Friday, November 18, 2011

Jenis-jenis blogger yang terdapat di Malaysia



Negara kita merupakan antara negara yang mempunyai komuniti blogger yang besar. Ini bukan aku pandai-pandai cakap. Tapi kalau anda mempunyai ingatan yang bagus seperti aku, anda akan ingat line ini semasa Digi sedang mempromosikan Digi Wow Awards. Memandangkan blogger-blogger di Malaysia ini ramai, maka aku tanpa sebarang paksaan atau mengharapkan sebarang anugerah telah menjalankan kajian soal selidik secara detail (konon) jenis-jenis blogger yang terdapat di negara kita.


1) Blogger famous
Blogger famous adalah blogger yang ramai gila pengikut di blognya. Maksud aku bukan pengikut-pengikutnya gila. Gila di sini adalah adverb atau kata pengukuh. Blognya juga mungkin akan di link-kan dalam blog-blog lain dan kisahnya akan dipaparkan dalam majalah-majalah atau surat khabar dan mendapat carian terhangat di goggle.



Ciri-ciri blogger famous juga dapat dilihat melalui komen yang diterima. Walaupun hanya dengan meng-upload satu gambar tanpa sebarang catatan, entri tersebut akan mendapat ratusan komen dan like dari pengikut-pengikut tegarnya. Kadangkala kerana kefamesan blogger tersebut, blog-blog lain yang datang dari darah daging yang sama dengannya turut menjadi famoussss.



2) Blogger murah hati
Blogger jenis ini pula adalah blogger yang kerap mengadakan kuiz atau segmen yang menjanjikan hadiah sama ada hadiah yang tangible atau dedicate special entry. Kekerapan blogger sebegini mengadakan segmen-segmen dan kuiz-kuiz adalah lebih tinggi berbanding kekerapan aku bersedekah setiap bulan. Tak usah tanya berapa kali aku sedekah setiap bulan kerana biarlah Allah sahaja yang tahu keikhlasan hati ini. Ececeh.



Blogger yang murah hati juga biasanya mudah untuk mendapatkan bilangan follower yang tinggi. Ye lah, siapa tak suka dapat hadiah. Kalau ikutkan hati memang aku nak buat satu segmen yang menawarkan hadiah mengerjakan haji atau umrah. Tapi, nama pun ikutkan hati. Aku perlu ikut akal aku yang waras. Aku tak mampu maka tunggu sahajalah aku kaya kelak. Sambil tunggu tu, doa-doakan sama. Hehehe



3) Blogger usahawan
Aku rasa jenis-jenis usahawan begini mana-mana pun ada. Contoh yang mudah, di antara rakan-rakan anda pasti ada seorang yang nilai-nilai keusahawanannya luar biasa berbanding orang lain. Gula-gula sebiji pun mahu dijual. Nama nak bagi free memang tak lah. Tapi Bini Ustaz cakap orang kedekut cepat kaya. Haruskan aku kedekut? Wah wah wah, bajet diri pemurah beri itu beri ini.

Blogger usahawan adalah mereka yang selain menulis blog mereka juga melakukan aktiviti jual-jual (tak ada dia mahu beli, dia sahaja yang jual) di dalam blog mereka. Antara barang-barang yang dijual adalah handphone, tudung, kasut, baju (termasuk baju terpakai), dan diri. Eh. Tipu sahaja. Belum lagi aku jumpa blogger yang buat aktiviti jual diri. Dekat YM! banyaklah. Ada juga blogger yang menjadi usahawan secara tidak sengaja di mana membeli barangan yang dekat di hati tapi tak sesuai dengan diri maka paksa orang lain beli (rhyme).



4) Blogger up-to-date
Blogger up-to-date tak lain tak bukan blogger-blogger yang menulis isu-isu terkini tak kira politik, hiburan, ekonomi dan lain-lain. Mungkin cita-cita mahu jadi wartawan atau paparazzi tapi mak ayah tak bagi maka dalam blog sahaja pun jadilahhhh.




Blogger up-to-date juga kebiasaannya mempunyai follower yang ramai dan menjana trafik yang tinggi terutamanya blog-blog yang berbentuk hiburan dan gosip. Ibarat cerita-cerita gosip yang ada di tempat kerja atau kampung kita. Memang ramai yang suka nak dengar.



5) Blogger muka tembok
Blogger muka tembok adalah jenis blogger yang paling dibenci oleh seluruh umat blogosphere. Blogger jenis ini adalah blogger yang kerjanya mengmbil entri-entri orang lain dan di-publishkan dalam blog mereka tanpa memberi sebarang kredit dan mengaku merekalah yang menulis entri tersebut. Mereka inilah yang layak dipanggil blogger picisan.


Mungkin blogger sebegini sudah biasa dari zaman berhingus sehingga sudah tumbuh bulu aktiviti meniru adalah aktiviti rutin dan menjadi keperluan. Zaman sekolah meniru kerja sekolah dan time exam tiru rakan sebelah. Mahu sahaja aku cakap boleh blah. Pendapat aku, blogger muka tembok sebenarnya jenis yang mengikut orang sahaja. Orang lain nak berblog dia pun nak blog juga padahal idea sekupang pun tak ada. Nah pantun dua kerat aku, kereta api warna merah, piiiraaaahhhh.



6) Blogger awesome
Blogger awesome merupakan blogger yang menjanjikan entri-entri berkualiti walaupun kenyataannya blogger tersebut tidak mempunyai follower riban-riban atau entrinya mendapat ratusan mahupun puluhan like atau komen.



Blogger awesome tidak mengejar populariti dan berdasarkan pengamatan mata aku yang rabun sebelah ini, mereka jarang meng-feature-kan rupa sebenar di dalam blog. Mungkin juga kumpulan blogger awesome merupakan hidden gems yang ramai lagi belum discover keawesomen mereka dalam berblog.







Sekiranya anda merupakan seorang blogger, yang mana satu paling dekat dengan anda. Aku harap anda bukan blogger picisan yang muka tembok tak tahu malu kerana blogger sebegini hanya mengundang cercaan dan makian yang tidak mustahil melibatkan najis mughalazah. Mungkin ada jenis-jenis lain yang tidak tersenarai kerana kajian aku ini tidak mendapat sebarang tajaan sama ada dalam bentuk wang ringgit atau sokongan Islam (moral). Maka hasilnya pun limitlah jugak.




17 comments:

Pak Ngah Din said...

kah..kah macam2...jaga2 tecer nanti aliffCULAS kebas lagi entry ni...
buat aliffculas...daun selasih sudah layu,piiiraahh you..kah..kah..kah

Wawa Amran said...

Haha! kene block lar si aliff tue.. Baru tak curi entri tecer dah.. Saya xde dlm kategori yg dinyatakan.. Follower sikit, entri pun x berkualiti hehe~ =D

Muhammad Faris 'Azim said...

Point no 5 sepatutnya dekat no 1. baru tak akan ada orang copy. :) haha





sekian.

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Pak Ngah Din: Pantun dua kerat anda memang world!


Wawa: Boleh block eh? Akak ni noob. Ajar sikit.


Faris 'Azim: Kalau dah muka tembok letak nombor berapa pun dia tak nampak sebab ada tembok.

Muhammad Faris 'Azim said...

betul jugak.

susah nak hapuskan tembok yg keras itu. :)

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Siapa-siapa yang ambil engineering atau architecture bolehlah tolong tecer 'letupkan' tembok tu. Letup dengan muka-muka dia sekali pun tak pa.

yui92 said...

kahkahkah... entry ini sangat reaktif

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Inilah yang dikatakan manusia bertanggungjawabbb (konon. Harharhar

Kayun.Zack said...

nak bubuh tecer hat dekat kategori nomot nam. hihi

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Ya. Tak payah susah-susah. Tecer dah tau tempat tecer memang kat situ. Kahkahkah

Adean said...

Terbaek.

Syaza Zul said...

Nak blogger awesome boleh? Haha, perasan. Entah, semua bukan kot.

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Boleh. Hanya kita sahaja yang mampu menilai diri kita.

Hahahahah

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Adean: terima kasih.

pon tahir said...

Blog tecer memang awesome sesangat...saya suke... :-)

pon tahir said...

saya suke blog tecer... :-)

TecerWidad said...

@pon tahir terima kasih. sila jgn suka blog dia saja. tuan blog pun kena suka juga. hahahah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...