Sunday, March 13, 2011

Top 5 Very Inspiring Human Engineer

This year is my third year of teaching. Sepanjang tiga tahun di integrasi, there are some teachers who are very inspiring. Selain dari kepandaian mengajar, ada benda-benda lain yang jadi contributing factors kenapa saya sangat suka dengan mereka.

Number 5: Monsieur Zulkefle
Ni la guru kanan saya! Kalau dia bersuara memang gamat bilik guru. All teachers and students address him as monsieur sebab dia mengajar Bahasa Perancis. Bila lama-lama tengok muka dia, dah memang macam ada iras French. Walaupun dah 48, tapi masih kacak bergaya. Yang mahal tu kat rambut dia yang terpacak macam duri landak kalau cicak jatuh pun tak sempat nak mengucap. Rahsia kekacakan dan kesegakan adalah kerana menjaga pemakanan. Sumpah sepanjang dua tahun lepas, kurang 10 kali nampak monsieur di kantin. Selagi belum balik rumah, memang dia tak makan. Tapi tahun ni lepas dah tukar tender, selalu jugak la nampak. Agaknya sebab puan isteri kerja jauh dan tak sempat nak masak macam selalu.

Number 4 : Encik Baharudin

Encik kesayangan Kak Munirah
Tak lain tak bukan ni la pengetua sekolah saya. Di sini tidak ada sebarang unsur membodek tapi memang saya senang dengan cara dia mentadbir sekolah. Sepanjang saya mengenali pengetua saya, dia antara guru yang bijak mengawal emosi. Saya tak pernah melihat dia mengajar, tapi dari apa yang saya dapat dari students pengetua pandai melawak. Lagi satu pengetua saya tak pilih kasih. Semua dilayan sama rata. Bila ada taklimat atau mesyuarat, saya suka cara dia menjawab atau at least memberikan pendapat (selalu dia sebut "ini sekadar lontaran"). Sumpah kalau semua pengetua macam ni, sejuk hati orang bawahan.

Number 3 and 2:

Yang ini kena share sebab dua-dua pun kawan baik dan memang pandai mengajar. Lagi satu, diorang berdua ni teman sejati saya ke Jusco Queensbay! First nak cerita pasal Kak Zai.

-dengarnya mee goreng basah Kak Zai masak sedap macam yang Kak Nab buat. Kahkahkah-
Puan Ruzianah atau lebih dikenali dengan nama Kak Zai. kadang-kadang ada yang tak tahu nama dia tapi boleh recognise dia punya gelak. Saya rasa kalau ada pertandingan ketawa paling kuat, sumpah Kak Zai boleh menang. Tak nombor satu, top 5 mesti sangkut nama dia. Hehehe. Pernah ada sekali saya berdiri sejauh 300 meter, pun saya masih boleh dengar ketawa dia dengan jelas. Eh, ni bukan nak cerita pasal dia punya ketawa!
Kak Zai mengajar Kemahiran Hidup dan Pendidikan Sivik. Tapi tahun ni up lagi satu subjek, dia mengajar Geografi. Sama macam gelak dia, kalau dia mengajar dalam kelas, saya yang kat dalam toilet pun boleh kencing tak lawas dengar dia mengajar. Lagi satu Kak Zai boleh dibawa bergurau. Cakap la apa saja, takde dia nak kisah. Kak Zai jugak pendengar yang setia. She is someone that I could lean on.
-makan tak ingat kawan-
Yang ni pulak Kak Ain. Nama penuh Nor Rull'Ain. Nama yang biasa tapi ejaan yang unik. Sebab ayah Kak Ain dari Tanah Seberang, terus namanya dieja sangat asing skali! Kak Ain mengajar bahasa ibunda. Pun dikurniakan suara yang maha kuat. Duduk dekat blok lagi satu pun boleh dengar her astounding voice! Ketabahan Kak Ain sepanjang berada di sekolah yang membuatkan saya sangat kagum dengan dia. Walaupun pelbagai tohmahan dilemparkan, Kak Ain memang banyak bersabar. Agaknya sebab tu lah every time Kak Ain bersalin, mudahhhhh sangat. Tuhan memang MAHA ADIL. Paling saya impress, Kak Ain buat kerja memang cepat. Dia jenis orang yang tak suka bertangguh bukan macam saya.

...and number one goes to....

Diri sendirilah. I inspire myself! Heheheh. Sekarangkan zaman naik lif tekan sendiri.




3 comments:

Muiz Nasrallah said...

like sebab ada monsieur. hehew

TecerWidad said...

@Muiz Nasrallah Tecer? sobs

nizam said...

pandai la tecer nih!!! salut lah..menghargai kwn2
credit for U

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...