Wednesday, April 17, 2013

Sakit perut




Bahasa Inggeris tingkatan satu sekarang guna pakai sistem set. Kelas aku hari Isnin dan Selasa. Aku dapat Set 5. Set 4, 5 dan 6 serentak.


Ada sekali Set 4 cikgunya tiada. Kurang sihat dan aku terus masuk mintak buat kerja sendiri dan jangan bising. Di tangan ada pembaris besi. Imej garang tu penting. Kelas mula dari jam 10.40 - 12.40, dua jam. Makanya pasti ada yang pundi kencing size s maka akan kerap ke toilet. Pun aku pesan nak pergi toilet kena minta dengan aku dulu.


Baru sepuluh minit aku mengajar di Set 5, datang seorang budak perempuan stok bajet ayu. Datang ketuk pintu minta nak pergi toilet. Siap cakap omputeh. Sekolah kampung macam tempat aku mengajar memang susah nak train budak suruh cakap bahasa Inggeris. Rela tak ke toilet demi tak payah cakap Bahasa Inggeris. Makanya permission granted.


Selang lima belas minit (aku agak-agak saja) datang lagi minta nak ke toilet. Kali pertama berteman. Kali ini seorang diri.


"Bukan tadi ja awak baru pi? Ni pasaipa nak pi lagi?"


"Sakit perut, teacher...." Muka sedih sambil pegang perut. Sebab percaya aku bagi dia pi.


Lepas tu tak tau selang berapa minit. Tak boleh dah nak agak, mai lagi mintak nak pi toilet. Pun aku bagi. Lepas aku cakap "Yes, please." terus aku sambung pompang-pompang sebab bimbang kelak objektif tak tercapai.


Dah habis mengajar aku bagi latihan. Letih berdiri aku duduk sambil membelek buku rekod sendiri. Datang lagi budak yang sama mintak nak pi toilet. Aku senyum dan angguk. Aku sambung lagi belek-belek buku sendiri. Kagum tulisan tangan aku yang cantik dan kemas. Kahkahkah.

"Teacher...." Siti Hajar, budak kelas aku yang duduk paling depan, paling hampir dengan pintu panggil aku. Aku terus bangun pi mengadap.

"Yes sayang," Ya, aku panggil budak-budak aku sayang. Takpun honey bun, sweetie pie ikut sedap mulut aku sebab nak tunjuk aku ni kasih belaka dengan mereka. Ecewahhh. Tapi time marah hangit bun pun aku boh.


"Teacher cuba tengok budak yang nak pi toilet tu..." Siti Hajar tunjuk budak yang bajet ayu tadi, yang katanya sakit perut sebab tu istiqamah ke toilet, tengah melenggang kangkung naik tangga yang mengadap blok tingkatan tiga. Blok tingkatan tiga yang budak lelakinya tak pandai mengeja apatah lagi membaca tapi handal main peewit-peewit dengan adik-adik tingkatan satu dan dua.


Ketahuilah suara aku memang kuat. Kalau sekali aku tengking satu blok confirm boleh dengar. Sekali aku naik hantu, dua blok boleh dengar. Dua blok yang jaraknya dua ratus meter.


Berbekalkan kekuatan suara yang dimiliki, maka marilah malukan budak bajet ayu tadi.


"HAHHH, KAMU YANG KATA NAK PI TOILET TADI MELENGGANG-KANGKUNG PASAIPA. KATA TAK TAHAN SANGAT DAH NAK BERAK. TADI MAI MINTAK PI TOILET SAMPAI TERKENTUT-KENTUT, YANG TERHEGEH-HEGEH LAGI TU PASAIPA?

"SAT LAGI TAIK BERTABUR AWAK JUGAK YANG MALU"


Mencicit budak tu ke toilet lepas dengar aku berleter secara live dengan ayat-ayat menusuk jantung. Budak-budak laki tingkatan tiga yang asalnya memiwit telah mengeboo sambil gelak-gelak. Aku senyum puas hati.



Aku bukan suka-suka nak malukan dia. Tapi bila dia suka-suka menipu aku memang aku panas hati. Dan lepas tu langsung tak mintak pi toilet dah. Haaaaaa nak tipu la lagi cikgu awak nih?







11 comments:

Hikaru Yui said...

adoi budak2 la ni...

patut teacher dok belakang dia tapi guna suara frekuensi sama.. mesti lagi tercapai objektif =p

faizal abd fathi said...

memang steady .... lepas ni tobat dia tak buat dah.....

::NureeN:: said...

hahahaaaa....
bajet ayu tu tak tahan...
sure nyaring ja sora hg bila marahkan budak tue

alieavea said...

hahaha...lawak...tak baik tipu cikgu wehhhh

Cik Caah said...

Tobat lahum dah budak tu tak pi toilet kalau ada tecer hahahaha

Afifah Nur. said...

Haha tecer memang garang :D

nama saya markonah said...

hahahah..garang sungguh naa ticer

iLabuh said...

garang nyaaaa tecerr... suara daa boleh kalahkan Ziana Zain..

Afifah Nur. said...

Assalamualaikum Tecer Widad :)

Lamanya biarkan blog ini bersawang. Hehe.

Tecer sihat? :)

Salam Ramadhan dan Selamat Hari Raya :)

MyFreeMinded said...

hahahaha.... lama tak ziarah hibur hati baca tulisan Cikgu lemah lembut ala2 singa ni....

linda said...

Salam TecerWidad..Bila nak nak update blog..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...