Wednesday, November 27, 2013

Kompilasi 2013


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Yang Dihormati, saudari laptop yang sentiasa menanti ditekan-tekan papan kekuncinya, Yang Berusaha, jari-jemari yang Alhamdulillah cukup sepuluh dan masih boleh membuat amal ibadat dan berkhidmat dengan Pencipta dan diriku, seterusnya pembaca-pembaca blog yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah (some more) bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat kita bertemu lagi walaupun tak berapa hari lagi nak masuk tahun baru. Sumpah keji kerana mengabaikan blog. Kalaulah blog aku ini manusia yang punya nyawa sudah pasti dituntutnya fasakh kerana mengabaikan beliau. Sebab terlalu lama tak menaip entri, nak buat intro pun tak berapa nak lancar. Sekejap taip, kemudian backspace lepas tu rasa nak delete semua. Niatnya nak hilangkan stress (buat-buat ja konon stress) rasa macam tambah stress lagi. Tapi demi untuk tidak memelsukan janji, maka ku gagahkan jugak menaip entri yang tak berapa berguna ini.

1. Kenapa tak update blog?
Wajiblah aku salahkan PBS yang sistemnya telah membuatkan aku mempunyai tali pinggang hitam dalam arena pencarutan. Sakit hati betoi! Gila apa nak key-in lima orang budak sejam pun tak boleh buat. Loading loading loading sampai aku masak nasi dah makan dah sakit perut pun tak habis lagi. Idea siapa yang yang buat PBS ni. Ni yang nak buat aku mencarut ni. Haaaa awal-awal entri dah emo. Kahkahkah. Biasa la. Tak emo tak pompuan. Aku pompuan sejati. Wajib la emo. Tak gitu (pengaruh baca Blog Nara. Kahkahkah). Lain entri aku carutkan PBS ni. Entri ni tak boleh. Kenapa tak boleh? Aku punya blog, aku punya suka la. Hahaha. Emo lagiiii. Gilaaaaa



2. Pandai menguli
Tahun 2013 aku belajar bikin roti, pizza, donat dan segala mak nenek yang melibatkan aktiviti menguli. Asalnya aku ni haram tak pandai bab-bab roti kek ni. Tapi sebab aku suka makan roti dan kampung pula berdepan dengan Kampung Benggali, haruslah aku setaraf dengan mereka. Selalu orang Benggali memang pandai bab-bab uli roti ni. Sampai ada satu roti khas nama Benggali. Kita ambil sikit tempias nama kampung dan satukan dengan teknik-teknik yang dipelajari maka tetiba terus jadi pandai.





Hahaha. Nipu sangat tetiba sekali belajar terus pandai buat roti. Aku bukan taraf wali. Genius pun jauh sekali. Episod-episod roti tak jadi panjang sangat kalau nak cerita. Aku tak rajin nak menaip. Lepas tu banyak pulak kejadian-kejadian yang membawa malu sepanjang hayat. Maka, dipendekkan cerita, tak usah cerita. Hehehe.



3. Lompat kijang
Tahun ini juga, adik lelaki aku berkahwin. Umurnya 27 dan jodohnya sampai dulu dari aku walaupun masa zaman sekolah bermati-matian sebut tak mahu kahwin. Aku yang dari kecik tergedik nak kahwin tak pulak sampai lagi jodoh. Kehkehkeh. Tapi dia bukan langkah aku seorang. Dia langkah aku, kakak aku dan abang aku. Nah kau tiga sekali! Sebab itu namanya lompat kijang, bukan lagi langkah bendul.


Sebagai kakak yang tak berapa mithali tetapi tak mahu dikeji, maka kita hulurkan tangan ringankan beban. Aku pun tak ingat apa yang aku tolong. Tapi sebagai seorang yang pernah jatuh tangga dan akibatnya sakit belakang, aku buat yang ringan-ringan sahaja. Hihihi. Jodoh adik aku dengan orang Johor. Confirm Jawa berdasarkan nama ayah mentuanya. Hihihi. Jauh aku bertandang ke Johor. Kendurinya meriah. Siap berzapin bagai sampai ikut hati aku pun nak lompat naik atas tikar berzapin sekali. Over sangatttt. Makan pun sedap, layanan tiptop.

Selepas kenduri di Johor, acara diteruskan dengan berjimba di A'Famosa. Kakak ku yang baik hati sewakan banglo yang ada swimming pool. Sakan berendam sampai kecut jari kaki tangan segala. Aku pun dah ingat-ingat-lupa kejadian di A'Famosa. Yang aku ingat, mandi-manda dalam pool, ada BBQ, mandi-manda dalam pool, dan mandi-manda lagi dan lagi dan lagi. Memang tujuannya nak berendam dan mandi-manda kekdahnya. Gambar ada tapi tak boleh nak letak sebab semua pun pakai bikini. Kehkehkeh.

...sibuk sangat sampai tak ada gambar aku dengan pengantin. Tapi sempat camwhore bila perlu.


Sabtu yang lalu kenduri menyambut pula. Pun sibuk jugak dan aku rasa aku lebih kepada buat-buat sibuk. Hihihi. Hari kejadian aku memang sibuk sebab duduk (berdiri padahal) bersama Bini Ustaz menyambut tetamu yang hadir. Boleh jadi sebab aku tinggal bersama Bini Ustaz makanya kebarangkalian aku kenal para tetamu adalah tinggi dan aku pulak cantik, jadinya sesuai untuk menyambut tetamu. Hahaha. Akhirnya jumpa point nak perasankan diri.




4. Aktiviti menguruskan badan
Sejajar dengan peningkatan usia, maka kadar metabolisme dalam badan mula buat perangai yang boleh dicaruti. Aku dengan jayanya telah menjadi pengamal Zumba. Setiap Rabu petang dan sekali-sekala Jumaat pagi aku berzumba di MRSM. Ketahuilah bahawa aku adalah instructornya. Aku memang suka gedik-gedik atas stage jadi centre of attraction. Kehkehkeh. Tapi yang ikutnya perempuan sahaja. Sungguhlah tidak aku tegamak tergedik-gedik di hadapan lelaki. Gedik atas iman gitewww. Hahahahampeh. Bila kesibukkan melanda, aktiviti Zumba digantikan dengan berjogging. Sakan berjogging sampai ramai yang tegur aku dah kurus. Bahagia :')

Tapi bahagia tak lama. Berat naik semula. Mujur tak ada yang tegur. Siapa yang menegur wajib aku melahar secara live. Kalau yang tegur tu kurus menawan aku redha. Ini kalau badan macam pokok yang majlis daerah tanam atas divider kategori rendang tak berbuah simpan ketat-ketat hasrat nak menegur tu. Berat-berat badan aku pun, cuma 43kg. Bukan gemuk punnnn





5. Pro-ELT
Umum mengetahui guru Bahasa Inggeris dikehendaki menghadiri kursus Pro-ELT. Kelas aku setiap Selasa. Ni pun belum habis lagi. Ada lagi lima hari nak attend. Walaupun mula-mula benci dan meluat, lama-lama jatuh sayang sebab dapat kawan-kawan yang membahagiakan. Nalani, Evelyn, Shuping and Shima. Semua perangai gila and definitely I'm going to miss them after this. Tengok senarai kawan-kawan aku. Satu Malaysia sangat sebab cina hindu semua ada. Tetapi masuk part nak buat assignment tu yang buat aku lemah semangat terus meroyan. Banyak gila assignment!!! Nak bercinta pun kadang tak sempat. Inipun sambil buat assignment sambil taip entri. Semuanya demi kesejahteraan ummat. Tetiba?



6.  Marking and maki-ing
Tahun ini aku mengajar kelas tingkatan 5. Serupa nak gila marking essay sebab banyak sangat. Essay yang mengajar time sekolah, essay kelas tambahan, essay budak rajin, essay budak kena denda. Kadang-kadang marking lima minit, maki-ing tujuh minit sebab geram asyik ulang kesalahan yang sama. Marah! Marah! Hari-hari berdoa terjadinya keajaiban budak-budak jadi pandai maka tak banyak salah grammar.






Gigih buat kelas tambahan, perjumpaan ringkas sehingga jam 5.00 petang selepas tamat paper Bahasa Melayu. Hari peperiksaan dimaklumkan naik formal letter - letter of complaint. Padan muka aku. Rasanya sepanjang tahun 2013 dua kali sahaja aku buat letter of complaint. Lain-lain buat speech dan report. Tapi aku tetap redha dan bertawakkal (padahal rasa nak bunuh diri takut budak tak dapat jawab).





7. Supplement, jerawat dan skin care
Menginjak umur 30 secara tiba-tiba ada kesedaran takut sakit itu sakit ini, sudahlah duit tak banyak suami pun tak ada -__- Terus datang semangat nak berdisiplin makan supplement segala. News feed Facebook jangan cerita. Hari-hari ada orang share pasal Shaklee sampai aku sendiri serabut milo. Sebab dare to be different aku memilih Amway. Dari calcium, garlic vitamin yang segala huruf semua aku makan. Nasib tak baik muka naik jerawat. Setelah dilakukan siasatan dan ujikaji, aku tak boleh makan vitamin E sebab ada lecithin. Tak sekufu gamaknya maka aku bercerai talak tiga. Terus tambah stress yang ada sebab muka naik jerawat seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Merata ada. Benciiiii.

Ketika jerawat memenuhi wajah, aku sedang menggunakan Tabita. Kulit dan cun tetiba naik jerawat. Sayangnya jodoh dengan Tabita tak panjang kerana Tabita juga tidak berupaya menghilangkan jerawat yang ada. Maka bercerai lagi aku. Pun talak tiga. Aku bernikah dengan Proactiv Solutions. Walaupun ada perubahan tetapi jerawat hilang tak istiqamah. Kulit pun tetiba jadi hitam padahal aku putih berseri hockayyy.


Used to have kuit cerah berseri. Sekarang bertukar malap.
The curious case of Michael Jackson in reverse order



Aku berpisah dengan facial foam dan toner nya. Dalam kesibukkan buat itu ini aku Google segala skin care yang ada di Malaysia. Dalam banyak-banyak aku tertarik nak guna SimplySiti. Makanya aku membeli secara online sebab murah dari beli di Watson. Lagipun inilah masanya kita nak menolong orang Islam berniaga. Ecewahhhh kemainnnn.



Tak sampai sebulan pakai kulit menunjukkan perubahan-perubahan yang boleh dibanggakan. Feeling kulit cantik tapi tak boleh takbur takut jerawat kembali menghantui. Selain dari istiqamah dengan SimplySiti, aku meneruskan makan Vitamin C, A dan calcium magnesium dari Amway, Vivix from Shaklee dan spirulina from Elken. Semua produk aku telan demi mengekalkan keremajaan yang hampir purba. Tsk. Tak lupa juga aku berdoa mintak dari Allah. Jangan tahu berusaha tapi tak berdoa. Sombong namanya tu.



8. Welcoming little Hadif
Tahun ini juga kakak ku dengan jayanya telah memberanakkan seorang kanak-kanak lelaki yang sumpah comel. Tapi part yang lucunya bila mencebik muka jadi petak. Hihihi. Sikit hari lagi nak cukup empat bulan. Kerana aku sangat takut dengan benda yang kecil dan lembik, maka aku tak pernah mendukung Hadif ketika beliau sangat bayi. Sekadar sentuh hujung jari dan senyum-senyum.



Kebolehan menjelir lidah. Ini rare. Tahniah Hadif!

Bila dia dah tak berapa bayi, baru aku berani pegang. Sungguh tak mak-mak diriku. Kesukaan Hadif baring di atas badan. Badan aku tak sampai dua jengkal. Hadif jauh lebih panjang makanya aku bukan slumber land untuk beliau. Baring tak sampat dua minit dah bunyi -___-





Sebenarnya banyak lagi benda aku nak cerita tapi aku dah tak ada mood nak menaip. Tambah pulak assignment banyak gila tak siap. Sebagai penutup, terimalah gambar menu tengah hari aku hari ini. Sedap nak arwah. Sila cemburu.



Penutup yang langsung tak ada kena mengena dengan entri





Wednesday, April 17, 2013

Sakit perut




Bahasa Inggeris tingkatan satu sekarang guna pakai sistem set. Kelas aku hari Isnin dan Selasa. Aku dapat Set 5. Set 4, 5 dan 6 serentak.


Ada sekali Set 4 cikgunya tiada. Kurang sihat dan aku terus masuk mintak buat kerja sendiri dan jangan bising. Di tangan ada pembaris besi. Imej garang tu penting. Kelas mula dari jam 10.40 - 12.40, dua jam. Makanya pasti ada yang pundi kencing size s maka akan kerap ke toilet. Pun aku pesan nak pergi toilet kena minta dengan aku dulu.


Baru sepuluh minit aku mengajar di Set 5, datang seorang budak perempuan stok bajet ayu. Datang ketuk pintu minta nak pergi toilet. Siap cakap omputeh. Sekolah kampung macam tempat aku mengajar memang susah nak train budak suruh cakap bahasa Inggeris. Rela tak ke toilet demi tak payah cakap Bahasa Inggeris. Makanya permission granted.


Selang lima belas minit (aku agak-agak saja) datang lagi minta nak ke toilet. Kali pertama berteman. Kali ini seorang diri.


"Bukan tadi ja awak baru pi? Ni pasaipa nak pi lagi?"


"Sakit perut, teacher...." Muka sedih sambil pegang perut. Sebab percaya aku bagi dia pi.


Lepas tu tak tau selang berapa minit. Tak boleh dah nak agak, mai lagi mintak nak pi toilet. Pun aku bagi. Lepas aku cakap "Yes, please." terus aku sambung pompang-pompang sebab bimbang kelak objektif tak tercapai.


Dah habis mengajar aku bagi latihan. Letih berdiri aku duduk sambil membelek buku rekod sendiri. Datang lagi budak yang sama mintak nak pi toilet. Aku senyum dan angguk. Aku sambung lagi belek-belek buku sendiri. Kagum tulisan tangan aku yang cantik dan kemas. Kahkahkah.

"Teacher...." Siti Hajar, budak kelas aku yang duduk paling depan, paling hampir dengan pintu panggil aku. Aku terus bangun pi mengadap.

"Yes sayang," Ya, aku panggil budak-budak aku sayang. Takpun honey bun, sweetie pie ikut sedap mulut aku sebab nak tunjuk aku ni kasih belaka dengan mereka. Ecewahhh. Tapi time marah hangit bun pun aku boh.


"Teacher cuba tengok budak yang nak pi toilet tu..." Siti Hajar tunjuk budak yang bajet ayu tadi, yang katanya sakit perut sebab tu istiqamah ke toilet, tengah melenggang kangkung naik tangga yang mengadap blok tingkatan tiga. Blok tingkatan tiga yang budak lelakinya tak pandai mengeja apatah lagi membaca tapi handal main peewit-peewit dengan adik-adik tingkatan satu dan dua.


Ketahuilah suara aku memang kuat. Kalau sekali aku tengking satu blok confirm boleh dengar. Sekali aku naik hantu, dua blok boleh dengar. Dua blok yang jaraknya dua ratus meter.


Berbekalkan kekuatan suara yang dimiliki, maka marilah malukan budak bajet ayu tadi.


"HAHHH, KAMU YANG KATA NAK PI TOILET TADI MELENGGANG-KANGKUNG PASAIPA. KATA TAK TAHAN SANGAT DAH NAK BERAK. TADI MAI MINTAK PI TOILET SAMPAI TERKENTUT-KENTUT, YANG TERHEGEH-HEGEH LAGI TU PASAIPA?

"SAT LAGI TAIK BERTABUR AWAK JUGAK YANG MALU"


Mencicit budak tu ke toilet lepas dengar aku berleter secara live dengan ayat-ayat menusuk jantung. Budak-budak laki tingkatan tiga yang asalnya memiwit telah mengeboo sambil gelak-gelak. Aku senyum puas hati.



Aku bukan suka-suka nak malukan dia. Tapi bila dia suka-suka menipu aku memang aku panas hati. Dan lepas tu langsung tak mintak pi toilet dah. Haaaaaa nak tipu la lagi cikgu awak nih?







Wednesday, April 10, 2013

Saya ada kanser hati



Budak perempuan tingkatan satu sekolah aku ramai yang stok gedik terhegeh-hegeh gatai belaka. Sehari dua puluh kali pergi toilet. Pergi toilet boleh lalu Block D, block abang-abang tingkatan tiga. Hati berbunga abang tingkatan tiga peewit-peewit padahal yang duk mengorat tu baca pun tak pandai. Nama sendiri pun gagal tulis dengan betul. Ada hati jugak budak-budak tingkatan satu nak buat boyfriend. Kelapaq jugak nak buat abang angkat. Geli! Geli!


Hari ni memebebel sekandaq kat budak perempuan ni. Mintak pergi toliet sambil pegang dada. Kali pertama tak bising. Kali dua aku dah tak berapa nak suka. Kali tiga aku hangin terus jadi mulut naga.


"Ni yang nak pi toilet dua tiga kali ni pasaipa? Tak kena tang mana?"


"Saya tak sihat teacher..." Muka sedih tak mau-mau.


"Tak sihat celah mana?" Setakat tayang muka sekupang depan aku ingat aku nak percaya?


"Saya sakit teacher...saya ada kanser hati..." sambil tangan pegang dada.


Ni pengaruh lagu Melayu la ni. Bila lirik ada sebut hati, penyanyi pegang tang jantung. Lagu orang puteh sebut heart tak apa la pegang dada.


Lagi satu nak marah sebab main sebut kanser hati serupa kanser hati tu sakit perut, pening kepala. Confirm nak menipu aku tu. Sanggup demi abang-abang tingkatan tiga yang tak reti baca.

















Friday, March 8, 2013

Resam pelajar












Ditujukan untuk pelajar-pelajar saya dengan ucapan 'Teacher sayang anda semua walaupun bila teacher pompang-pompang di depan dan anda yang duduk kepala terteleng-teleng berpusing-pusing dan tersengguk-sengguk sekali imbas macam pengikut Ayah Pin. Semoga hidup diberkati Allah dan beroleh (peroleh?)  kejayaan di dunia dan akhirat'.

Selamat Hari Jumaat!

Wednesday, February 27, 2013

Cerita Kelas Belakang #3





Aku guru kelas 5 Tekun. Juga kelas paling belakang. Memang biasanya kelas belakang guru kelasnya perempuan. jarang sangat lelaki melainkan dikenalpasti sebagai cikgu lelaki yang rajin.


Awal persekolahan aku di hospital. Hospital yang sama, Metro Specialist. Jadi bila aku dah balik ke sekolah budak-budak sibuk tanya pengalaman tinggal di wad. Kelas 5 Tekun cuma 14 orang. 12 lelaki dan dua perempuan. Budak lelakinya seribu kali rajin banding dengan minah dua orang tu. Macam melampau pulak banding dengan seribu. Sepuluh kali dah la. Tapi sungguhlah yang lelaki ni senang buat kerja. Suruh sikit mesti dia buat. Tapi kena cakap baik-baik. Kena panggil abang hensem atau sayang laju buat kerja.


Budak perempuan malas tahap tak tercapai dek akal. Menjadi penolong setiausaha ko-kurikulum, aku kena cantikkan board ko-kurikulum. Bila mintak tolong budak laki, selepas menanam tebu di pinggir bibir terus sukarela tolong. Tapi dalam tolong tu, mainnya memang banyak. Budak perempuan yang sorang tu bagi alasan dah tiga hari tak tidur.

'Tak tidoq pasaipa sayang? Mengasuh anak ka?'

Tarik mucung sedepa boleh ikat buat penyangkut baju. 'Teacher tau dak saya sakit gigi. Memang takleh lena.'

Sakit gigi tapi sebelum tu aku tengok duk usung teh ais ikat tepi. Tak apalah. Aku malas nak soal-siasat lebih-lebih. Aku suruh dia duduk dalam kelas elok-elok. Yang kawan lagi seorang dah buat iklan colgate. Nak teman katanya. Nampak sangat beralasan takmau tolong aku buat kerja.


Sambil buat kerja bersihkan papan kenyataan, Hafifi budak lelaki yang suara serak-serak basah dan paling rajin bersembang dalam kelas bersembang peristiwa aku di hospital. Peristiwalah sangat. Lemah vocab aku bila dah lama tak menaip entri. Balasan.


'Teacher duk kat Metro syok dak?'

'Syok sebab boleh rehat. Lepas tu depa urut-urut. Tapi makan tak sedap.'

'Kita ada hospital Metro ja ka teacher?'

'Hospital Pantai, KMC, PMC, ada banyak lagi. Pasaipa?'

'Dak la, Metro tu suratkhabar Metro yang punyakan? Berita Harian dengan Utusan depa takdak hospital ka?'


Hahahaha. Memang aku gelak besar. Aku tak boleh nak jawab soalan tu sebab asal tengok muka Hafifi aku nak tergelak. Dia tak berapa cerdik, tapi dia rajin berfikir
 :')
Lain kali teacher jawab na sayang.











Wednesday, February 20, 2013

Turning 30




I am officially 30 today! Thank you family, sibings, Dato K, relatives and friends for wonderful wishes and prayers. I am happy to be 30 and I dont have a little reluctant to move on from 29 to 30 :)

There are tons of things I will never say again as when I was younger.Stuff like, 'Damn, math is hard!', 'I hate school!', wait. I am actually saying it almost every day. Hihihi. But whatever. I'm blessed to be 30 :)

 Welcome 30! Bring it on what you have!

Alhamdulillah.



Friday, February 15, 2013

Sebab-sebab pelajar sekolah bergaduh



Profession sebagai pendidik sedikit sebanyak menjadikan diri sebagai polis. Berbekalkan vokal yang halus tetapi lantang suara aku mampu mengalahkan pelajar-pelajar Akademi Fantasia yang tak ada satu pun kemenjadiannya. Kalau polis menggunakan cota dan pistol sebagai senjata, guru di sekolah hanya menggunakan suara, pembaris atau rotan. Aku guna suara dan pembaris. Pembaris besi. Aku pernah gunakan rotan sekali saja. Guna rotan tak practise dan malang memang tak ada bau macam kentut. Sewaktu menggunakan rotan aku tertibai diri sendiri. Sebab aku pendek dan rotan tu boleh tahan panjang. Rotan dah makan tuan maka aku humban rotan jauh-jauh. Pembaris besi lebih banyak digunakan ketuk meja berbanding tibai budak-budak degil di sekolah. Aku tibai tangan saja.


Bila baca perenggan pertama dengan tajuk entri haram tak ada kena mengena. Tapi tak apa. Haram yang ini kalau buat tak termasuk dosa besar. Dosa kecil pun tidak. Kali ini aku ingin bawakan kepada andasebab-sebab pelajar sekolah bergaduh. Mengajar di sekolah harian yang masing-masing nak tunjuk hero memang hari-hari boleh lihat bergaduh kecil sehinggalah yang besar.



1. Pergaduhan senior-junior
Ini merupakan pergaduhan yang tidak asing lagi. Tak kira yang lelaki mahupun perempuan yang mana ada gen pembuli di dalam badan biasanya memang mencari kesempatan membuli. Kebiasaannya kes bergaduh di antara senior dan junior mencakupi hal remeh temeh tetapi dibesar-besarkan macamlah serius sangat.


Contoh paling hampeh yang aku ingin kongsikan di sini adalah berdasarkan kisah benar yang berlaku di sebuah sekolah berasrama. Sekolah berasrama sudah pasti menyediakan pelbagai kemudahan untuk para pelajar seperti dewan makan, padang dan surau. Bagi yang tidak pernah tinggal di asrama boleh jadi tidak tahu bahawa surau juga dijadikan tempat melepak dan menculas. Bagi yang tinggal di asrama tapi tak tahu sungguhlah anda memang naif tetapi naif yang tidak comel.. Hehehe. Kebiasaannya port-port di surau seperti sudah ditanda oleh kumpulan-kumpulan pelajar. sebagai contoh, tiang nombor lima dan enam dalam surau tempat pelajar tingkatan dua duduk, maka pelajar tingkatan satu yang baru masuk jangan mengada nak labuh punggung kalau takmau kena terajang di asrama kelak. Yang berlagak otai dan seniorlah sangat biasanya suka duduk di luar, di koridor surau. Ada satu hari pelajar tingkatan empat yang tak adalah ramai sangat duduk melepak di koridor luar surau yang biasanya port pelajar senior yang bajet abang besar maka perlu dihormati dan sekaligus mempromosi tagline jangan usik kawasan kami. Dek kerana tingkatan empat duduk tempat si kumpulan senior maka balik asrama terus jadi kes sepak terajang. Kalau dah berasa hebat dan kuat hendak saja aku poskan budak-budak begini ke Palestine. Lawanlah dengan Zionis. Kurang-kurang dapat pahala mati Insyaallah ke syurga.

Taken from here

Yang perempuan juga bergaduh antara senior dan junior. Motif-motif pergaduhan juga biasanya tidak matang seperti menggunakan ampai pelajar senior, menggunakan bilik air pelajar senior dan macam-macam lagi yang sungguh tidak berbaloi untuk digaduhkan. Namun demikian pelajar perempuan jarang berlaku bergaduh sehingga melibatkan fizikal. Pergaduhan lebih kepada memboikot atau yang perasan besar dan hebat akan kenakan team junior dengan objektif memalukan mereka di khalayak ramai.




2. Kata-mengata dan ejek-mengejek
Ini memang berlaku especially kalau dari rumah antara adik-beradik memang sudah jadi tabiat ejek mengejek dan kata mengata. Kadang-kadang siap ada lagu khas tapi sungguhlah tidak layak untuk ke Juara Lagu. Lagu paling glamour zaman sekolah 'Lan lan tak, lan pala (kepala) botak' dan siapa yang nama bunyi ada lan tak kira awalan atau hujung memang selalu jadi mangsa dituju lagu tak best begini. Bila bergaduh putus kawan lagu favourite 'Tak mau kawan sudah, namanya Dolah, teteknya sebelah'. Memang tak tercapai dek akal kerana entah siapa yang tak mahu dikawan disabitkan dengan Dolah. Dan terus sebut tetek sebelah. Ini kes kanser payudara atau macam mana?


Pernah sewaktu Hari Kokurikulum di sekolah budak perempuan bergaduh dan siap bertumbuk. Puncanya budak yang ditumbuk sebarkan cerita dia anak angkat. Budak yang menumbuk ajak geng tabuh secara berjemaah dan ikut hati aku rasa hendak aku tabuhkan saja budak yang menumbuk itu. Apa yang nak terasa hati sangat kalau anak angkat? Lainlah direka cerita anak tidak sah taraf. Yang itu aku pun join sekaki. Hehehe. Bukan tumbuklah. Join sekaki menasihati. Bunyi sahaja kaki. Tapi aku yang tak cukup tinggi dan badan tak besar mana memang tak berani nak gaduh-gaduh melibatkan fizikal melainkan dengan anak-anak saudaraku yang masih tak cukup inci. Itu memang lawan aunty. Hihihi




3. Nak tolong cikgu
Menjadi guru yang pandai melawak, selalu tersenyum memang untung sebab budak sekolah memang berebut nak tolong. Kadang-kadang datang kelas aku cuma bawa buku rekod dan pencil case tetapi bila terserempak di tengah jalan berebut nak tolong bawa. Pernah sekali berebut nak bawa jatuh pencil case aku. Tapi sebab baik hati aku tak marah. Ecewahhh nak jugak puji diri sendiri. Ya, setakut jatuh pencil case tak marah. Cuba jatuhkan handphone aku. Mahu aku berkicau sepanjang hari. Mahu boleh dengar suara halilintar aku serupa sudah ada build-in microphone di anak tekak. Bergaduh berebut nak tolong cikgu nampak comel di mata aku. Sebab terasa diri disayangi especially macam aku yang terang-terang garang macam mak tiri.





4. Berebut kawan
Dari zaman tadika, masuk sekolah rendah sehingga sekolah menengah bergaduh berebut kawan memang betul-betul terjadi. Aku pun tak faham kenapa berebut nak berkawan? Apa yang best sangat dengan kawan seorang tu pun aku kurang pasti. Boleh jadi yang seorang itu hari-hari belanja dia makan maka bila tak ada dia rabaklah poket sendiri. Boleh jadi juga kawan budak pandai dan rajin. Boleh tiru buat kerja rumah. Hahaha. Pada pengamatan aku kes berebut kawan berlaku di kalangan pelajar perempuan sahaja. Kaum adam tak kisah dan langsung tak peduli lantak sahaja nak kawan dengan siapa. Biasa yang suka berebut kawan hati jenis lembut. Dipukul angin pun menangis barangkali. Leceh. Aku memang tak suka jenis kawan nak geng lepas tu dia seorang saja nak bolot. Ini kalau mak ayah meninggal sudah pasti semua harta nak bolot.



5. Berebut jantan/betina
Yang ini memang rasa nak bagi kaki. Kejadahan apa nak berebut jantan sehingga sanggup bergaduh bertumbuk bagai. Di mata mereka pakwe sekolah yang gagah perkasa gentleman jalan terjengket-jengket adalah bidadara dunia. Makanya harus dipertahankan dengan bergaduh bertumbuk dan mencerca kaum sendiri. Bila bosan kadang aku layan Youtube cari pasal budak sekolah bergaduh. Dahsyat. Ini kalau buat bini hari-hari bergusti makanya yang si lelaki elakkanlah dari dapat bini sebegini. Ada yang pendek akal dua budak perempuan yang boleh tahan cerdik bergaduh berebut jantan kelas belakang. Kes begini afdhal ditampar dahulu dengan harapan dapat keluar dari kegelapan dan memperoleh kewarasan, kemudian barulah dinasihat.

Pakwe sekolah juga bergaduh berebut betina. Hahaha. Sungguh aku tidak faham kenapa nak rebut. Adakah betina yang direbutkan tolong basuh baju, tolong masak, tolong sedia makan sehingga nak rebut dengan bertumbuk bagai. Terjadi juga pergaduhan sehingga melarat ke luar sekolah. Yang betina tepuk tangan berasa gah menjadi rebutan padahal kalau setakat budak kelas paling hujung yang kalau suruh tulis nama tercabut segala bulu, memang buang masa tak ada faedah nak rasa bangga.







Setiap hari manusia bergaduh. Macam aku bergaduh melawan nafsu. Bangun pagi bergaduh dengan nafsu tidur. Kadang kala berlanjutan berperang dengan syaiton kerana liat nak bangun subuh. Amacam? Ada unsur keustazahan tak? Hahaha. Waktu makan bergaduh dengan lemak-lemak yang degil tak mahu keluar sewaktu beristinjak. Pendek kata memang sehari lebih lima kali aku bergaduh. Budak sekolah kanak-kanak ribena tak cukup matang apatah lagi. Macam-macam perkara hendak dijadikan sebab bergaduh. Bergaduh melawan nafsu, itu jihad paling besar. Tapi yang mana bergaduh berebut jantan, berebut betina, dua perkataan aku nak bagi...bangang abadi.











Thursday, February 7, 2013

Cerita kelas belakang #2



Hari ini mengajar Tingkatan 2 Tekun. Kelas paling belakang. Walaupun paling belakang aku suka kelas ni sebab budak-budaknya dengar kata dan jarang buat aku sakit hati. Aktiviti hari ini aku minta mereka fill in Johan's weekly planner. Mula-mula sudah pasti baca extract secara berjemaah. Baca tiga kali. Ada yang cuma reti tulis nama sendiri tapi bila baca text Bahasa Inggeris secara berjemaah sengih macam kena loteri.


Seronok boleh baca dalam Bahasa Inggeris walaupun hanya burung kakak tua. Tak apa. Yang penting mereka mahu. Effort tu yang penting dari yang berlagak pandai tapi pemalas apa pun malas buat.


Sampai perenggan akhir, aktiviti Johan di hujung minggu adalah membeli belah di pasar malam. Terus tanya soalan pasal pasar malam. Masing-masing sebut pasal makanan. Dari rangka ayam sampai nasi ayam semua disebut.


Ketua kelas, nama Zainurul tanya aku, 'Teacher suka dak pi night market?'


'Boleh laaa. I rarely go to night market except bila teacher craving for specific food.' 
(cakap campur-campur supaya dia faham)


'Craving tu apadia teacher?'

'Teringin.'

'Teacher selalu teringin apa?'

'Cakoi' (char kway)

Lepas tu ramai-ramai bising sebut cakoi dan ada yang berkerut dahi tak tahu cakoi. 

'Kamu tau dak cakoi tu apa?' 


'Tau teacher, tau! Char kuey teow!' 
Confident dua budak aku jawab. Zainurul dan Aina. Memang nama sebenar.


Hahahaha.

Kenapa budak-budak ni naive sangat? Comel!














Sunday, January 27, 2013

Bercinta, tunang, dan kahwin



Hari ni aku nak jadi serius. Bukan hari ni. Cukuplah setakat dari entri ini ditaip, diedit dan dipublish. Itu saja tempoh aku serius. Lain tempoh aku serius bila perlu. Aku bukan jenis sembang serius. Aku orang yang banyak ketawa dan selalu senyum, Sebab tu dah umur 30 tapi nampak macam 20. Hahaha. Gagal nampaknya percubaan untuk serius. Tak apa. Lepas ni aku cuba lagi.


Bercinta? Banyak kali aku bercinta. Tapi tak ada jodoh nak ke nikah. Takkan ku sebut ke jinjang pelamin sebab pelamin tu pakai masa bersanding. Bersanding tak boleh. Mahu bangun Ustaz dari kubur kalau dia tahu aku bersanding. Kalau orang lain renjis, boleh jadi aku disiram sampai lencun secara halimunan. Aku saja yang nampak. Moralnya, tak payah bersanding. Jimat duit satu hal.


Bercinta zaman universiti aku dapat boyfriend yang dah bekerja. Kerja boleh tahan, banyak OT dan muka ala-ala Bollywood. Tapi mak dia tak suka kat aku. Hahaha. Sebab apa. Takyah lah aku sebut. Nanti anda jugak yang akan gelakkan maknya sebab alasan sungguh tak best. Tapi tak apa. Langsung aku tak kecik hati. Memang untung ada boyfriend yang dah bekerja time kita masih belajar. Nak keluar siap kereta tunggu.  Makan minum harap boyfriend. Nak pergi sana, pergi sini harapkan boyfriend. Nak suruh bayar itu, bayar ini harapkan boyfriend juga.


Tapi aku bukan macam tu sebab aku bukan mengada-ngada. Aku mengada-ngada juga. Perempuan mana tak mengada-ngada. Tapi mengada-ngada aku tak masuk bab duit. Mengada aku nak suruh dia sebut dia sayang aku dua tiga kali dalam sehari. Hahaha. Perempuan mengada memang semua kalau boleh nak harap boyfriend. Zaman universiti buat part-time. Tak cukup duit, SOS Bini Ustaz. SOS tu apa? Saya Orang Susah. Hahaha. Maka Bini Ustaz akan hulur. Tak cukup lain bulan aku cari kakak Petronasku. Terima kasih kerana banyak membantu dari wang ringgit terutamanya :')


Mintak duit dengan boyfriend? Pernah. Tapi tak banyak. Dan biasanya aku bayar balik sebab aku segan. Yang aku tak bayar kalau mintak dia tolong reload kredit handphone sebab maha leceh nak cari dari satu bilik ke satu bilik zaman mengaji dulu. Tapi sekali reload sepuluh hengget. Dan sebagai balasan aku belanja kehepsi. Aku tak cakaplah belanja kehepsi ganti duit topup tapi dah faham-faham sendirilah. Kata cintaaaa. Hehehe.


Tapi aku dah jumpa lelaki akal tak berapa panjang habis duit untuk girlfriend. Sungguh kecewa sehingga melebih-lebihkan sang girlfriend berbanding emak. Ya. Memang patut guna sang sebab gedik dah macam jenis-jenis sang jugak. Bayar broadband minta boyfriend dan boyfriend pun bagi. Nombor pin MUET tak sempat beli pun minta boyfriend. Itu belum masuk topup handphone yang bulanan lebih tiga puluh hengget. Lebih. Tak pernah kurang. Dan itu belum juga campur duit belanja yang dihulur. Ini boyfriend atau ayah? Ayah girlfriend masih ada. Masih sihat. Emaknya pun ada. Pun sihat. Tapi...tak apa. Kita tak payah cerita.


Moralnya, yang mana bercinta dengan yang bekerja janganlah nat jadi set mengada yang boleh ku bagi kaki mintak itu ini. Reti malu tak kiralah boyfriend anak raja atau Perdana Menteri sekalipun. Tambah kalau dapat anak menteri atau yang Perdana Menteri jenis korup sapu duit rakyat. Lagi mohon dijauhi. Bukan jauhi mintak duit. Jauhi terus jangan buat laki. Hahaha. Jahat mulut!




Tunang pula episod memang ke arah dah nak nikah. Katanya nk berkenal-kenalan tapi kalau dah kenal, tak payahlah berlama-lamaan. Aku tak pernah bertunang. Pada aku bertunang tempoh untuk bertenang. Aku pun tak reti nak explain. Jadinya dah kalau tak reti, tak payahlah explain. Sebab aku jadi cikgu sakit hati bila dapat jawapan tulis panjang berjela tapi content tak ada. Tapi aku hargai effort mencuba. Nanti ada pula yang jaki kutuk aku cikgu malas. Hehehe. Tak boleh kena kutuk. Nanti terasa, aku sedih. Bila sedih nanti kulit kedut. Lagi aku bertambah sedih. Nampak tak kesan jangka panjangnya? Makanya mohon jangan buat aku sedih.


Sekarang ni ada yang majlis bertunang buat gah sangat dah macam majlis nikah. Aku tengok dengan hantarannya, dengan nak beli cincin segala. Terpandang saja hantaran terus mata aku nampak syaitan. Hahaha. Keji. Sebenarnya aku nampak benda tu bazir. Itu saja. Bila dah kerja aku sangat menghargai nilai wang. Aku tak suka spend duit untuk benda yang pada aku tak ada faedah. Aku suka yang simple, jimat, jimat dan jimat. Ya. Jimat tu penting. Katalah aku kedekut. Tapi aku takkan tergamak lihat bakal suami habis duit beribu hanya untuk bertunang. Kan lagi baik simpan duit dan berjimat boleh holiday ke Istanbul. Hahaha. Nampak tak aku punya berangan padahal bayang calon pun tak ada.


Jadi kepada yang nak bertunang, kalau yang perempuan masih belajar tak payahlah tergedik sangat habiskan duit si bakal tunang mintak itu ini. Especially yang nak tunang time belajar dan dapat bakal tunang yang dah bekerja, Sedarlah dengan status diri yang masih belajar. Tak payah nak buat grand sangat. Hantaran nak bagi sembilan. Tak sedar semua yang sembilan minta duit boyfriend. Yang boyfriend pula orang jauh. Utara lawan selatan. Nah duit lagi kos perjalanan segala.



Kahwin. Aku pernah bagi tips menjimatkan kenduri kahwin. Kalau aku, memang nak jimat sungguh. Kadang-kadang rasa macam nak buat high-tea saja untuk wedding. Ada murtabak, roti canai, kuih muih, coklat, laksa, bihun sup.  Hidang teh tarik, kopi kampung dan make sure semua memang sedap. Sebab benda begini orang tak makan banyak-banyak. Tambah-tambah yang memang ada kilang gula dan garam dalam badan. Hehehe.


Dari segi tarikh aku tak kebulur nak kejar tarikh yang best. Aku rasa orang yang nak tarikh best-best ni sebab ada masalah ingatan. Tak ingat. Cepat lupa. Tarikh yang cantik bajet macam senang ingat tapi dah kalau pelupa tu, pelupalah jugak. Sungguh memandang rendah aku pada manusia begini. Mulut jahat tak ada insuran harap aku diampun.


Bila sebut kahwin terus nampak duit hantaran, mas kahwin segala. Emak ayah yang punya anak perempuan tak payahlah susahkan anak lelaki yang bakal jadi menantu. Kalau letak tinggi-tinggi, yang nak miskin, nak susah anak menantu anda juga. Tak payah nak ikut standard. Ukur standard anak pompuan anda dah la. Dan jangan lupa padankan dengan kehendak agama. Ecewah. Terasa sungguh ustazah menaip di perenggan ini.


Sebut cerita kahwin terus teringat bab nak beranak-pinak. Kalau ditanya aku. Aku takut nak ada anak. Kenapa? Sebab takut tak boleh jadi emak yang baik. Jadi setiap kali lepas sembahyang, antara doa aku, kalau aku boleh menjadi ibu yang baik, maka kurniakanlah anak kepadaku. Sebab Dia kan Maha Mengetahui. Senang. Biar Dia yang tentukan. Memang anak itu saham akhirat. Tapi kalau anak jadi tak ketahuan pun saham juga untuk mak ayah. Dan banyak lagi cara lain nak main saham akhirat. Antara jumud dengan tak jumud fikiran saja bezanya.



*************

Aku tak berani nak tulis panjang-panjang. Nanti orang kata, aku tak kahwin lagi sembang kencang serupa dah kahwin anak sepuluh dan anak pun dah ramai yang kahwin. Aku memang bujang dan tak ada boyfriend. Saja cakap dua tiga kali supaya tak ada yang syak entri begini tandanya tak lama lagi aku nak kahwin. Buat masa ni, tak nampak lagi bayang-bayangnya. Yang berminat nak jadikan kakak atau adik ipar, boleh tinggalkan di ruangan komen. Hahaha. Sejujurnya, bagaimana doa aku tentang anak, sama juga doa aku untuk mendapatkan suami. Hanya jika aku mampu jadi isteri yang baik, maka Kau jodohkanlah aku dengan lelaki yang baik.

















































p.s  Entri separa serius begini terasa sangat 30.








Saturday, January 26, 2013

Aku dan Sibuk




Aku dan Sibuk sungguh akrab. Hubungan kami ibarat carik-carik bulu ayam lama-lama bercantum jua. Sibuk tak pernah cari pasal dengan aku. Tapi aku memang bencikan Sibuk. Sibuk sangat Sibuk ni nak menempel dengan aku. Menyampah tahu.


Tapi itulah. Dah namapun seperti bulu ayam yang dicarik-carik. Eh, bulu ayam kalau dah carik boleh bercantumkah? Hukum sambung rambut haram. Sambung bulu ayam haram tak? Haram ah ayam ni. Tapi tak apa. Itu tak termasuk dalam rukun sembelihan yang sah. Aku rasa la. Kalau salah, jangan maki. Tegur aku secara mulia.



Aku sangat benci dengan Sibuk. Bila Sibuk di sisi, nak tidur pun susah. Dah macam orang bercinta kerana Sibuk mendominasi masa-masa yang aku ada. Ya, kalau aku bercinta, aku banyak fikirkan boyfriend. Agaknya sebab tu sekarang tak ada boyfriend. Siapa nak boleh hantar sebut harga. Aku pandai masak yang aku suka makan dan aku ada OCD. Rupa boleh tahan cun. Tak tinggi sangat. Ok tipu. Tak pernah orang kata aku tak tinggi sangat. Memang adjektif 'yang pendek-pendek tu' untuk aku.



Aku doakan Sibuk tinggalkan aku supaya aku boleh buat perkara lain yang dah lama aku tak buat. Seperti melakukan kajian rawak untuk merapu-rapu di blog. Juga berjimba menonton wayang secara marathon bersama rakan sebujang atau Dato K. Sungguh kerana Sibuk aku tak sempat nak buat semua ini. Bilakah bulu ayam itu akan tercarik-carik lagi?




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...