bahasa mudahnya, dah gah berbanding produk-produk lain.


4) She thought she is an encyclopaedic knowledge of beauty products
This kind of promoter is definitely the opposite of the above type. Aku mengalami situasi begini apabila ketika aku ke pasaraya Aneka di Baling. Akak promoter tu seingat aku dah lama gila kerja kat situ. Dah lah jenis memaksa, kemudian berlagak pandai yang aku rasa macam nak simbah asid saja. Ada satu ketika aku pergi cari SPF lotion tajuk Banana Boat. Aku dah dapat rasa mungkin tak ada sebab pasaraya Aneka, what do you expect? Kahkahkah. Makanya akak promoter yang aku rasa lebih bersifat menyibuk berbanding menolong datang promote produk apa ntah yang langsung aku tak pernah dengar. Bila aku tanya ada tak produk Banana Boat, dia kata tak pernah dengar. Yang aku bengang sekali dia boleh tambah You pakai produk kampung. Mana ada jual kat sini. Aku tak buang masa mencarut dalam hati. Aku takdak kekuatan lagi nak mencarut right on face. Tunggulah kalau aku tengah PMS. Boleh jadi aku mencarut secara live kerana keperasanan yang dia tunjukkan.


Sikit punya glamer jenama ni dia kata produk kampung??? 
Harus aku bagi back hand dua kali berturut-turut di wajahnya


5) Tak ikhlas
Promoter yang tidak ikhlas adalah promoter yang tidak melayan anda ketika anda dibelenggu pertanyaan dan dia hanya akan menghampiri anda dikala anda sudah membuat keputusan untuk membeli. Biasanya dia cuma akan bagi tahu harga sambil buku resit di tangan kerana biasanya promoter di kaunter produk kecantikkan mendapat komisen berdasarkan jualan produk. Sekiranya bertemu promoter sebegini adalah afdal untuk anda nasihatkan dia berhenti kerja atau cuba bekerja di bahagian lain. Kadangkala juga wajah masam mencuka menjadi hiasan dan dipamerkan tanpa segan silu sedangkan pada aku sekiranya anda memilih bekerja sebagai promoter adalah wajib untuk anda berwajah manis dan anda tidak dibenarkan menggunakan PMS sebagai alasan untuk bermasam muka. Hahaha.



Aku percaya mana-mana gadis yang membeli produk kecantikkan pernah bertemu jenis-jenis promoter begini. Mungkin ada jenis-jenis lain yang belum aku discover kerana memandangkan aku tak suka berhadapan dengan promoter, aku lebih suka menggunakan khidmat kekasih gelap dan dari apa yang dia sampaikan aku terus membeli tanpa perlu dengar pendapat atau pandangan akak promoter. Cara begini juga dapat mengelakkan aku dari mencarut-carut ringan dan menyalahkan akak promoter kerana aku membuat pilihan tanpa dipengaruhi oleh mana-mana akak promoter sekaligus tak adalah aku tambah kering duk mengata mereka. Kepada gadis-gadis, aku harap anda tidak mudah terpengaruh dengan pujukan dan kata-kata manis akak promoter kerana sebenarnya lebih banyak auta berbanding fakta.













Baru aku perasan, aku tak sepatutnya guna term akak promoter kerana ada juga promoter di kaunter produk kecantikkan yang nampak sahaja seperti akak.





Saturday, December 24, 2011

Kisah aku dan pengawas


Ramai duk tanya aku siapa Ahmad Faryzzal@Afif tu. Tah la. Aku pun tak kenal dia dan aku rasa dia pun bukan kenal sangat aku tapi hati busuk duk komen kat blog aku bagi menyakit hati. Nak cakap pasal amanah sebesar biji sawi pun dikira, tidoq tak tidoq bilik pengawas. Ahh boleh buat aku period sepanjang tahun kalau duk melayan dia.

Dah tu nak buat macam mana aku memang tak suka pengawas? Ibarat hang memang jenis tak suka makan sayur, kalau ada orang paksa-paksa mesti hang rasa macam nak tabuh. Makanya sebab dah kata kita ni hidup negara demokrasi, tak payah nak komen atau buat statement yang indirectly memaksa aku sayang dan suka pengawas.

Ni aku nak cerita satu kisah zaman aku sekolah menengah dan seorang pengawas yang tak perlu aku bagi tau nama dia. Tak mau aku nak telanjang aib orang. Mungkin boleh bagi bukan nama sebenar supaya mudah aku nak karang cerita. Buh nama panjang bajet sedap macam novel Alaf 21 - Putri Amanna Damia Balkish. Kahkahkah. Gedik tak hengat nama.

Time aku belajar dulu, undang-undang sekolah aku memang ada yang macam pelik tak masuk dek akal tapi aku rasa ada blessing in disguise. Contohnya wajib lipat tudung siap buh jarum peniti kiri kanan, wajib pakai kain dalam time sekolah dan macam-macam lagi. Aku dikurniakan kulit putih berseri yang sangat sensitif pada cuaca panas atau keadaan panas maka tak boleh pakai kain dalam. Kalau pakai jenis berlapis-lapis musuh tapi teman setia akan datang melawat. Siapa lagi kalau bukan ruam-ruam merah yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan.

Sebab tu lah aku minta Bini Ustaz buat kain sekolah kat aku, cari material yang tebal dan tak nampak tiang gol supaya tak pakai kain dalam pun tak apa. Bini Ustaz ibu mithali maka pastilah permintaan aku yang mudah begini dituruti.

Tapi kalau dah pengawas tu pengawas jugak. Aku selalu sangat kena tahan dengan si Putri Amanna Damia Balkish. Asal kena tahan tobatlah dia bagi tazkirah suruh aku jaga aurat sampai naik nanah taik telinga aku nih. Aku pun dah malas nak explain dan aku anggap dia ada amnesia. Padahal kalau aku kangkang test bawah lampu haram tak nampak dua batang kaki aku. Saja nak dajalkan aku.


Tak cukup pasal kain dalam, Putri Amanna Damia Balkish kata tudung aku tak cukup labuh. Nampak siku la, tak sesuai la. Benci tau dak? Benci yang amat dan ni la yang aku maksudkan duk cari kesalahan aku. Memang sampai aku tingkatan lima dia duk cari salah aku. Jeles kot aku comel dari dia.


Bila dah masuk universiti, aku pun tak amek tau apa jadi kat dia. Tapi Tuhan nak tunjuk kat aku barangkali. Satu hari aku pi Sunway Pyramid. Saja jalan-jalan cuci mata. Tup-tup aku nampak si Putri Amanna Damia Balkish ni. Lama aku tengok sebab takut salah orang.

Ya, aku memang tak salah orang. Hebat dia masa tu. Tudung dah tak dak. Kena ragut mungkin. Pakai jeans ketat nampak bonggol dua di belakang. Baju pun ketat. Dah ketat tak cukup kain pulak. Jalan pulak dengan boyfriend barangkali. Tangan melilit dengan tangan boyfriend. Aku tengok saja. Tengok dan tak kata apa.


Walaupun dulu aku tak pakai kain dalam, walaupun aku selalu culas pakai sarung kaki, walaupun tudung aku tak cukup labuh tak tutup siku, aku...ah, malas aku nak sambung ayat sendiri. Ini yang aku panggil cakap tak serupa bikin.




Thursday, December 22, 2011

Tanda-tanda tahun baru akan tiba


Dunia berakhir 2012? Bila pula masalah kelemumur akan berakhir? Macam hapa punya iklan. Tapi inilah aku. Asal benda nama iklan aku selalu ingat dialog dan siap boleh nyanyi tanpa salah lirik. Kalau Malaysia ada buat rancangan jangan lupa lirik versi iklan sumpah aku boleh menang. Eceh. Cakap nak hebat.

Tahun 2012 akan menjelang dalam masa beberapa hari saja lagi. Untuk aku yang bergelar guru sudah mula rasa berdebar-debar kerana tahun depan suasana pasti berlainan dan aku berjumpa pelajar baru yang perangainya sudah pasti buat aku mengucap dan istighfar panjang. Tahun baru merupakan peristiwa penting dalam hidup kita memandangkan akan berlaku pertambahan umur secara amnya dan khasnya untuk guru-guru akan berlaku pertambahan gaji *ehem*. Aku sebenarnya tak tau nak buat intro macam mana maka baca sajalah.


1) Dapat kalender percuma
Aktiviti menghabiskan wang ringgit di kedai runcit mungkin kurang bagi mereka yang tinggal di bandar. Tetapi macam aku yang cuma ada Pasaraya Aneka dan Baling Mini Market maka kedai runcit merupakan alternatif pilihan untuk membeli barang runcit. Okey, aku pi kadang-kadang saja kalau dah terdesak. Bini Ustaz memang pembeli tegar. Maka sebagai pelanggan tetap, cara mudah tauke kedai menghargai sudah pasti dengan memberi kalendar percuma sempena tahun baru yang bakal menjelang. Kalender pun jenis cokia saja tapi belajar bersyukur dapat free dan biasa memang aku calaih buat tanda hari-hari penting terutamanya bila Aunty Flow datang.

Mana-mana mak ayah kerja kerajaan, sila rujuk jadual ini bila nak mintak duit belanja
Bagi mereka yang membeli insurans atau menyimpan wang dengan jumlah besar dengan mana-mana bank juga akan menerima kalendar sebagai tanda anda dihargai. Aku pun dapat juga. Tapi bukan dari mana-mana bank atau syarikat insurans. Aku dapat yang kecik-kecik kalau beli facial wash, toner semua tu yang setakat boleh selit dalam purse. Takpa aku jenis redha. Benda free.


2) Year End Sale
Ini memang tiap-tiap tahun sengaja nak habiskan duit aku. Iklan lelaki kurus kering perasan artis popular kena kejar konon nak autograph *sain kat dada pelis* tetapi akhirnya kena pijak, itu merupakan isyarat untuk aku berjimat-cermat lepas ni nak belanja besar. Kahkahkah. Sungguh kurang sifat mazmumah. Sale hujung tahun lebih meriah berbanding hari raya. Mungkin sebab masing-masing nak habiskan stok yang ada. Dan aku yang mudah terpengaruh sudah pasti tanpa ragu-ragu taburkan duit beli benda takdak pekdah. Kerana itu aku tak dapat kumpul duit dari kecil  sebab tengok Twisties yang tiga kupang dari jauh aku dah tergedik-gedik nak beli. Kalau aku kuatkan iman dari kecik, tak mustahil aku boleh beli batu permata harga juta-juta. Kahkahkah lagi.

3) Menanam azam dan resolusi baru
Aku juga suka blogwalking tapi tak adalah nak tinggal jejak atau mencarut dan bagi komen yang bagi orang sakit hati. Maka sempena tahun baru yang akan muncul tak berapa lama lagi dapat aku lihat dah ramai yang up entri tentang azam baru dan apa yang ingin dicapai. Aku antara manusia yang tak berapa reti nak azam. Aku cuma ada to-do-list yang aku update setiap bulan dan kira cincai bolehlah anggap macam azam jugak.


Bagus orang yang ada azam dan selalu berusaha keras nak capai. Tetapi sungguh keji mereka yang up entri azam tahun baru sekadar nak ada sesuatu untuk pengunjung baca sedangkan apa yang dicerita sekadar boneka. Ramai juga yang aku lihat tanam azam nak kawen. Aku pun nak kawen jugak tapi takdak calon. Sekian.


4) Iklan tahun baru
Selain iklan Year-End-Sale lelaki kena pijak, iklan tahun baru juga mula muncul di kaca tv dan sudah pasti beberapa artis diberi peluang mengucapkan selamat tahun baru kepada penonton bajet orang hadap sangat nak tengok padahal ganggu cerita aku nak tengok saja. Jenis-jenis iklan yang bagus bawak pekdah layan jugak nak tengok. Kalau dulu iklan Petronas selalu menyentuh perasaan dan buat diri rasa insaf tetapi percayalah, semuanya hanya sementara. Dah habis iklan, habislah keinsafan. Huhuhu.


5) Hiburan melampau
Tahun baru negara kita yang sangat Islamik ini sudah pasti disambut dengan budaya hedonism atau bahasa mudahnya hiburan yang melebih-lebih yang sungguh duniawi. KLCC, Bukit Bintang antara spot untuk remaja-remaja kanyiaq nak sambut tahun baru. Aku pun pernah pi sebab nak rasa apa yang seronok tapi sumpahlah haram tak best. Sudahlah sesak, busuk asap, dan lebih ramai Indon. Kalau Indon yang jenis Nicholas Saputra mau jugak aku cuci mata. Di tv pun sama juga. Astro Fiesta pun ada sediakan konsert-konsert yang memang takkan tambahkan pahala. Aku pun bukan baik sangat. Tapi tak payahlah nak berkonsert bagai. Kalau setakat tunjuk cerita best-best kat tv pun dah cukup bagus. Takdak la rasa rugi duk bayar bil Astro tiap-tiap bulan sebab setakat tayang benda yang dah diulang-ulang, tak payah ada Astry b.yond pun tak pa. Tak payah rakam. Tunggu ja, tak lama ada la dia (Astro) ulang.





Tahun baru yang bakal yang bakap tiba dalam masa beberapa hari sahaja lagi mungkin dinanti bagi mereka yang ada plan besar macam nak menikah atau bini tengah mengandung nak dapat anak. Untuk aku, biasa sahaja. Suka tak suka kena juga hadapi tahun baru. Harap-harap gaji naik seperti yang dijangka maka boleh sambar kereta baru *ada hati tuh*. Bagi yang nak masuk sekolah tak berapa hari dah tu, sila jangan mengada nak mintak baju baru, beg baru, kasut baru. Belasah saja yang mana masih boleh dipakai. Selamat berkawan dengan syaiton bagi mereka yang tak reti berjimat.



May success follow your way (Updated)



My dearie students,

Finally the most awaited day has arrived. Esok keputusan PMR akan diumumkan dan sudah pasti pelajar-pelajar yang ambil PMR ada rama-rama dalam perut makan tak kenyang *padahal tak bismillah*, tidur tak lena *padahal siang dah tidur banyak*,  dan mandi tak basah *air takdak barangkali*.


Marilah serius (sikit) bersama TecerWidad.


I believe each and every of you has went through pain, hardship, sacrifices and struggles to make dreams come true. Studying hard day and night, doing all the exercises, revising the notes bla bla bla and countless things you have done for the sake of getting straight As. Plus, you might go beyond your capability bila dijanjikan wang ringgit, laptop, percutian atau apa sahaja as a reward for your success. Hahaha. Tapinya tecer harap tak ada yang letak benda-benda macam ni as priority sedangkan kita yang beragama Islam ni dah sedia maklum kita belajar kerana Allah. Kalau dah dapat straight As pun kemudian tak ada yang ucap tahniah jangan nak mengada buat statement sedih kat Facebook atau up entri kat blog emo lah sangat. Belajar-belajar bersyukur.


Yet we have to bear in mind, Allah always knows the best thing for us. We might not get what we want. Mustahil satu sekolah nak dapat sembilan A dan belajar untuk menjadi realistik. When you didn't get what you want, it is the best time to reflect yourself. Sit back and think over the things you have done. And if Allah wills it, you will be thankful for your limitations because they give you opportunities for improvement.


Cukuplah tecer membajetkan diri seperti Dr Fadzilah Kamsah kerana haram tak serupa sikit pun sebab ayat berterabur ntahapapa dan tak tau dah berapa kali edit, backspace semua bagai. Suruh buat cerita cinta terrorlah. Hahaha


I'm wishing you to pass with flying colours and nail the exams. Jangan lupa hapdet dengan tecer siapa dapat straight As. Muaks


Update: Hats' off to SBPIKP especially to the teachers. 41/85 students nailed the exam.


Tahniah untuk Kak 'Ain teman seperjuangan yang paling awesome - BM seorang sahaja yang B *sempat buat lawak dapat B sebab baru convert. Kahkahkah*


Tahniah untuk Kak Mimi, Ketua Panitia yang paling sporting dan mudah bertolak ansur - BI 51=A, 24=B dan 2=C. *rindu nak dengar gosip-gosip terkini dan bergelak ketawa bersama*


Hats' off to them;
1. Sharifah  Nur Athirah bt Wan Zulkarnain
2. Muhammad Hanif bin Salleh
3. Siti Safwatul Aiman Aishah bt Saad
4. Fahmi bin Mohd Amirruddin
5. Nur Izzati Iryani bt Hamid
6. Nur Shahira bt Mohd Saim
7. Muhammad Iqbal bin Mohd Sobery
8. Muhd Najhan bin Jamaluddin
9. Nurul Hanis Mohammad Tarmizi


The rest of 3 Ikram, I love you no matter what you are. 


Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

Sebab-sebab pelajar biasa tak suka pengawas


Pengawas dan pelajar sekolah adalah dua entiti yang kebiasaannya tidak seia sekata sehati berdansa serasi bersama. Sebagai rakyat Malaysia sudah pasti aku pernah bersekolah dan terpaksa menghadapi kehidupan bersama entiti bergelar pengawas. Pergh ayat macam scary the mary.


Semasa di sekolah rendah, aku biasa-biasa sahaja dengan geng pengawas kerana biasalah semua pun budak-budak kecil hati suci belaka. Tetapi bila dah naik sekolah menengah, welcome to the real world. Masa ni kawan-kawan yang dapat title pengawas dah pandai tunjuk taring menyebabkan ramai rakyat biasa rasa sakit hati dan memupuk perasaan tidak suka pada mereka. Untuk pengetahuan anda, aku juga pernah menjadi pengawas tapi setahun sahaja kerana tidak suka dengan sikap rakan-rakan yang berada dalam team pengawas kerana lebih ramai yang hipokrit berbanding yang benar-benar suci. Maka kerana perasaan sakit hati dan rasa ditindas, pengawas adalah golongan yang sering diumpat dan dikeji. Ayuh kita lihat sebab-sebab pelajar biasa tak suka pengawas.


1) Bajet bagus
Mereka yang terpilih menjadi pengawas biasanya mempunyai perasaan diri lebih bagus dari orang lain. Titik. Ya. Itu sahaja yang datang dalam fikiran mereka dan tidak ramai yang sedar ia datang dengan satu tanggungjawab yang besar. Apabila perasaan bajet bagus mendominasi diri, mereka mula memilih kawan. Perhatikan persekitaran anda. Kebiasaannya pengawas cuma berkawan dengan pengawas sahaja dan mungkin sebilangan kecil sahaja yang mengekalkan persahabatan dengan mereka yang bukan pengawas. Kalau yang ini budak lelaki aku tak nampak sangat. Tapi kalau budak perempuan memang jelas dan nyata. Selain itu, kerana sikap bajet bagus yang tersemai dan dibaja secara konsisten, mereka kadang-kadang bersikap lebih sudu dari kuah. Dalam bahasa mudah, tindakan mereka mengalahkan guru-guru yang ada.



2) Sombong dan besar kepala
Segelintir dari geng pengawas mempunyai sikap sombong yang terus terang aku sebagai cikgu pun menyampah rasa nak bagi sedas dua. Selain sombong dengan mereka yang bukan pengawas, mereka juga sombong dengan guru-guru yang bukan dari lembaga disiplin atau mana-mana guru yang kerap berurusan dengan pengawas.

Ada suatu ketika aku memanggil seorang pengawas yang juga Penolong Ketua Pengawas dan memberi penerangan tentang perubahan perhimpunan memandangkan aku guru bertugas dan pengetua dah bagi teguran. Dia datang jumpa aku bersama kawan dia yang ada title pengawas jugak. Aku pun lepas dah briefing bagai dan minah tu pun angguk-angguk so aku anggap dia faham dan akan buat. Sekali bila time perhimpunan haram dia tak buat dan tak pasal-pasal pengetua tegur sekali lagi. Bila aku panggil kawan dia yang teman masa time aku panggil tu, budak tu cakap, minah Penolong KP tu cakap tak payah buat apa yang aku cakap sebab aku bukan cikgu disiplin dan bukan cikgu protokol. Sumpah aku maki berbakul-bakul dalam hati.

Nampak tak betapa sombong dan besar kepala perangai. Kalau aku dan cikgu-cikgu biasa ni minta tolong pun dia buat halai-balai (bena tak bena) saja tapi kalau warden, cikgu disiplin tak cukup kaki tangan dia nak tolong. Kalau dengan cikgu pun dah tunjuk lagak, inikan pula dengan kawan-kawan yang bukan pengawas.



3) Suka mencari kesalahan
Sukacita aku nak tekankan di sini, tugas pengawas bukan mencari kesalahan macam cikgu bahasa marking esei pelajar. Kalau dah nampak salah baru tegur atau rasa nak ambil nama, ambillah. Kalau dah kena ambil nama, jangan lupa bagi tau mak bapak masing-masing sebab kena pi Jabatan Pendaftaran buat nama baru. Ok, tak lawak.
Pengawas ni ada sebahagian besar yang suka mencari salah orang. Kadang-kadang benda yang kita buat tak salah tapi dia akan argue untuk buktikan kita ni memang bersalah dan panggil Karpal Singh pun dia hebat lagi. Zaman aku belajar dahulu memang ada geng pengawas yang sentiasa duk mengekor budak-budak nakal termasuklah aku sampai aku pi tandas nak terberak pun dia ikut. Gila kuasa tahap dewa ingat boleh menang award kalau dapat listkan kesalahan orang paling banyak. Untuk aku kalau dah nampak barulah tegur. Ini dah mengalahkan perisik. Dah tu kalau sekali kita buat salah sampai kiamat dia kata kita bersalah bukan jenis nak bagi peluang. Apa dia ingat dia pengawas dia maksum? Kadang-kadang pengawas lain yang tangkap kita, tapi pengawas-pengawas lain yang tunjuk lagak dan mula nak mengungkit kesalahan lepas walaupun yang dah lepas tu dah dihukum.



4) Memperbesarkan benda remeh
Hanya sebilangan kecil pengawas yang ada sikap toleransi dan boleh maafkan kesalahan pertama. Yang lain kebanyakkannya memang jenis mengamalkan konsep tak-ada-maaf-bagimu. Pengawas-pengawas sekalian, anda diberi jawatan pengawas untuk menjaga kerukunan sekolah di samping mengurangkan beban guru disiplin. Maka benda-benda remeh belajarlah selesaikan sendiri tak perlu guna emosi dan mengungkit itu ini. Kadang-kadang sebab nampak dua orang pelajar tak pakai sarung kaki pergi dewan makan semua pelajar perempuan dipanggilnya sampai terganggu waktu tidur dan rehat aku. Kan lagi baik hang panggil budak dua orang tu dari duk ganggu yang lain-lain. Pulak tu siap announce nama yang buat salah atau kalau tak announce pun dia sindir-sindir sampai semua orang tahu siapa. Sebab tu lah aku sebagai pelajar biasa tak ada jawatan cukup meluat dengan pengawas-pengawas ni kerana perangai dan sikap mereka yang konon macam lindungan kaabah.


5)Mengadu domba
Mengadu domba adalah perbuatan yang keji tapi inilah amalan dalam kebanyakkan geng pengawas. Point ini sebenarnya relate dengan point keempat. Kalau kes curi, gaduh, tak sembahyang atau tak puasa bolehlah nak mengadu. Ini setakat benda kecil lewat naik riadah pun nak bising. Ada kawan aku dulu yang pengawas yang aku senang dengan perangai dia. Kisahnya aku dan kawan-kawan aku suka gila berriadah dan selalu lewat naik berbanding yang lain. Kalau pengawas lain sudah pasti aku tak ada nama dan berkemungkinan didenda oleh warden. Tapi pengawas yang kawan aku ni chill sahaja kerana dia tahu walaupun aku lewat naik dorm tapi aku turun makan dan pergi sembahyang on time. Ini kalau tak boleh dapat nama orang buat salah bersiap sedia di perhimpunan anda akan diminta tunggu cikgu nak jumpa. Bukan apa, kalau aku naik awal pun bukan boleh aku pi mandi terus sebab ramai gila beratur sebab masing-masing baru naik.



6) Cakap tak serupa bikin
Pengawas adalah antara manusia yang paling banyak putar belit. Macam pemimpin yang ada hari ni. Banyak sungguh putar belit atau cakap tak serupa bikin. Depan kawan cakap lain belakang kawan cakap lain. Ini satu kisah benar. Seorang pengawas lelaki telah terajang seorang pelajar biasa kerana pelajar biasa itu tak dengar arahan yang diberikan. Awal-awal lagi dah tunjuk perangai macam neraka sebab orang tak dengar arahan pun sampai diterajang. Hang tak dengar cakap mak pak hang ada mak pang hang terajang ka? Okey, sambung balik. Dah diterajang yang bukan pengawas balas dan kemudian si pengawas ni balas lagi dan si ketua pengawas datang leraikan. Oleh kerana dah jadi 2-1, pengawas score 2, si bukan pengawas bubuh satu kali saja, setelah dibincangkan maka dua-dua pihak setuju tak payah panjangkan cerita maklumlah sebelum tu dah ada kena buang, batch pengawas tu jugak. Tetiba esok tu budak biasa kena panggil dan si ketua pengawas mulut macam haram tu pi report padahal konon sebelum tu dia yang nasihat tak oayah panjangkan pada cikgu. Sumpah aku maki secara live. Tak ada lagi mencarut ringan atau di dalam hati.




Kalau nak cerita semua perkara yang menyebabkan pelajar biasa tak suka pengawas, mungkin tujuh hari tujuh malam pun tak habis. Contoh paling mudah kalau pergi prep semua pelajar kalut macam lipas kudung tapi pengawas rileks saja sebab kalau cikgu tanya kenapa lambat skema jawapan dah ada - saya pengawas bertugas. Aku macam nak mencarut saja sebab pernah sekali aku jadi guru bertugas dan tengok mereka yang lewat ke prep lebih ramai pengawas dari pelajar biasa. Bila ditanya itulah jawapan yang aku terima dan macam tak logik satu hari dekat 10 orang pengawas bertugas. Tapi aku bukan jenis manusia yang nak besarkan benda kecil. Tak perlu nak gelapkan masa depan orang lain kerana kesalahan kecil yang aku rasa lebih elok aku berikan teguran dan esok-esok dia buat lagi baru aku ambil tindakan.

Aku tahu entri aku beremosi tetapi apakan daya, aku bukan heartless. Aku memang dilahirkan punya perasaan dan kalau tak puas hati, buatlah entri balas. Hahaha. Aku tak marah pengawas yang ambil tindakan bila aku bersalah tapi aku benci pengawas yang ambil tindakan yang aku sendiri tidak jelas dengan salah aku atau dia memang sengaja nak salahkan aku. Aku sendiri pening dengan ayat aku. Mampoih pi lah. Sebagai seorang pelajar biasa di zaman aku bersekolah, aku berhak menzahirkan ketidakpuasan hati aku supaya pengawas yang ada hari ini bersikap mulia dan tak perlu nak tunjuk lagak. Percayalah, kami tak minta anda jadi sporting, kami cuma minta anda ada sikap tolak ansur dan tidak mengadu domba. Yang mana anda boleh selesaikan, sila selesaikan dan dari situ kami nilai kredibiliti anda sebagai pengawas yang layak dihormati.


Sunday, December 18, 2011

Jenis-jenis angka yang orang tak suka, terpaksa suka dan suka





Setiap hari kita akan berhadapan dengan pelbagai jenis angka. Contoh mudah bangun pagi pukul 6.00 sembahyang subuh dua rakkat kalau rajin buat sunat qabliah dua rakaat dan dah berapa banyak angka yang ada di situ. Pendek kata setiap hari kita berhadapan dengan pelbagai jenis angka. Memandangkan terdapat pelbagai angka dalam kehidupan kita, aku dengan tidak sengaja telah membuat penaakulan terhadap angka-angka ini maka bolehlah aku simpulkan terdapat angka-angka yang orang suka, terpaksa suka dan yang memang kita suka.


Angka yang orang tak suka

1) Markah peperiksaan yang rendah
Sebagai entiti yang dilahirkan dengan keupayaan otak diparas normal, mendapat markah keputusan yang rendah adalah antara angka yang tidak disukai. Ketidaksukaan akan menjadi lebih tinggi sekiranya akibat daripada markah yang rendah anda akan didenda sama ada oleh guru atau ibu bapa anda. Mungkin kerana bimbang didenda, sebahagian pelajar mempunyai kecenderungan untuk berbohong tentang bilangan markah yang diperolehi sama ada terhadap ibu bapa mahupun kawan-kawannya. Aku juga pernah dapat markah rendah gila masa di universiti. 8 sahaja aku betul dari 50 soalan sebab masa tu aku mengalami keracunan makanan yang pada mulanya aku ingat cirit-birit biasa. Memang azab masa aku jawab exam pakai hentam tanda tak baca soalan sebab dalam kepala duk tebayang mangkuk tandas berbanding nota-nota yang dibaca.

2) Matematik
Matematik adalah salah satu subjek yang kita pelajari dari umur tadika sehingga sekolah menengah. Dah masuk universiti tak semua course ada kaitan dengan Matematik. Di Malaysia, pelajar sekolah menengah tingkatan empat dan lima perlu mempelajari Matematik dan Matematik Tambahan. Walaupun perlu mempelajari kedua-dua subjek berkaitan angka ini, tidak semua meminati Matematik Tambahan terutamanya kerana sebab-sebab yang terlalu subjektif untuk dibincangkan di sini. Dan ada juga dengan Matematik biasa tu pun tak suka juga. Mungkin juga kerana faktor guru yang mengajar tak best dan syok sendiri bila kita tak faham marah pula. Ah, aku pun pernah dapat cikgu macam tu. Pendek kata, tak semua orang dalam dunia ni suka Matematik. Kalau suruh mengira yang biasa mungkin tak apa. Tapi dah masuk log, sets, reasoning bagai mungkin secara tidak langsung membuatkan anda mencarut ringan dan tak puas hati kenapa perlu belajar topik yang entah masa bila nak digunapakai.

3) Berat badan
Berat badan merupakan antara isu sensitif untuk gadis-gadis. Gadis-gadis lebih suka merahsiakan berat badan terutamanya bila berat badan melebihi paras normal dan secara tidak langsung akan mula berdiet dan sanggup tak makan malam walaupun emak di dapur masak sedap dan anda di dalam bilik berbaring di atas katil menangis teresak-esak dan pasrah dengan ujian dan godaan yang diberi. Hahahaha. Aku juga sebanarnya dalam proses mendietkan diri kerana telah mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat dan makan mengikut nafsu. Terima kasih Herbalife walaupun ada yang kata shake aneh tetapi untuk aku masih sedap dan lazat diminum.


Angka yang orang terpaksa suka

1) Umur
Ini juga antara perkara sensitif untuk gadis-gadis. Aku juga boleh naik angin kalau ada yang cakap umur dekat 30 tetapi belum bernikah. Hoi, jodoh kerja tuhan. Kalau rasa diri seperti tuhan, cepatkanlah jodoh aku. Ikut hati mahu saja aku cakap ba wau dal wau ha. Okey. Berbalik kepada umur, ia merupakan angka yang terpaksa disukai kerana setiap tahun akan bertambah dan terus bertambah. Tahun depan aku akan berumur 29 tahun dan aku terpaksa suka walaupun sudah hampir dengan 30 tetapi tak kisah kerana masih comel dan jelita macam awal 20-an. Kahkahkah. Peduli apa orang kata. Yang penting diri young at heart.

2) Jam
Jam juga antara jenis angka yang kita terpaksa suka kerana mustahil nak cakap tak suka kerana dalam sehari kita lebih kerap tengok jam berbanding tengok Al-Quran. Hahaha. Aku pun tak tahu nak explain macam mana tapi pada aku jam dan waktu adalah angka yang terpaksa kita suka.


Angka yang orang suka

1) Tarikh yang cantik
Tarik yang cantik seperti 11.11.11 disukai ramai dan kerana itu ramai yang berebut nak kawen nak kenduri tarikh tersebut. Kalau dapat anak kemudian lahir pula di Terengganu sudah pasti nombor ICnya juga cantik 111111-11-####.  Biasanya gadis-gadis lebih tertarik dengan angka yang cantik begini dan mungkin kalau kena propose dengan boyfriend hari ini sanggup tunggu hari lain untuk say yes semata-mata nak tarikh yang cantik. Aku juga pernah lalui tarikh cantik untuk birthday aku yang ke 19 which was on 20.02.2002. Kalau aku boleh menikah tarikh tersebut mungkin lebih cantik tapi apa boleh buat, aku masih muda ketika itu dan sekarang pun masih muda lagi. Hihihi

2) Markah peperiksaan yang memberangsangkan
 Markah peperiksaan yang rendah adalah angka yang tidak disukai dan markah yang memberangsangkan sudah pasti dekat di hati dan lemak berkrim disukai ramai. Kerana ramai yang suka markah tinggi mencanak dan boleh menjadi kesayangan guru kerana pandai ada juga perangai ntahapapa yang sanggup meniru tak sedar hilang keberkatan dan kelak memberi kesan juga pada gaji yang diterima bila dah kerja. Biarlah dapat markah tak berapa nak cemerlang daripada meniru kerana akhlak mulia dan terpuji lebih penting dari otak yang bijak pandai tetapi rupanya pentiru.

3) Duit
Sembang banyak pun tak guna. Siapa yang tak suka duit? Orang yang zuhud pun suka banyak duit sebab nanti boleh derma kepada yang miskin. Sebab tu ramai budak suka hari raya boleh collect duit raya dan aku sebagai yang dah berkerja kadang-kadang sahaja beri duit raya dan lihat pada kemampuan diri. Tapi biasanya tak berapa nak mampu. Kahkahkah. Tapi duit banyak pun kalau tak berkongsi duk perabes buat beli batu permata harga juta-juta pun tak guna. Takpun dapat keuntungan berlipat ganda jual minyak serata dunia tapi semua bagi pada kroni dan punyalah dah banyak duit sampai bela lembu pun dalam kondo.




Banyak lagi jenis angka yang ada dalam dunia dan ada yang kita suka, ada yang terpaksa suka dan ada yang benar-benar suka. Bagi seorang blogger, mungkin bilangan follower yang ramai antara angka yang disukai. Tapi percayalah, dalam banyak-banyak angka, duit yang paling orang suka. Masa aku belajar zaman degree, aku ada juga belajar pasal nombor-nombor gini dan ada seorang lecturer aku sebut ada satu hadith yang bunyinya lebih kurang; Allah is odd (one) and He likes odd numbers. Haruslah esok aku menikah aku pilih tahun nombor ganjil, bilangan anak aku pun nombor ganjil. Eceh. Jauh aku berangan. Takpa, berangan tu free.





Saturday, December 17, 2011

Goodbye Rebecca Black. I won't sing your song after this. Can't wait to sing this on Friday. Eh. Jumuah







Sitting in the first Saff (row), chilling in the back Saff (row)
Got to make my mind up... Do what the prophet did!

It's Jumuah! Jumuah!
Got to make dhikr on Jumuah,
Everybody's looking forward to His mercy, mercy
Jumuah! Jumuah!
Got to make dhikr on Jumuah,
Everybody's looking forward to the Ajr
Miswaking!, Miswaking! 
Miswaking!, Miswaking! 
Pray, Pray , Pray, Pray
Got to read Surat Al-Kahf


Setem Pulau Pinang satu



Sebelum Ustaz berpencen dan aku adik beradik-beradik menetap di Kedah, aku tinggal di Penang dan sempat bertadika dan bersekolah di sana. Selama di Penang aku kawan dengan Faridah Mansor, anak lecturer USM yang pandai serba serbi dan dengar-dengar dia masuk TKC dan jadi doktor. Aku pun kurang pasti tang yang jadi doktor sebab dah lama tak contact.

Sebelum aku pindah, kami tukar-tukar alamat dan janji nak tulis surat. Biasalah budak-budak. Jakun baru belajar tulis surat kiriman tidak rasmi.

Lebih kurang lepas sebulan dua aku pindah aku dapat surat dari Faridah dan aku memang eksaited tahap dewa terus beli samput kertas pen bagai nak balas surat. Aku pun tak ingat apa yang aku tulis tapi sudah pasti inti patinya tentang aku yang baru pindah ke Kedah dan yang memang aku ingat, aku ikut sejibik sejibon format surat kiriman tidak rasmi. Kahkahkah. Skema tak hengat.


Bila dan tulis surat dan siap dengan signature aku pun nak pos surat. Dah siap tulis alamat mintak kat Bini Ustaz nak naik basikal pergi pejabat pos. Wah, konfiden memang tahap tertinggi.

Sampai depan pejabat pos, letak basikal tepi tangga dan beratur kat kaunter Setem dan Pelbagai. Kejap-kejap aku belek surat yang aku pegang dan tengok duit di tangan.

Sampai saja turn aku, kerana tak cukup tinggi, aku kena menginjat sikit supaya pakcik di kaunter nampak wajah aku dengan lebih jelas. Kalau tak nampak dahi, mata dan hidung sahaja.


Pakcik kaunter terus tanya nak apa dan ada dik di belakang.

"Pakcik, bagi setem Pulau Pinang satu."

Kahkahkahkah pakcik kaunter tu gelak kat aku. Aku buat muka nak menangis. Pakcik kaunter tu lepas dah gelakkan aku dia cakap setem Pulau Pinang tak ada. Aku memang sedih dan terus kayuh basikal balik rumah.

Sampai rumah aku cerita kat Bini Ustaz dan dia pun bantai gelakkan aku sampai nak putus nyawa.

Dan bila aku teringat balik cerita ni, memang aku pun gelak kat diri aku sendiri. Mana la aku tau. Aku ingat kalau nak pos kena guna setem berdasarkan alamat negeri yang ditulis kat sampul. Nak pos ke Pulau Pinang, beli setem Pulau Pinang. Nak pos ke Selangor, pakai setem Selangor. Noob sungguh aku rupanya.


Ayuh gelakkan aku secara berjemaah.




Friday, December 16, 2011

Gemuk tetapi sihat





Adakah wajah di atas kelihatan familiar untuk anda? Ya, beliau salah seorang tokoh agama yang boleh tahan famous selalu muncul di Astro Oasis. Aku bukan nak ulas apa pasal dia cuma nak berkongsi tips yang kakak aku bagitau.


Terus teranglah kalau kita tengok orang badan besar dan dah berumur kita selalu anggap dia berpenyakit. Kalau anda tak ada terfikir macam aku memang baguslah sebab aku memang ada perasaan macam tu. Lagipun memang orang selalu cakap gemuk mengundang macam-macam penyakit. Bukan aku nak cakap orang yang kurus sihat belaka cuma orang yang berisi nih lebih berisiko.


Nak jadi cerita semasa aku sedang menikmati sisterhood moment bersama kakak aku, dia cerita pasal Dr Fatma Al-Zahra ni. Statementnya samalah. Kakak aku nampak orang gemuk dan bertubuh macam berpenyakit tapi alhamdulillah Dr Fatima Al-Zahra sihat walafiat tak ada sebarang penyakit. Kebetulan kawan kepada kakak aku terjumpa dengan doktor falsafah ni dan tanpa rasa kedekut telah berkongsi tips untuk kekal sihat.


Tips Dr Fatima AL-Zahra mudah. Tapi aku susah nak amal. Katanya, sebelum makan, selain dari baca doa makan, baca Al-Fatihah tujuh kali. Ya. Tujuh kali adik-adik sekalian.


Dah dekat seminggu kakak aku bagitau tapi aku masih tak pas nak jadikan amalan. Aku ni, asal nampak benda makan, mengelupur tak sabar nak mentekadarah. Doa makan sahaja yang sempat. Dah makan kenyang baru teringat nak baca Fatihah tujuh kali. Tak ada maknanyaaa -_____-



Thursday, December 15, 2011

Aktiviti-aktiviti budak asrama time outing



Tinggal di asrama tapi tak pernah outing mungkin boleh menyebabkan panjat KB Mall dan terjun bunuh diri. Hahaha. Tak habis-habis pasal KB Mall. Aku dahulu antara budak asrama yang suka outing. Seronok gila kalau boleh outing. Masa mula-mula duduk asrama asal nak outing telefon Bini Ustaz mintak datang dan ambil aku pergi outing dan terus balik rumah. Maklumlah jarak rumah dan sekolah hanya 10km. Tetapi bila dah dapat kawan best masih lagi telefon Bini Ustaz tetapi dengan pesanan yang berbeza - jangan mai orang nak outing dengan kawan. Sungguh anak derhaka tak kenang emak sewaktu bergembira. Nasib baik Bini Ustaz tak lari masuk Batu Belah Batu Bertangkup. Tak apa. Aku sembilan beradik. Tak ada aku, ada lagi lapan. Hihihihi.

Memandangkan outing merupakan peluang yang ditunggu-tunggu oleh pelajar asrama, sudah pasti ia dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan. Ayuh kita imbas zaman kita belajar dan adakah kita berkongsi aktiviti yang sama. Cekidautttt.


1) Menonton wayang
Kepada yang bersekolah dekat dengan panggung wayang sudah pasti menonton filem-filem terbaru menjadi agenda utama ketika outing. Malam sebelum keluar outing sudah pasti mencari surat khabar untuk melihat senarai cerita dan filem yang ditayangkan. Hasil menonton wayang juga sebenarnya adalah untuk dijadikan modal apabila bersembang dengan kawan-kawan di asrama terutamanya bagi mereka yang berjaga lewat malam.



2) Ronda di pasar malam
Walaupun kata kerja ronda hanya untuk polis dan pasukan rela tetapi sebagai orang Kedah tak berapa sejati aku memang dah biasa menggunakan term ronda berbanding berjalan-jalan atau bersiar-siar. Ronda di sini maksudnya jalan-jalan pusing-pusing tanpa sebarang tujuan yang jelas. Meronda di pasar malam juga seronok kerana dapat membeli makanan-makanan yang sukar didapati di dalam sekolah disamping mencuci mata. Hahahaha. Bagi yang berwajah cantik dan rupa cun abang-abang pasar malam selalu bagi makanan free atau dapat harga murah. Kalau aku memang tak lah sebab sekadar bolah tahan dan dahi jendul letak empat jari pun boleh. Hahahah. Tapi itu dulu. Sekarang dah besar comel kiut jelita. Kahkahkah.


Aku dulu walaupun duit tak berapa nak ada tetapi meronda di pasar malam adalah seperti kewajipan. Kalau orang bercinta, tak nampak tuan badan nampak bumbung rumah pun jadilah. Aku pun lebih kurang. Tak dapat beli ambil bau pun jadilahhhh.



3) Melantak di kedai makan/fast food restaurant
Sudah menjadi kelaziman apabila hari outing makanan di dewan makan tidak dipandang oleh budak-budak asrama. Kalau aku memang taklah sebab dulu bajet ciput dan makanan di dewan makan memang laziz jiddan maka tak kira outing atau balik kampung aku tetap makan di dewan makan. Tetapi apa yang dapat aku lihat memang ramai budak asrama suka makan di luar. Sekali sekala ada juga aku makan tetapi memang boleh dibilang dengan jari. Kalau trend sekarang aku lihat budak asrama suka sangat makan di fast food restaurant especially KFC dan McD. Budak perempuanlah yang selalu sangat aku tengok beratur panjang dan budak lelaki lebih suka makan di kedai makan biasa atau restoren mamak. Budak perempuan makan memang selalu nak mewah tetapi budak lelaki nak yang murah dan sedap.



4) Main bowling/snooker 
Seperti yang pernah aku sebut di entri sebelum ini, lelaki dan bola memang tak dapat dipisahkan. Maka kerana itu sekiranya berkesempatan dan ada duit sudah pasti pusat bowling atau snooker menjadi kunjungan mereka time outing. Budak perempuan belum pernah aku jumpa di pusat bowling kerana biasa kalau outing pakai baju batik kain kurung nak main bowling pun rasa payah atau malu mungkin. Kalau yang keluar pakai slack dan t-shirt mungkin akan bermain bowling time outing.


5) Masuk CC
Zaman aku sekolah memang gila masuk CC sebab nak chatting dan check email. Zaman aku chatting pakai MiRC dan AOL. Tak ada lagi friendster, Facebook Myspace semua nih. Maka setiap kali outing akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya dua jam di CC.


Zaman sekarang yang majoriti ada Facebook seudah pasti akan berkunjung ke CC untuk menghapdet status, mengomen dan mengelaik. Ada juga yang masuk CC untuk mendownload lagu dan disimpan di dalam MP3 atau MP4 yang dibawa secara halal atau haram.



6) Dating
Bagi yang bercinta dan berkasih zaman sekolah outing merupakan kesempatan untuk bertemu dan makan bersama tak sedar guna duit mak bapak atau biasiswa. Kebiasaannya mereka jarang berdua-duaan tetapi si pakwe sekolah terpaksa berjalan bersama si awek sekolah dan rakan-rakan awek sekolah konon untuk cover line. Hahahaha. Aku tak pernah buat tapi aku biasa nampak kawan dan musuh aku buat maka aku ceritakan sahaja di sini. Pakwe sekolah terpaksa ikut ke mana sahaja si awek sekolah dan rakan-rakannya pergi demi menjaga hati. Kahkahkah.



7) Balik rumah
Aku merupakan antara budak sekolah yang selalu ambil kesempatan balik rumah time outing. Orang lain makan di kedai, aku makan di rumah. Kadang-kadang aku bawa sekali kawan-kawan untuk turut sama mentekedarah di rumah hasil air tangan Bini Ustaz. Bagi mereka yang rumah dekat sudah pasti mengambil peluang yang sama.


Ada juga jenis yang bawa baju busuk tak basuh dan balik rumah basuh pakai mesin. Aku tak buat sebab aku rajin basuh baju dan aku juga alah dengan mesin basuh. Ini fakta dan tak ada maknanya aku nak auta. Aku juga selalu balik rumah sekadar untuk berehat dan menonton cerita hindustan sebab di asrama kalau boleh tengok pun banyak sangat gangguan. Tak suka tak boleh concentrate. Benda hiburan nak sangat concentrate. Sungguh tak elok perangai. Hahahaha



8) Mengukur pekan/bandar
Bila time tak berduit tetapi tak mahu tinggal di asrama maka ini sahaja aktiviti yang aku buat time outing. Sekadar berjalan-jalan dan masuk setiap kedai yang ada tengok-tengok konon macam nak beli dan secara tidak langsung mempermainkan perasaan tauke kedai yang dah get ready dengan plastik di tangan. Kemudian bila dah letih duduk di kedai makan beli dua gelas minuman kongsi empat orang. Sambil minum mata tengok orang kemudian mula bergosip gelak-gelak kat orang padahal tak sedar orang pun gelak kat aku dan kawan-kawan yang nampak sangat tak ada duit beli air pun kongsi. Hahahaha.




Sememangnya budak asrama dan outing ibarat isi dengan kuku yang tiada sekam antara mereka. Rugi bagi mereka yang tinggal lima tahun di asrama tetapi tak pernah outing. Outing dengan pakai baju batik asrama bersama kawan-kawan membuatkan diri terasa sangat dewasa dan independent berbanding dengan budak sekolah lain yang kalau nak keluar mesti dengan mak ayah atau at least abang kakak. Kepada mereka yang pernah tinggal di asrama atau sekarang masih lagi di asrama, apa lagi aktiviti yang anda buat? Aku pun ingat-inagt lupa kerana semua ini aku lalui when I was younger *statement tak mengaku tua*.



Tuesday, December 13, 2011

Aktiviti-aktiviti budak asrama yang orang tak tahu #2



Setelah memebaca entri pertama berblenderkan aktiviti-aktiviti budak asrama yang mungkin orang yang tak pernah tinggal di asrama tidak tahu, maka selepas ini mungkin memasang impian apabila mempunyai anak mahu menghantar mereka ke asrama. Selain belajar menjadi independent, biasanya budak yang duduk asrama ni rajin sikit dari mereka yang tidak tinggal di asrama. Tak percaya? Buatlah pengamatan secara kasar. Pasti anda akan melihat perbezaannya. Okay, fikiran aku masih lembab-lembab kerana hujan-hujan dan sejuk-sejuk di luar maka paras normal otak aku berfikir kurang dari biasa dan menyebabkan tidak pandai mengarang intro dengan panjang lebar seperti biasa. Ayuh kita buang masa dan baca entri ini.




5) Jalan-jalan di kawasan sekolah
Ini memang aktiviti yang paling aku suka buat bersama rakan-rakan seperjuangan. Kebiasaannya malam minggu tiada aktiviti di asrama maka aku dan rakan-rakan akan pergi ke sekolah berjalan-jalan waktu tengah malam tanpa sebarang tujuan yang khusus. Biasanya dengan berjalan sebegini dapat mencuci mata melihat pakwe-pakwe sekolah yang menjadi idaman hati tetapi nama pun di dalam hati maka dipendamkan juga di dalam hati. Tak apa. Dapat syahid kecil. Kebiasaannya budak perempuan jarang buat aktiviti ini. Selalunya pelajar lelaki yang mendominasi carta tawaf sekolah dan aku juga kurang pasti apa yang mereka buat. Lepas sembahyang mahgrib dan baca Yaasin biasa ada tazkirah tetapi pakwe-pakwe sekolah yang otai sudah cau cin cin dari surau dan berjalan-jalan di kawasan sekolah. Kadang-kadang aktiviti berjalan-jalan begini berlanjutan sehingga lewat tengah malam. Orang lain di asrama sudah tidur tetapi yang jenis berjaga malam memang ini antara aktiviti kegemaran.


Untuk pakwe sekolah terutamanya sila berhati-hati dengan barang anda yang ditinggalkan di dalam laci meja kerana ada segelintir awek sekolah yang gedik akan menggodeh tempat anda ketika anda pergi sembahyang jumaat. Aku tak pernah buat sebab aku memang tak berani nak kacau barang orang dan kerana aku juga tak suka orang buat benda yang sama pada aku maka aku juga tak akan buat pada orang. Eceh. Berhikmah gila statement.



6) Bangun bergosip di tengah malam
Kawan-kawan aku kerap berjaga lewat malam tanpa membuat perkara yang berfaedah. Aku jarang berjaga lewat malam kerana aku manusia yang selalu tidur awal. Sekali sekala aku tidur lewat sudah pasti aku akan bersama kawan-kawan aku yang selama ini aku fikir mereka study tetapi mereka bergosip dan bersembang macam-macam cerita. Adatlah mulut perempuan yang memang suka bercakap sebab tu bahasa-bahasa yang ada dipanggil mother tongue sebab mak lebih banyak bercakap berbanding ayah.


Jangan ingat gadis-gadis sahaja begini. Pakwe-pakwe sekolah juga berkongsi tabiat yang sama. Mereka juga gemar bergosip terutamanya tentang awek sekolah yang hangat. Pakwe sekolah juga akan menjadikan sesi ini untuk mengutuk sikap-sikap gadis yang tergedik-gedik di samping memberi nama-nama gelaran yang akan digunapakai di kalangan mereka. Kepada gadis-gadis yang sudah menamatkan zaman persekolahan, silalah tanya kepada pelajar pakwe-pakwe yang sekelas dengan anda tentang nama samaran atau timangan untuk anda. Kalau tak ada, bermakna anda tak cukup glamer. Kahkahkah.



7) Main bola dalam dorm
Lelaki dan bola mempunyai hubungan yang sangat rapat kerana selain dari sifat suka bermain bola mereka juga dilahirkan mempunyai bola. Eh. Sebahagian pakwe sekolah yang otai gemar bermain bola di dalam dorm ditambah. Cermin pecah, bunyi bising dan kemungkinan didenda adalah perkara kecil untuk mereka kerana kepuasan bermain bola di dalam adalah berbeza dibandingkan bermain di padang. Gadis-gadis yang extreme mungkin juga bermain dalam dorm sekiranya ahli dorm semuanya okay dan bukan kaki mengadu macam nak jadi pengawas. Aku sekadar main zero point atau lompat getah dalam dorm. Nak main bola aku tak cukup berani. Bukan aku takut dengan pengawas atau warden, tetapi aku takut pada bola -__-



8) Buat facial secara berjemaah
Gadis-gadis peringkat umur ini ramai juga yang ada beauty concern. Maka secara berjemaah kami akan membuat facial, pedicure, manicure dan cuci rambut bagai. Aku dahulu memang hapa pun tak gheti maka selalunya mereka akan buat untuk aku sambil bergosip-gosip tentang cikgu-cikgu, pakwe sekolah, dewan makan, artis dan lain-lain.

Aku dan dorm-mates aku suka mencuba fashion rambut yang kami lihat di majalah. Fashion rambut Karisma Kapoor, Madhuri Dixit, Amisha Patel, Amy Mastura adalah yang paling kerap ditiru. Kalau rasa mahu gedik lebih, siap ambil gambar dan posing. Zaman sekarang okay lah pakai kamera digital. Zaman aku kamera kuno. Dah tangkap gambar tunggu time berduit dan outing ke pekan baru boleh cuci gambar. Paling aku tak boleh lupa, ada kawan aku ajar macam mana nak rambut lurus guna jari pun boleh. Siap buat demo suruh baring dan rambut diluruskan ke belakang. Kemudian di atas rambur dialas dengan kain batik. On seterika dan iron-lah atas kain batik yang bawahnya ada rambut. Ya. Memang menjadi macam pergi rebonding di kedai. Tapi tahan satu hari sajalah. Hahahaha.



Macam-macam lagi aktiviti yang dibuat di asrama. Kebiasaannya aktiviti dibuat secara berjemah mengambil kira potensi untuk ditangkap oleh pengawas atau warden. Kepada yang bangun malam pergi raba kawan-kawan atau junior memang tak cool. Gila ke hapa duduk asrama belajar jadi gay. Masa aku form one, aku selalu buat macam-macam helah supaya boleh balik rumah dan tak perlu berhujung minggu di asrama. Tetapi bila dah besar dan dapat kawan yang best, tak balik pun tak apa kerana ada banyak aktiviti yang boleh dibuat di asrama. Aktiviti-aktiviti begini yang memupuk friendship intimacy dan berkekalan untuk suatu tempoh yang lama. Aku malas nak cakap sehingga akhir hayat kerana kebanyakkan kawan yang aku ada bila dah ada boyfriend lupa pulak dengan aku. Cis!













Tuesday, December 6, 2011

Aktiviti-aktiviti budak asrama yang orang tak tahu #1



Kehidupan di asrama merupakan fasa kehidupan yang boleh dikatakan agak seronok kerana kita hidup bersama rakan-rakan, musuh-musuh dan cikgu-cikgu. Macam aku, aku tinggal di asrama selama lima tahun bermula dari tingkatan satu. Mula-mula memanglah aku menangis memanjang padahal rumah 10km sahaja. Asal hujung minggu selalu fikir nak cari alasan supaya boleh balik rumah dan tak perlu berhujung minggu di asrama. Bayangkan setiap hari melalui rutin yang sama. Bangun pagi, mandi, sembahyang jemaah, makan di dewan makan, riadah, prep, gotong-royong...huii  mahu habis satu entri kalau aku senarai semua aktiviti-aktiviti dan rutin harian yang sangat lame ini. Maka apabila dah besar sikit dan boleh berlagak otai, aku dan kawan-kawan di sekolah mula mencari aktiviti-aktiviti lain untuk menghilangkan kebosanan tinggal di asrama dan menjadikan asrama tempat yang awesome. Dan aku juga dengan baik hati telah menjalankan kajian ke atas sebilangan jejaka untuk turut berkongsi aktiviti mereka selain dari rutin harian yang sungguh lame dan bosan. Ayuh baca secara berjemaah.



1) Skodeng
Ini adalah aktiviti setiap malam dan aktiviti di hujung minggu. Tak kira pelajar lelaki mahupun perempuan masing-masing melakukan aktiviti skodeng sama ada secara berjemaah atau bersendirian. Aktiviti skodeng di waktu malam terbahagi kepada dua. Umum ramai mengetahui budak asrama memang tak ngam dengan warden kecuali puak-puak pengawas atau puak-puak yang teringin nak jadi pengawas. Maka sekiranya mahu melakukan aktiviti lain selepas light off, sudah pasti akan ada watak tepi tingkap skodeng rumah warden. Hahahaha. Aku juga pernah memegang watak ini dan sangat mendebarkan kerana sekiranya salah informasi aku akan dibahankan oleh kawan-kawan.


Hujung minggu pula aktiviti skodeng yang lebih kepada mencuci mata. Kebiasaannya waris akan membuat kunjungan kepada anak-anak atau adik yang tinggal di asrama. Ketika aku di asrama, room-mate aku mempunyai koleksi abang yang kacak-kacak belaka. Maka setiap kali dia menerima kunjungan wajah aku boleh dilihat di tingkap nako dorm aku dan aku tidak berseorangan melakukan aktiviti ini. Tak adalah aku skodeng sejam dua, sekadar nak cuci mata buat penawar rindu. Kahkahkah. Sebahagian budak perempuan yang ada pakwe akan skodeng pakwe pergi sembahyang jumaat. Mungkin kerana bukan selalu boleh lihat pakwe sekolah pakai baju melayu lengkap bersampin. Hihihi. Aku tak terlibat kerana biasanya aku buat sunat tidur sekejap waktu-waktu macam tu. Selain itu mana-mana pelajar yang terlebih hormon gatal akan skodeng pelajar di asrama bertentangan. Yang lelaki skodeng perempuan dan yang perempuan skodeng lelaki. Semasa zaman aku di asrama, ada satu malam aku tengah baring sambil baca buku cerita. Tiba-tiba ada satu cahaya merah dekat baju aku. Bila aku selak tirai budak-budak laki duk main suluh-suluh benda alah macam torch light tapi lambu kaler merah. Sumpah aku mencarut, tapi dalam hati saja.


2) Merokok secara sulit
Ini adalah aktiviti pelajar lelaki biasanya. Memandangkan sekolah merupakan kawasan larangan merokok maka pelajar-pelajar lelaki akan mencari inisiatif untuk merokok secara sulit. Macam cikgu-cikgu lelaki juga. Kalau dah gila asap, mesti cari port baik nak pam sebatang dua.

Budak sekolah harian, depan pagar sekolah dia buang rokok.
Aku benci tengok perangai macam tu nak tunjuk ego sangat.
Kebiasaannya aktiviti ini dijalankan secara sulit dan sudah pasti tempat-tempat yang susah untuk dikesan. Salah seorang akan turun padang untuk melihat tempat dan memastikan kawasan pilihan clean and clear dari warden, pengawas dan mereka yang mahu jadi pengawas. Blok-blok yang agak jauh, gelap dan tersembunyi dari pandangan umat asrama akan menjadi port terbaik untuk perokok-perokok yang ketagih asap ini. Selain memilih merokok di blok yang jauh dari pandangan orang, ada juga mengambil tindakan ekstrim dengan membuka siling dan panjat naik dan tanpa membuka majlis dengan ummul kitab, mereka memulakan aktiviti merokok di situ.



3) Memasak secara berjemaah
Kehidupan di asrama membuatkan perut selalu lapar dan stok makanan sentiasa ada. Kawan-kawan aku banyaknya makan Maggi maka mudah saja turun dewan makan minta air panas, rebus dua minit siap. Tetapi aku adalah manusia yang tak makan Maggi atau sebarang instant noodles. Maka otak perlu kreatif untuk memenuhi keperluan perut yang lapar. Biskut kering, kerepek atau coklat jemu dimakan selalu maka setiap kali outing aku akan beli telur barang dua tiga biji. Aku juga sentiasa ada Planta dan roti Gardenia. Apabila perasaan lapar menyerang aku dan beberapa orang kawan akan turun ke bilik seterika. Plug dicabut dan aku akan basuh permukaan seterika. Pukul telur dalam mangkuk, sapu marjerin atas seterika, agak dah panas, tuang telur. Jangan lupa ejas-ejas dia punya panas. Hahahaha. Aku pun hairan macam mana aku boleh sanggup makan. Tapi zaman sekolah memang ada perangai tak kisah yang tinggi. Pakai baju kurung lari laju-laju pun tak kisah. Aktiviti ini perlu dilakukan secara berjemaah kerana anda memerlukan seorang rakan untuk memegang seterika dan seorang lagi sebagai watchman. Hihihihi.



4) Fly
Aktiviti ini juga seronok dilakukan kerana menyebabkan adrenaline rush dan paling penting dilakukan secara berjemaah. Walaupun mahu keluar secara berseorangan menahan teksi tetapi masih lagi memerlukan bantuan orang lain untuk cover anda di asrama. Matlamat fly dari sekolah hanyalah untuk berjimba tak kisah kalau tempat berjimba hanya pekan koboi. Kepuasan fly tidak dapat diceritakan kerana keghairahan...ok aku rasa macam tak sesuai. Passion and adrenaline rush bersatu membentuk keterujaan yang tidak dapat dikongsi bersama. Kalau tak faham tak apa. Sebab aku sendiri pun pening dengan ayat aku. Tetapi kepada mereka yang pernah fly, aku pasti mereka faham apa yang ingin aku sampaikan. Kalau fly untuk buat maksiat memang tak cool. Aku fly sebab lapar. Hahahaha. Pecah rahsia.

Tempting gila tengok cucuq pisang. Tambah tang kerak. Sedap wehhh
Paling sempoi aku pernah keluar selamba badak waktu siang. Kebetulan lepas sekolah aku rasa teringin gila nak makan cucuq pisang maka aku dan Kicik terus keluar lalu macam biasa ikut gate utama. Bila Pak Guard tengok kami, kami senyum dan aku siap angkat tangan padahal dalam hati ketaq tak dak dah. Keluar dari sekolah kami beli cucuq pisang, ada bahagian untuk Pak Guard tu. Bila dah masuk aku tengok Pak Guard tu tengah lena maka kami pun tak jadi nak bagi. Hahahaha.





Ramai yang ingat duduk di asrama bosan dan rasa macam nak panjat KB Mall terjun. Hahahah. Aku selalu buka nak baca entri ni tapi error pasaipa tak tau. Sebenarnya duduk asrama best tetapi otak kena kreatif, pilih kawan yang best dan warden hanyalah watak tambahan yang selalu mati tengah jalan cerita. Warden tu cikgu, maka dia pun tau mengantuk. Cukup masa dia lena bolehlah mula aktiviti. Hahahaha. Banyak lagi aktiviti lain yang aku nak karang tapi aku macam dah pening-pening sebab Bini Ustaz tengah perangat (reheat) gulai ikan dan aku yang dalam bilik pening kepala teruih rasa nak tidoq.



Mungkin jugak sebab aku takbur dengan yui konon tahun ni tak sakit lagi kepala maka lewat malam begini aku sakit kepala. Cis!




Monday, December 5, 2011

Bersih yang berbeza

Ini cerita zaman universiti. Aku dan kawan aku suka bertekak benda ntahapapa. Ini bukan bertekak sehingga membawa kepada episod bertarik rambut atau zaman sekarang menyebabkan di-unfriendkan di Facebook. Hahahaha. Lupa pula nak habaq, kawan aku nama Suri. Orangnya lawa tapi tak boleh lawan kelawaan aku lah pastinya. Kahkahkah. Ok. Ini bukan point cerita aku.


Di waktu petang ketika aku dan Suri berjalan-jalan di tepi sungai di dalam universiti yang ada bunyi Islam, Suri tiba-tiba buat ayat bajet drama tv "Bersih udara kat sini meresap sampai otak." Lebih kurang macam tu la ayat dia sebab mustahil aku boleh ingat sebijik sebentuk ayat dia memandangkan dah beberapa tahun berlalu.

Aku buat muka ntahapapa dan kalau dapat diulang mungkin aku akan buat aksi mata ke atas tangan ke bahu.


"Hang rasakan udara bersih dengan makanan yang bersih sama dak?" saja nak kona sikit satgi dia duk keluaq ayat filem professor tu pulak.

"Sama!"

"Mana sama?!" standard orang kita bila tanya pendapat orang, dah orang tu jawab jawapan yang tak kena dengan kita, tak boleh nak terima.

"Pasaipa pulak?!"

"Sebab tak sama la" jawapan yang tak da fakta maka Suri terus buat muka huduh tanda tak setuju.


Lepas jalan-jalan perut rasa lapaq singgah makan kat cafe dan Suri pilih nak makan roti planta kuah kari. Aku pulak..hahaha aku sendiri tak ingat aku makan apa time tu.

Sambil tunggu order siap aku tanya lagi kat Suri, "Baju yang hang pakai ni bersih tak?"

"Bersih!"

"Kedai mamak ni bersih dak?"

"Bersih laa"

"Makanan kat kedai mamak ni hang rasa bersih dak?"

"Bersihhhhhh" huruf h banyak tanda Suri menunjukkan reaksi geram aku banyak soal.


"ROTI PLANTA SIAPPPPPPPPPP!" ini mamak punya dialog.


Suri bangun ambil roti dan duduk dan makan dan makan dan makan. Cubit roti, cicah kuah kari, makan. Aku bangun ambil sudu dan duduk depan Suri. Aku ceduk sikit kuah kari, aku titik atas baju Suri.

"WOIIII??!! Kotoq la baju aku?!"

"Tadi hang kata baju hang bersih. Makanan kat mamak ni pun bersih. Mana pulak kotoq baju hang?" sambil buat muka innocent aku explain seolah-olah aku langsung tak bersalah.

Suri mencarut maka aku rasa tak payahlah aku tulis. Kahkahkah.








Terror dak aku buktikan bukan semua konsep bersih tu sama?













Bersih 2.0 tu lagi tak sama tapi aku sokong!



Sunday, December 4, 2011

Perkara-perkara yang menjadi spoiler di kenduri kahwin


Di sepanjang musim cuti sekolah, pasti ramai yang meluangkan masa di samping memenuhi tuntutan agama menghadiri majlis perkahwinan. Kebiasaannya, golongan pra-dewasa, dewasa dan post-dewasa akan menghadiri majlis perkahwinan tanpa paksaan kerana bagi pra-dewasa kenduri kahwin adalah tempat untuk bertemu jodoh, manakala golongan dewasa perlu hadir tambah-tambah yang belum kahwin (macam aku) sebab nanti kenduri mereka tak ada yang hadir. Bagi kumpulan post-dewasa ini adalah tempat untuk mereka bertemu sahabat di samping mencari jodoh untuk anak-anak mereka.



Aku adalah manusia yang gemar menghadiri kenduri kahwin. Matlamat aku hanya satu. Makan percuma! Ya, aku suka benda percuma terutamanya makanan yang sedap-sedap. In fact rasa home-made air sirap adalah tidak sama dengan kenduri-made air sirap. Rasa sedap yang berbeza. Berikutan kekerapan aku menghadiri kenduri kahwin secara istiqamah, maka dapat aku simpulkan terdapat beberapa perkara yang menjadi spoiler di kenduri kahwin. Spoiler ini adalah untuk tuan rumah termasuk pasangan pengantin. Cekidauttt.



1) Sudah menjadi kelaziman bagi pasangan pengantin untuk menjemput rakan-rakan untuk memeriahkan kenduri kahwin mereka. Mereka yang memiliki Facebook akan mengupload kad dan mengetag rakan-rakan yang ada. Tidak cukup dengan itu ada yang membuat page event apa tak tau sebab aku tak ada Facebook maka aku tak boleh nak ulas panjang-panjang. Maka di sini apa yang mungkin menjadi spoiler adalah apabila anda membuat tindakan mengundang bekas teman wanita atau teman lelaki anda.


Bagi pengantin lelaki menjemput bekas (-bekas) awek anda mungkin menjadi spoiler besar terutamanya dek kerana sudah lama tidak bertemu tiba-tiba bekas awek anda hadir dengan wajah lebih jelita dari biasa dan lebih ump berbanding isteri anda. Jangan lupa syaitan ada di mana-mana dan ketika itu syaitan akan menghasut anda membisikkan kata-kata penuh sesalan. Begitu juga pasangan pengantin perempuan. Tiba-tiba datang pula bekas pakwe anda yang kini sudah kaya raya harta berjuta dan single pula sudah pasti menjadi spoiler bagi perasan anda yang ingin bergembira di hari anda. Dengarlah nasihat Barney Stinson How I Met Your Mother jangan jemput ex anda ke majlis perkahwinan anda kerana lebih banyak spoiler berbanding keberuntungan.



2) Kenduri kahwin dan makanan adalah perkaitan yang sangat rapat. Jangan tak tahu ramai pengunjung kenduri kahwin tahan lapar dari pagi dan mahu balun secukupnya di kenduri kahwin. Ok, mungkin tak ramai tapi kalau aku memang aku simpan perut dan melantak secara besar-besaran tanpa rasa malu. Aku juga okay sahaja untuk bangun dan tambah bagi kenduri yang mengamalkan konsep buffet atau minta tambahkan nasi kepada petugas-petugas kenduri bagi yang mengamalkan konsep hidang. Maka tuan rumah perlu memastikan kuantiti makanan mencukupi bagi tetamu-tetamu yang hadir. Menjadi spoiler dan malu besar sekiranya makanan tidak mencukupi dan tetamu pula masih hadir tanpa putus-putus. Jangan tak tahu sudah pasti akan ada yang mengata dan kenduri rumah anda yang akan datang tetamu akan makan sedikit sahaja maka mungkin berlaku episod tidak habis pula dan sudah pasti menjadi spoiler juga.



3) Hujung tahun merupakan cuti panjang dan untuk seorang cikgu seperti aku memang berseronok di rumah dan menambahkan hormon-hormon malas yang sudah sedia ada. Paras hormon malas meningkat secara mengejut dan tanpa kawalan apabila cuaca mendung hujan turun renyai-renyai sepanjang hari. Sebenarnya point aku di sini adalah cuaca hujan lebat guruh berdentum turut menjadi spoiler untuk kenduri kahwin. Aku tidak suka menggunakan terma cuaca kurang baik sebab pada aku semuanya baik sahaja (mode: berhikmah).



Hujat lebat boleh menyebabkan tanah menjadi becak dan lecah. Tanah lembik dan gadis-gadis yang datang pakai high heels akan berjalan penuh debaran takut yang dipakai tenggelam terlekat pula dan menjadi mangsa ketawa secara berjemaah. Hahaha. Aku memang selalu tumpang gelak tambah pula aku pakai flats shoes maka tidak ada masalah kasut lemas dan terlekat pula. Hujan lebat mungkin menjadi spoiler untuk tuan rumah kerana secara tidak langsung akan berlaku pengurangan kedatangan tetamu dan mengakibatkan makanan dibazirkan di penghujung hari. Sebenarnya Bini Ustaz juga suka menggunakan alasan hujat lebat untuk tidak pergi kenduri kerana bahaya memandu dalam hujan lebat padahal dalam hati terselit juga malas walaupun sedikit. Maka petua yang diamalkan biasanya pengantin akan melempar baju ke atas bumbung rumah dan kononnya cuaca akan terang sepanjang hari. Tak tahulah kalau ada doa yang perlu diamalkan semasa melempar baju dan aku pula dalam mood malas tak mahu gunakan khidmat kekasih gelapku, Abang Google. Tapi kalau dah nak hujan tu hujan jugak. Kun fayakun.



4) Sudah menjadi trend di kalangan sebahagian tuan rumah suka menjemput orang besar dan kenamaan untuk memeriahkan kenduri kahwin yang bakal berlangsung. Sebenarnya perkara ini menjadi spoiler untuk pasangan pengantin kerana anda bukan lagi raja sehari dan tidak lagi menjadi centre of attraction. Perkara ini dapat aku lihat semasa kawan aku kahwin kerana bapanya merupakan wakil rakyat (ketika itu) dan menjemput menteri besar Kedah (ketika itu). Sekarang ni pakat dah jadi pembangkang belaka kerana tak cukup majoriti nak pegang negeri. Hahahaha. Okay. Berbalik kepada situasi ketika itu, kebanyakkan tetamu yang datang sibuk nak salam dengan MB berbanding pasangan pengantin. Deejay yang ada pun duk bagi ulasan pasal MB berbanding pasangan pengantin yang sedang makan-makan. Kalau aku yang jadi pengantin sudah pasti aku akan mencarut ringan di dalam hati. Maka aku rasa kalau nak jemput orang besar atau mana-mana MP, boleh sahaja asalkan merka jenis yang low profile. Tak perlu nak bersiap meja bagai dan tak kisah makan bersama rakyat yang sebelum ini dah pangkah untuk mereka.





Menjadikan sebuah majlis perkahwinan sempurna tanpa sebarang cacat cela adalah mustahil. Apa yang aku listkan di sini adalah hanya dari pandangan aku yang tidak maksum. Mungkin pada orang lain tidak menjadi spoiler. Sebenarnya ada lagi yang aku nak tulis tetapi memandangkan Bini Ustaz dah panggil aku untuk menjadi drivernya ke kenduri kahwin, maka ini sahaja yang aku dapat taipkan. Tapi nak kata aku malas pun aku tak kisah. Sebab memang ada juga mode malas kerana cuaca yang suram macam pukul 9.00 pagi padahal dah tengah hari, kalau boleh nak duduk atas katil sambil godeh-godeh internet *background lagu The Lazy Song*







Saturday, December 3, 2011

Jenis-jenis kawan yang kita ada



Siapa yang hidup di dunia tak ada kawan memang sangat pathetic. Kalau manusia jenis aku, memang aku tak ramai kawan. Nak kata aku sombong, boleh juga. Tapi aku ni sebab selalu sangat terkena dapat kawan jenis makan kawan lepas tu mula nak rasa meroyan. Maka kerana itu aku memilih bila nak berkawan. Aku ramah dengan semua orang, tapi dalam aku beramah mesra dan bergurau senda aku berhati-hati untuk menjadikan mereka kawan. Pergh! Sembang kencang. Macamlah orang teringin sangat nak berkawan dengan aku. Hahahaha. Memandangkan hidup aku menghampiri 29 tahun, aku dapati manusia yang kita berkawan ada macam-macam jenis. Ayuh kita lihat jenis-jenis kawan yang kita ada.


1) Kawan bisnes
Kawan bisnes bukan bererti kawan yang kita bagi duit buat share dalam bisnes. Ini adalah kawan yang hanya mencari kita untuk join MLM. Selama ini dia menghilang entah ke mana. Kalau ada Facebook pun dia tak pernah nak tegur apatah lagi nak poke atau like komen anda. Tetapi pada suatu hari entah apa yang dia mimpi dengan penuh ramah dia menegur anda di Facebook dan mengelike setiap komen dan status anda. Setiap tweet anda juga akan diretweet tak lupa dengan tanda like. Tak cukup dengan itu jawapan-jawapan anda di Formspring akan diklik ikon senyum tanda suka.


Tidak lama selepas itu pasti dia akan meminta nombor telefon dan penuh mesra mahu belanja anda makan dan sanggup bersusah payah datang mengambil anda di rumah sekiranya anda tak punya kenderaan dengan alasan lama gila tak jumpa hang. Selepas itu bermulalah episod anda akan dipujuk menjadi downline kepada MLM yang diceburi. Apabila dipujuk-pujuk anda sudah pasti tak sampai hati tambah pula dah termakan budi. Takkan pula nak gadai body? Tanpa kerelaan wang simpanan anda seperti diragut dan anda akan pulang ke rumah dengan penuh sesalan.




2) Kawan berfoya dan berjimba
Ini pula kawan di masa seronok sahaja. Ketika anda bersedih hati dan inginkan tempat mengadu mereka akan menjauhkan diri sekalipun anda mengoffer untuk belanja makan kerana mereka sudah pasti dapat mengesan situasi anda yang memerlukan mereka menadah telinga dan menunjukkan rasa kasihan yang mendalam.

Tetapi keadaan akan menjadi sebaliknya sekiranya masing-masing berada dalam mood mahu berjoli, berfoya-foya hu ha sana sini. Sudah pasti mereka seperti lipas kudung bersegera datang dengan cadangan hebat berserta list tempat-tempat yang harus dikunjungi dalam memenuhi aktiviti bersuka-ria.




3) Kawan study/kerja
Kebiasaannya sebilangan besar memilih kawan yang berbeza apabila mahu belajar. Ini kerana kawan yang dipilih untuk study adalah kawan yang jenis bersungguh-sungguh dan fokus ketika belajar dan secara tidak langsung anda akan terpengaruh dengan sikap yang ditunjukkan. Kebarangkalian memilih kawan yang berbeza juga tinggi sekiranya anda mempunyai tabiat ponteng kelas atau malas salin nota maka dengan kawan yang sebegini anda dengan mudah boleh fotostat nota-nota yang dia ada. Walaupun agak keji tetapi ini adalah masa depan anda. Maka sudah pasti dapat ditebus dengan membelanja makan dan menghantar kad ucapan tanda menghargai kawan study anda.



Begitu juga ditempat kerja. Sekiranya ditugaskan untuk menyiapkan sesuatu projek, sudah pasti kita berharap mendapat kawan yang rajin dan anda boleh menumpang kerajinan kawan anda secara tidak langsung. Ini bukan mengambil kesempatan. Tetapi mendapat kawan yang rajin boleh memotivasikan diri anda. Kalau dapat kawan sekepala tetapi malas maka rugilah anda dan sudah pasti menjadikan anda bermotibasi.




4) Kawan gitu-gitu
Kawan gitu-gitu adalah kawan yang anda kenal secara tidak sengaja. Sebagai contoh dalam situasi aku yang menghadiri Kursus KISSM maka aku bertemu cikgu-cikgu lain yang aku sekadar tahu nama. Maka sepanjang dalam kursus aku akan senyum atau nak tunjuk ramai sikit cakap hai. Paling kuat mungkin kalau duduk semeja time makan macam keji pula masing-masing buat tak tahu maka aku akan berbual dan hanya tahu nama berdasarkan tag nama yang dipakai. Apabila tamat kursus tak ada pula aku minta nombor telefon kerana aku tidak suka memberi harapan palsu konon akan terus keep in touch padahal hanya mengamalkan konsep touchNgo. Hahahaha. Bagi yang belajar, mungkin kawan yang secara kebetulan anda sekuliah dan tahu nama masing-masing tetapi sekadar senyum dan cakap hai-hai bye-bye.




5) Kawan makan kawan
Ini adalah jenis kawan yang harus diberi tapak kaki supaya dia mendapat pengajaran. Harus diingat, kawan makan kawan bukanlah fenomena kanibalisme tetapi merujuk kepada kawan yang jenis tikam belakang kawan.


Tak kiralah tikam dengan pisau, kuku, jarum atau recorder, atau dengan cerita-cerita yang mengaibkan anda, mereka adalah kawan yang makan kawan. Apabila bersama anda, dia biasanya bersikap mulia dah boleh diberi tokoh kawan sejati tetapi di belakang anda dialah duri dalam daging, gunting dalam lipatan, musuh dalam selimut dan musang berbulu ayam. Harapkan pagar, pagar makan padi!




6) Pengambil kesempatan
Kawan yang gemar mengambil kesempatan mempunyai ciri-ciri yang hampir dengan kawan berjimba dan kawan makan kawan. Kawan jenis ini adalah kawan yang bersama kita apabila dia susah atau anda adalah seorang yang boleh dipergunakan. Suka atau tidak, kita harus belajar terima kenyataan yang ramai antara kita susah nak berkata tidak termasuklah aku. Benci-benci aku dengan mana-mana hamba Allah, bila dia susah aku selalu rasa kesian kemudian mulalah nak tolong padahal lepas tu aku rasa menyesal. Hahaha. Keji.
Ini statement penyedap hati untuk diri yang selalu diambil kesempatan

Maka pengambil kesempatan akan menggunakan setiap kesempatan yang ada untuk mempergunakan anda. Sebagai contoh, ketika di universiti anda mempunyai kereta yang sudah pasti memberi advantage kepada mereka yang di sekeliling anda. Akan ada yang mahu meminjam kenderaan atau menumpang kereta anda terutamanya apabila ke kelas atau keluar berjimba. Harus diingat juga, kawan berjimba tidak semestinya mengambil kesempatan ke atas anda tetapi pengambil kesempatan, apa yang sempat dicapai sudah pasti tidak dilepaskan.




7) Kawan dunia akhirat
Inilah kawan sejati yang susah dicari. Datang neraka atau air tinggi, mereka tetap dengan anda melalui tebal dan nipis. Memang susah nak cari dan kalau dah jumpa memang seronok sampai ke mati.


Walaupun ketika anda sedang sedih akibat putus dengan awek, dia sanggup teman anda di kedai mamak sehingga pagi untuk mendengar luahan hati anda. Dia juga sanggup menyerang mana-mana blogger yang mengopi entri anda. Dia juga sanggup jadi posmen demi memenuhi impian anda nak mengorat awek baru di sekolah. Senang cerita buat jahat bersama-sama, buat baik sehati sejiwa.





Macam-macam jenis kawan kita ada. Aku sebenarnya pernah terkena kawan MLM. Kalau diingat balik memang boleh buat aku mencarut ringan dan menggenggam erat jari jemari dengan penuh sesal dan geram kerana akhirnya aku terpedaya dengan janji manis kawan aku padahal mula-mula dulu dah berazam penuh tekad tak akan terpedaya. Aku juga pernah melalui episod kawan makan kawan sehingga aku buat keputusan untuk menjadikan semua kawan di sekeliling aku sebagai kawan gitu-gitu. Bertuah gila siapa yang ada kawan dunia akhirat. Aku rasa kalau untuk aku, mungkin emak, kakak-kakak dan adik perempuan aku adalah kawan dunia akhirat aku. Jahat-jahat dan buruk-buruk aku, mereka tetap ada dan tidak pernah membuang aku. Eh eh, teremo pulak. Ni yang buat rasa nak menangis tiba-tiba.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...