Monday, March 14, 2011

Hols!

"Tahun ni kita raya haji kat Terengganu nak?" mouthed my eldest sister.

"NAK!!!" macam biasa saya memang eksaited lebih.

By the way, the phrase tahun ni referred to last year, 2010. Walaupun dah berbulan berlalu, tapi tetap nak cerita sebab seronok sangat spent raya haji kat sana.

So it was last day of school. Belum pukul 2.15 saya dah cabut balik kampung sebab dah janji dengan mak and Atif. Thanks Rizalman tolong punch-out untuk saya! Sampai kat rumah around 1.30pm terus tukar baju and had lunch. Pukul 3.00 lebih baru gerak (biasa la, kalau janji dengan mak jangan harap ah nak on time).

All the way to Terengganu hujan renyai-renyai. Saya co-driver yg bagus, tak tidur walau sekejap. Mak saya terpaksa duduk belakang sebab saya mabuk kalau duduk belakang. Hehehe. Ok, ini tak tipu ye. It's a fact indeed -__- Sambil-sambil tu mesej-mesej dengan adik bongsu cum a drama queen. At first she said she coudnt make it - the trip to Terengganu. So she smsed my eldest sister. And guess what, my sister bought her a flight ticket! Ceh, drama sungguh!

We reached Kerteh around 12 midnight. I couldnt remember the exact time because I was freaking drowsy. We decided to stay at Kak Chaq and Abg Haris' house. We received first class hospitality from both of them. Semua bilik macam hotel!

The next day was Hari Raya Haji. We had solat raya at Surau Rantau. As usual, mak cooked her mouth-watering nasi daging. We also had lemang and rendang daging. Kak Chaq and Abg Haris bought lemang from Kemaman. The taste was super duper delicious. My Abg Long and her wife, Kak Kin also came over to join the celebration. Kak Kin brought along Bihun Singapore and throughout the day, saya makannnnnn memanjang. While mak and Kak Chaq were cooking in the kitchen, Abg Haris snaped some photos of me and my little sister.
-sengeh tahap!-

-kak long dengan adni pun ada jugak-


-bajet ayu konon-

Then Kak Chik arrived from Tangkak. Muka memang lapar terus hadap lemang and nasi daging. Sorry, no pictures for the food. Semua tak dapat kawal nafsu macam Kemawas terlihatkan puteri dari China (walaupun time ni Hikayat merong Mahawangsa tak release pun lagi).

-walaupun tengah makan, senyum tetap senyum-

At night we went to Abg Long and Kak Kin's house. Kak Kin served home-made kek lapis Sarawak. Sedap nak arwah! Kak Long was very helpful and nice - yang sedap-sedap dia bagi Mak Teh, yang biasa-biasa dia bagi kat Mak Su and Mak Tok. Hehehe.

The next day we off to Mesra Mall. Lunch makan kat Secret Recipe. The foods were laziz jiddan! Sebenarnya lepas dah habis makan kat situ, saya teringin sangat nak makan kat Burger King. Tapi malu nak cakap sebab nanti mesti mak and kakak kata itu semua nafsu. Rasa dah meleleh air liur, tapi tahan je...huhu.

Then jalan-jalan kat Pantai Kemasik. The sisters is my family memang suka bergambar and credit to Abg Haris sebab rajin melayan.

-kami semua single lagi!-


Then at night we had bihun sup as our dinner. Saya memang ditakdirkan untuk masak bihun sup for my family. Mungkin sebab itu je yang saya reti kot (pura-pura merendah diri). Kakak saya kata bihun sup tu banyak sangat, tapi tetap habis (unsur-unsur riak)!

The next day after solat Jumaat, saya, emak and Atif off to Baling. Sebelum tu, lunch dekat...ala, dah tak ingat nama resort kat Dungun tu. Teh tarik kat situ, walaweyh!!!!!!!! After 9 hours of driving, we safely reached home. Throughout the journey, Atif and I were starving tapi tak jumpa kedai makan yang berkenan di hati. Hajat di hati nak makan seafood sebab hari-hari makan daging dah rasa macam lembu. Tunggu masa je nak mengebooh.

So thanks to my brothers and sisters for the hospitality. Tahun ni ke mana kita? Jadi tak nak ke Bandung?


1 comment:

khairul_bariyyah said...

kakchaq kata decide la nak pi bila bandung 2.. dia ngan abg haris anytime pon boleh~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...