Sunday, October 21, 2012

Pengalaman di Klinik Gigi


PERHATIAN:
Entri ini sangat beremosi dan penuh dengan rasa nak marah macam nak mencarut pun ada. Tapi iman yang nipis ni masih boleh cover marah tu maka tak jadi mencarut. Sebab entri ni entri beremosi, maka terus nak guna loghat Kedah. Tak faham kalu, ada aku kisah? *nampak dah bunga-bunga nak marah tu*



Ni cerita hari Sabtu. Pagi-pagi lagi bangun dah berazam nak pi Klinik Gigi. Sebab rasa duit banyak dan suka nak berlagak macam orang kaya maka buat keputusan nak pi yang private walaupun Bini Ustaz duk promote doktor gigi di klinik gomen tu sangat lemah lembut. Tang lemah lembut tu memang aku teruja tapi tang yang nak kena pi hari Rabu lepas tu tunggu buat appointment dan bercinta la nak tunggu turn terus rasa malas. Rasa turn off.


Di Baling ni yang aku tau klinik gigi ada dua saja. Dr Muhamad dengan Mahkota. Mahkota tu umur baru budak tadika. Dr Muhamad umur budak masuk U dah. Memang dari start pindah ke Baling kalau gigi aku duk buat perangai memang tala ke Dr Muhamad. Orangnya memang baik dan oleh kerana dia kawan Ustaz dan aku pulak comel dan menawan sudah pasti dapat diskaun. Scaling gigi lima puluh saja tak kira la gigi hang karat tebai 40 inci pun. Tapi tu price untuk aku la. Untuk hampa yang dia tak kenai mau 70 ringgit jugak paling koman.


Jadi hari Sabtu tu aku pi jenguk di Dr Muhamad dulu tapi orang ramai Ya Rabbi. Aku memang la tak suka nak tunggu lama-lama jadinya aku pikiaq apa kata pi try di Mahkota. Bila aku pi, ada tiga ketoi hamba Allah saja. Tak ramai pun. Tapi sebab dah dekat pukul 12, 12.30 pula nak rehat dia kata mai pukul 2.30 satni. Aku pun balik rumah makan siap-siap sebab lepas dah scaling gigi selalu rasa sayang nak makan. Hehehe


Pukul 2.25 aku dah sampai tunggu kat tangga depan klinik. Sementara nak bunuh masa aku pun online sambil mata sat-sat tengok jam. Dalam pukul 2.27 macam tu ada sorang pompuan mai. Mula-mula aku ingat dia pun patient macam aku sebab muka ketat haram tak senyum. Muka orang tak senyum ni orang yang sakit gigi saja! Tup-tup dia ada kunci dan pi buka klinik. Ok, makanya ni lah dentist yang on duty.


FYI, owner Mahkota ni kenai jugak dengan arwah Ustaz. Masa aku sekolah dia la doktor gigi. Nama Dr Rashid kalau tak silap dan sungguh la orangnya lemah lembut sampai rasa nak pi scaling hari-hari pun takpa. Macam biasa, aku kalau dah suka memang over sikit tang nak elaborate details bagi examples segala. paling best sebab nama aku yang rare dan ditambah dengan wajah cun sampai aku dah besaq ni pun dia ingat nama aku. Ni Bini Ustaz la cerita *cough*



Bila klinik dah buka segala, aku pun masuk. Seperti yang dijanjikan I was the first patient. Sebab anak Ustaz dan juga reti hormat orang aku pun bagi salam. Sumpah la aku haram tak dengaq dia jawab salam aku padahai aku ni cikgu. Vokal kalah juara AF! Takpa, aku husnu zon, dia jawab dalam hati. Bila aku dah start baring aku pun habaq la aku dah 8 bulan tak buat scaling. Patutnya 6 bulan sekali kan? Sebab mulut pesen ramah siap cerita insiden aku jatuh tangga sebab konon lepas raya tu la aku nak scaling bagai. Aku ni pula gusi sensitif. Tak kena gaya darah merambu keluaq. Nak kata tak minum susu, susu HL sekotak besar tu seminggu lebih sikit habis aku minum. Punya pulun aku cerita dia balas 'Uh' saja. Nak terberak ka apa???? Marah aih!



Bila aku nganga ja terus dia complain pasal gigi aku yang berlapis ni. Ya, aku ada gigi berlapis sebelah kanan. Masa aku kena kayap gigi tu longgaq jadinya orang tua kata time kayap tak elok ataupun pantang cabut gigi. Dekat sebulan jugak kayap aku tu dan gigi yang longgaq tu pun dah jadi ketat kejap balik. Naik darjah 6 aku ada gigi berlapis. Aku penah mintak Dr Muhamad cabut buang gigi tu tapi dia kata susah sikit sebab dah terpusing lagu mana tak tau. Lagipun dia kata gigi tu dua-dua elok, tak rosak apa. Sebab dia nak amek hati aku gamaknya, dia kata orang gigi berlapis ni senyum dia manis lebih sikit. Pandai la nak mengayat! Tapi lepas tu memang aku tak amek pusing. Bukan gigi tu duk kacau aku pun!



Bila dia complain pasai gigi aku tu mula la aku nak sentap. Tapi aku cool dulu. Bila dia dah start perosoh gigi aku, perghhh siap kepit kepala aku dengan siku dia. Serupa orang nak pelekoh anak kecik suh makan ubat. Aku ni pesen redho biaq la dulu. Nak gigi suci bersih la kata....


Time dia masuk cermin antara pipi dengan gigi sebab nak buang segala karat, memang kasaq gila! Masa tu ayaq mata duk tunggu masa ja nak keluaq. Bukan sakit sebab scaling, tapi sakit sebab dia tekan kat laluan antara gigi dengan pipi tu dengan bersungguh-sungguh sampai aku dapat rasa muka aku senget. Kalau aku buleh nampak muka aku di cermin mesti nampak macam retarded.



Lepas tu buat kerja pesen kalut serupa kena ligan dengan anjing. Setan aih! Aku sampai nak tersedak tertelan darah baru dia bagi aku ludah. Ni geram tahap dewa yang dah keluaq setan segala ni.



Dah ludah-ludah tu aku habaq la kat dia jangan tekan kuat sangat...sakit. Aku siap panggil dia puan ok sebab punya aku hormat. Pun dia duk balas serupa orang nak berak! Eeeeee, memang nak ja aku bagi siku!


Dah habis scaling tu dia nak floss gigi aku. Time dia nak floss tu sekali lagi dia complain gigi aku yang berlapis. Masa tu memang aku mencarut dah dalam hati. Dia duk gaduh pasaipa gigi aku bertindan berlapih segala???


Masa dia floss gigi atas aku tu, punya la kasaq sampai terasah gusi aku dua kali. Orang floss celah gigi dia pi taram sekali gusi aku pasaipa? Saja nak cari pasai! Sebab sakit sangat aku tolak tangan dia dan terus aku jerit SAAKIITTT. Ayaq mata merambu keluaq sebab sumpah weiii sakit yang amat!


Aku kumur-kumur and time aku duk kumur tu dia kata bila floss memang la sakit. Hang ingat aku budak umur berapa yang hang nak kencing kat aku dengan statement lagu tu. Bila dia tengok aku menangis dahsyat sangat dia suruh aku baring dia nak tengok gusi yang terkena tu. Apa hang ingat aku bodoh nak pi tala nganga mulut aku lepas hang dah bagi gusi aku sakit serupa kena gergaji??? Kalau hang mak aku memang aku percaya la.



Sebab dah marah campuq sakit terus aku bangun. "Dah dah, saya tak mau dah puan perosoh gigi saya! Tak pernah saya mai buat rawatan kat private sakit lagu ni!"


"Scaling memang la sakit..." Cis! Menjawab pulak hang noooo.


"Eh, please la. This is the worst experience I've ever gone through! Seeing a lady dentist, I was expecting you to attend me gently! But I have to say, you're my nightmare!" Marah ja nak speaking pulak mulut aku ni.



Masa tu assistant dia dah buka pintu nak bagi aku keluaq. Tapi apa-apa pun aku nak hambur marah aku ni depan dia jugak. Nekad dah!


"La ni berapa ringgit saya nak kena bayaq???" Mulut duk tanya tangan duk gagau purse dalam handbag.


Budak tu nak amek mouthwash untuk aku terus aku tinggi suara. "Ni dik, saya tak mau apa pun dari klinik ni. Toksah duk gatai nak bagi benda lain nak charge dalam bil saya!" Teruih budak tu letak balik botol mouthwash dalam rak. "Errr seratus ringgit kak..." Muka memang cuak dah budak tu.


Terus aku amek not 50 dua keping. Aku genggam dalam tangan kanan. Aku pandang muka doktor tu. Bukan pandang. Aku tenung serupa aku nak makan.


"NI DOKTOR, LAIN KALI GIGI SAYA NI RONGAK KA, BERLAPIS KA, TOKSAH DUK UH UH NAK MERUNGUT. KALAU SAYA TAKDAK MASALAH APA, APA DOKTOR INGAT SAYA SAJA-SAJA NAK MAI BUKA MULUT DEPAN DOKTOR KA? SAYA NI ADA DUIT. SAYA BAYAQ SUPAYA DOKTOR PEROSOH GIGI SAYA ELOK-ELOK. BUKAN BUAT KASAQ-KASAQ!


"SAYA NI CIKGU! KALAU ANAK MURID SAYA TAK PANDAI, ADA SAYA NAK UH UH? SAYA DIBAYAR SUPAYA ANAK MURID SAYA PANDAI, BOLEH BACA. TAKDAK SAYA NAK COMPLAIN APA AIH!!! RETI?????"



Haaa kena sedas dengan aku! Sambil aku kata reti, aku baling duit seratus tu! Ok, memang agak kurang ajaq tang tu. Tapi sakit di hati dan sakit dalam mulut memang la aku seperti dirasuk syaiton.



Memang patient lain yang duk tunggu di luaq nampak la drama sebabak dalam bilik tu. Sapa duk suruh buka pintu kan? Hahahaha. Padan muka!



Aku pi sekolah hari ni, aku cerita kat kawan-kawan di sekolah. Rupanya memang doktor pompuan tu semua orang kata dia kasaq. Dah tau tak boleh sabaq duk pi jadi dentist buat apa? Tak boleh sabaq jangan duk kerja dengan orang. Pi kerja dengan mesin. Manusia ada hati perasaan. Mesin hang buat apa pun dia bukan ada hati apa. Habis-habis hang duk pelekoh dia, dia rosak pastu tak boleh guna.




Ni dalam hati ada niat nak tulis surat kat owner Mahkota tu. Sekali pompuan tu bini dia pulak. Kesian aih dapat bini buat kerja serupa nak bergusti!






13 comments:

ilhambrothers said...

Allah..kesiannya tecer kesayangan saya.. :D

Hikaru Yui said...

baru lepas gaduh dgn laki dia kot..huhu

xpalah. sekali sekala syok gak kalau dapat buat lagu tu. saya pun teringin nak buat mcm teacher tapi selalunya kesopanan diri menghalang daripada berbuat kasar dgn org.

(sebenaqnya takut.. kahkahkah)

shizansyafik said...

gile ape kerja macam tu.. huh, tapi gigi kalo sakit, sakit sungguh.. mmg patut wat lagu tu.. padan muka dia

faizal abd fathi said...

hahahha..lepas ni kena buat sendiri le...

Muhammad Faris 'Azim said...

seram nya baca.

tapi kagum dengan semangat dan azam teacher untuk marah balik. Go !

TecerWidad said...

@ilhambrothers Sayang kah? kahkahkahkah

TecerWidad said...

@Hikaru Yui Tecer pun kagum jugak dengan diri sendiri sebenaqnya. hahaha

TecerWidad said...

@shizansyafik Suami dia boleh buat filem biniku gangster versi doktor gigi

TecerWidad said...

@faizal abd fathi Lepas ni i request nak suami dia saja. Bini dia i bagi siku!

TecerWidad said...

@Muhammad Faris 'Azim Kagum la sangattt kehkehkeh. Tapi sebab sakit hati memang kena boh jugak sebab lepas tu belum tentu ada chance nak jumpa dia lagi. hahah

Shida Idris said...

sepatutnya komplen je sebab org lain pun komplen benda yang sama jugak....amboiihh kemain menghasut

Zura Lee said...

terkagom kejap ngn keberanian tecer marah dentist tu blk... nape tk hntr surat komplen attach sekali ngn gmbr gusi tecer yg kena perosoh tuh..br tmbh gempaq..

qayra asniza said...

Jgn marah dentist je.korang yg xreti jage gg sape suruh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...