Thursday, December 15, 2011

Aktiviti-aktiviti budak asrama time outing



Tinggal di asrama tapi tak pernah outing mungkin boleh menyebabkan panjat KB Mall dan terjun bunuh diri. Hahaha. Tak habis-habis pasal KB Mall. Aku dahulu antara budak asrama yang suka outing. Seronok gila kalau boleh outing. Masa mula-mula duduk asrama asal nak outing telefon Bini Ustaz mintak datang dan ambil aku pergi outing dan terus balik rumah. Maklumlah jarak rumah dan sekolah hanya 10km. Tetapi bila dah dapat kawan best masih lagi telefon Bini Ustaz tetapi dengan pesanan yang berbeza - jangan mai orang nak outing dengan kawan. Sungguh anak derhaka tak kenang emak sewaktu bergembira. Nasib baik Bini Ustaz tak lari masuk Batu Belah Batu Bertangkup. Tak apa. Aku sembilan beradik. Tak ada aku, ada lagi lapan. Hihihihi.

Memandangkan outing merupakan peluang yang ditunggu-tunggu oleh pelajar asrama, sudah pasti ia dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan. Ayuh kita imbas zaman kita belajar dan adakah kita berkongsi aktiviti yang sama. Cekidautttt.


1) Menonton wayang
Kepada yang bersekolah dekat dengan panggung wayang sudah pasti menonton filem-filem terbaru menjadi agenda utama ketika outing. Malam sebelum keluar outing sudah pasti mencari surat khabar untuk melihat senarai cerita dan filem yang ditayangkan. Hasil menonton wayang juga sebenarnya adalah untuk dijadikan modal apabila bersembang dengan kawan-kawan di asrama terutamanya bagi mereka yang berjaga lewat malam.



2) Ronda di pasar malam
Walaupun kata kerja ronda hanya untuk polis dan pasukan rela tetapi sebagai orang Kedah tak berapa sejati aku memang dah biasa menggunakan term ronda berbanding berjalan-jalan atau bersiar-siar. Ronda di sini maksudnya jalan-jalan pusing-pusing tanpa sebarang tujuan yang jelas. Meronda di pasar malam juga seronok kerana dapat membeli makanan-makanan yang sukar didapati di dalam sekolah disamping mencuci mata. Hahahaha. Bagi yang berwajah cantik dan rupa cun abang-abang pasar malam selalu bagi makanan free atau dapat harga murah. Kalau aku memang tak lah sebab sekadar bolah tahan dan dahi jendul letak empat jari pun boleh. Hahahah. Tapi itu dulu. Sekarang dah besar comel kiut jelita. Kahkahkah.


Aku dulu walaupun duit tak berapa nak ada tetapi meronda di pasar malam adalah seperti kewajipan. Kalau orang bercinta, tak nampak tuan badan nampak bumbung rumah pun jadilah. Aku pun lebih kurang. Tak dapat beli ambil bau pun jadilahhhh.



3) Melantak di kedai makan/fast food restaurant
Sudah menjadi kelaziman apabila hari outing makanan di dewan makan tidak dipandang oleh budak-budak asrama. Kalau aku memang taklah sebab dulu bajet ciput dan makanan di dewan makan memang laziz jiddan maka tak kira outing atau balik kampung aku tetap makan di dewan makan. Tetapi apa yang dapat aku lihat memang ramai budak asrama suka makan di luar. Sekali sekala ada juga aku makan tetapi memang boleh dibilang dengan jari. Kalau trend sekarang aku lihat budak asrama suka sangat makan di fast food restaurant especially KFC dan McD. Budak perempuanlah yang selalu sangat aku tengok beratur panjang dan budak lelaki lebih suka makan di kedai makan biasa atau restoren mamak. Budak perempuan makan memang selalu nak mewah tetapi budak lelaki nak yang murah dan sedap.



4) Main bowling/snooker 
Seperti yang pernah aku sebut di entri sebelum ini, lelaki dan bola memang tak dapat dipisahkan. Maka kerana itu sekiranya berkesempatan dan ada duit sudah pasti pusat bowling atau snooker menjadi kunjungan mereka time outing. Budak perempuan belum pernah aku jumpa di pusat bowling kerana biasa kalau outing pakai baju batik kain kurung nak main bowling pun rasa payah atau malu mungkin. Kalau yang keluar pakai slack dan t-shirt mungkin akan bermain bowling time outing.


5) Masuk CC
Zaman aku sekolah memang gila masuk CC sebab nak chatting dan check email. Zaman aku chatting pakai MiRC dan AOL. Tak ada lagi friendster, Facebook Myspace semua nih. Maka setiap kali outing akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya dua jam di CC.


Zaman sekarang yang majoriti ada Facebook seudah pasti akan berkunjung ke CC untuk menghapdet status, mengomen dan mengelaik. Ada juga yang masuk CC untuk mendownload lagu dan disimpan di dalam MP3 atau MP4 yang dibawa secara halal atau haram.



6) Dating
Bagi yang bercinta dan berkasih zaman sekolah outing merupakan kesempatan untuk bertemu dan makan bersama tak sedar guna duit mak bapak atau biasiswa. Kebiasaannya mereka jarang berdua-duaan tetapi si pakwe sekolah terpaksa berjalan bersama si awek sekolah dan rakan-rakan awek sekolah konon untuk cover line. Hahahaha. Aku tak pernah buat tapi aku biasa nampak kawan dan musuh aku buat maka aku ceritakan sahaja di sini. Pakwe sekolah terpaksa ikut ke mana sahaja si awek sekolah dan rakan-rakannya pergi demi menjaga hati. Kahkahkah.



7) Balik rumah
Aku merupakan antara budak sekolah yang selalu ambil kesempatan balik rumah time outing. Orang lain makan di kedai, aku makan di rumah. Kadang-kadang aku bawa sekali kawan-kawan untuk turut sama mentekedarah di rumah hasil air tangan Bini Ustaz. Bagi mereka yang rumah dekat sudah pasti mengambil peluang yang sama.


Ada juga jenis yang bawa baju busuk tak basuh dan balik rumah basuh pakai mesin. Aku tak buat sebab aku rajin basuh baju dan aku juga alah dengan mesin basuh. Ini fakta dan tak ada maknanya aku nak auta. Aku juga selalu balik rumah sekadar untuk berehat dan menonton cerita hindustan sebab di asrama kalau boleh tengok pun banyak sangat gangguan. Tak suka tak boleh concentrate. Benda hiburan nak sangat concentrate. Sungguh tak elok perangai. Hahahaha



8) Mengukur pekan/bandar
Bila time tak berduit tetapi tak mahu tinggal di asrama maka ini sahaja aktiviti yang aku buat time outing. Sekadar berjalan-jalan dan masuk setiap kedai yang ada tengok-tengok konon macam nak beli dan secara tidak langsung mempermainkan perasaan tauke kedai yang dah get ready dengan plastik di tangan. Kemudian bila dah letih duduk di kedai makan beli dua gelas minuman kongsi empat orang. Sambil minum mata tengok orang kemudian mula bergosip gelak-gelak kat orang padahal tak sedar orang pun gelak kat aku dan kawan-kawan yang nampak sangat tak ada duit beli air pun kongsi. Hahahaha.




Sememangnya budak asrama dan outing ibarat isi dengan kuku yang tiada sekam antara mereka. Rugi bagi mereka yang tinggal lima tahun di asrama tetapi tak pernah outing. Outing dengan pakai baju batik asrama bersama kawan-kawan membuatkan diri terasa sangat dewasa dan independent berbanding dengan budak sekolah lain yang kalau nak keluar mesti dengan mak ayah atau at least abang kakak. Kepada mereka yang pernah tinggal di asrama atau sekarang masih lagi di asrama, apa lagi aktiviti yang anda buat? Aku pun ingat-inagt lupa kerana semua ini aku lalui when I was younger *statement tak mengaku tua*.



7 comments:

Kayun.Zack said...

hat balik rumah tu mmg sayaaa time rumah kat perlis, lepas pindah p perak, rumah kawan pulak kitaaaa terjah. hehe

TecerWidad said...

@Kayun.Zack Friend in need is a friend indeed. Hahahaha

yui92 said...

saya x outing masa kat sekolah.. keluar sbb ada org bawak ja.. masa form 4 baru selalu keluaq... huhu

Muhammad Faris 'Azim Ab Razak said...

makanya saya jarang outing sebab spikp tuh sangat ulu. tak ada apa-apa pun. :)

TecerWidad said...

@yui92 pengawas biasa memang skema sikit. hahahaha

TecerWidad said...

@Muhammad Faris 'Azim Ab Razak pi la jitra. duk kat changlun tu memang tak dak hapa pun.

Muhammad Faris 'Azim Ab Razak said...

@TecerWidad- sebab kalau nak p jitra pun dah habis diut belanja satu bulan. so, baik makan di DM tanpa bazirkan duit. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...