Friday, July 1, 2011

Perangai-perangai awek sekolah yang membuatkan pakwe sekolah menyampah

Majoriti penduduk Malaysia pernah atau sedang mengikuti sistem pembelajaran yang diperkenalkan semenjak zaman pemerintahan British. Secara purata setiap rakyat Malaysia menghabiskan sekurang-kurangnya 11 tahun untuk bersekolah. Zaman sekolah juga berkait rapat dengan cinta pertama dan cinta monyet. Hanya pelajar-pelajar terpilih sahaja yang mempunyai pakwe atau awek sewaktu belajar namun walaupun mereka mereka terpilih tidak ada sebarang anugerah khas yang diberikan ketika Majlis Penyampaian Hadiah atau Majlis Anugerah Cemerlang. Ada antara pelajar-pelajar perempuan tertanya-tanya mengapa tidak ada pakwe yang mengorat mereka walaupun mereka mempunyai wajah yang boleh tahan juga.

1) Gedik tahap dewa
Hui aku juga menyampah kalau dapat student yang gedik tahap dewa. Awek sekolah yang gedik tahap dewa mungkin tidak ada di sekolah tahfiz. Tetapi di sekolah-sekolah lain dari Perlis sampai ke Sarawak memang mudah diperoleh. Antara sifat-sifat nature mereka adalah suka bercakap dengan kuat, ketawa dengan kuat, terkinja-kinja seperti di bawah pengaruh dadah, dan lain-lain yang berkaitan. Awek-awek yang gedik tahap dewa juga kebiasaannya suka mencari publisiti murahan dan mencapap.

gini la gaya bila gedik.
menyampah tak pakwe-pakwe sekolah sekalian????
Pakwe sekolah tidak akan mengorat awek yang gedik tahap dewa kerana kelak mereka juga akan dipersenda oleh rakan sebaya kerana kau dah kenapa, tak ada awek lain dah ke kat sekolah ni? Yang gedik-gedik tu jugak kau nak??? Pakwe sekolah juga berpendapat awek-awek sebegini berpotensi untuk mencanang satu sekolah tentang hubungan mereka. Kebiasaannya awek gedik tahap dewa hanya menjadi bahan usikan atau posmen kepada awek yang mereka minat sahaja.

2) Bajet hottt
Ramai di kalangan awek sekolah yang bajet hottt atau dalam bahasa mudahnya perasan cantik. Awek-awek sekolah sekalian, sekiranya anda dikurniakan wajah jelita atau cute, anda jangan rasa diri anda yang paling cantik di sekolah. As the saying goes, beauty lies in the eyes of the beholder. Ciri-ciri awek bajet hottt sangat mudah dikenalpasti. Apabila berjalan kebiasaannya matanya meliar kerana merasakan diri menjadi bahan tenungan pakwe-pakwe sekolah. Apabila makan di kantin atau dewan makan seperti pengantin makan beradap. Pendek kata awek bajet hottt memang control habis waima (pergh) hanya seorang sahaja kaum Adam itu pun yang belum mumayyiz dan dalam jarak 500 meter.

Awek sekolah bajet hottt tidak menjadi pilihan kerana pakwe sekolah terpaksa berhadapan dengan cinta tiga segi di usia yang muda. Ini kerana apabila awek-awek sekolah ini membajetkan diri mereka hottt, mereka merasakan ramai pakwe-pakwe sekolah dambakan (pergh lagi) cinta dan kasih sayang mereka. Itu belum kira cikgu lelaki. Ada juga awek bajet hottt mengatakan guru lelaki meminati mereka sehingga terkejar-kejar mahu mengajar di kelasnya -_____-

3) Awek hensem
Awek hensem selalunya tampak ganas dan tougher than pakwe sekolah. Perangai awek-awek ini dapat dilihat dengan mata kasar seperti cara mereka berjalan, cara percakapan dan pembawaan diri yang tidak seratus peratus perempuan. Mereka juga suka bergaduh dengan kaum Adam dan perkataan belasah, terajang, penendang atau bantai menjadi trademark apabila bergaduh.

Berpotensi menjadi awek hensem di masa hadapan
Pakwe sekolah menyampah dengan awek hensem kerana mereka seolah-olah ingin membuktikan mereka juga gagah, sasa  dan jangan dipandang enteng. Sedangkan lidah lagikan tergigit. Inikan pula cinta monyet remaja sekolah. Sekiranya berlaku sebarang pergaduhan pakwe-pakwe berpotensi untuk dicampak dari koridor memandangkan mereka lebih tough justeru adalah lebih wajar tidak menjadikan awek hensem sebagai kekasih. Berdasarkan survey yang dilakukan secara random pakwe-pakwe sekolah berpendapat awek hensem kebiasaannya tidak begitu hormat pada pakwe sendiri.

4) Awek mengadu domba
Mengadu domba adalah perbuatan yang dibenci. Maka awek yang suka mengadu domba perlulah sedar mereka juga dibenci oleh pakwe-pakwe sekolah. Awek-awek sebegini memandang perkara remeh sebagai perkara yang besar punyaaa. Sebagai contoh sekiranya awek ini diusik oleh pakwe-pakwe sekolah, mereka tidak akan teragak-agak untuk mengadukan perkara tersebut pada ustazah atau guru-guru komander askar. Hui sudah pasti kena panggil dan 'dibasuh' maka bertambahlah kebencian yang sedia ada.

Awek-awek lindungan kaabah juga kebanyakkannya suka mengadu domba. Kalau dah kau alim sangat kau nasihat aje lah pakwe tu. Yang kau nak mengadu sana sini kenapa *emo*


6)Awek kuat mencarut
Mencarut sudah menjadi sebahagian dari hidup mereka. Kadang-kadang tersadung kaki bagaikan kilat terus sahaja ada carutan yang meluncur dari mulut dibawakan secara live dari awek kuat mencarut. Awek kuat mencarut menyebabkan pakwe sekolah bertukar menjadi imam muda kerana segala carutan akan dibalas dengan beristighfar. Awek kuat mencarut juga sebahagiannya dipengaruhi oleh awek hensem dan kebarangkalian kecil untuk menjadi tomboy juga ada.
Apa nak jadi budak-budak zaman sekarang?
Tidak ada satu makluk pun di dunia ini yang sukakan awek kuat mencarut. Maka adalah wajar sekiranya anda berhentikan carutan anda kerana Tuhan juga marah. Awek-awek dalam gambar di atas sila insaf. Masih belum terlambat.

Bagaimana awek-awek sekalian? Aku rasa anda perlu muhasabah diri anda dan lakukan anjakan paradigma ke arah yang lebih positif (ayat karangan SPM). Untuk pakwe-pakwe sekolah, tidak ada orang yang sempurna. Berpakwe-makwe ketika zaman sekolah sebenarnya tidaklah menyeronokkan kerana belum ada duit dan susah nak dating nanti kena tangkap dengan cikgu atau pengawas eh! Macam berpengalaman sahaja.


9 comments:

Nur Hazlin said...

bukan pakwe sekolah je yg menyampah, aku juga turut menyampah. haha. awek kuat mencarut yg semakin ramai sekarang :O

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

memang pun. ikut hati nak tampar-tampar puak-puak yang suka mencarut nih.

Muhammad Iqbal said...

ayat last tu stai tecer, haha..

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Tecer buat apa pun memang ada style lahhhhh. Hahahaha.

MissCapitalA said...

entri ni yg ade org copy ni kan?puihhh annoying gile kot maen copy paste ni.dye desperate sgt dh kot,xpun sbb entri ni terlebih best ^^

TecerWidad said...

@MissCapitalA Ya. Sungguh muka tak malu hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Buat plastic surgerylah woi kepada yang duk copy entri aku yang mentang-mentang tak glamer. Cis! eh eh teremo pulakkkkkk

Hani said...

gila betul....! wanita zaman sekarang nie da xder maruah diri... ish3... tp hanya sebahagian kecil yang sedar bahawa diorang ni ad maruah diri... herrmm....

Fadzmiey said...

nk share boleh x?tuan empunye...blog,include ur blog link as reference?=)

TecerWidad said...

@Fadzmiey bulih belaka. untung nuffnang beri ke ambe sket deh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...