Showing posts with label Bila dah.... Show all posts
Showing posts with label Bila dah.... Show all posts

Wednesday, November 30, 2011

Bila dah malas...






Sama ada mahu mengaku atau tidak, setiap manusia yang tidak bersifat maksum akan ada sifat malas walaupun hanya sebesar tahi mata semut hitam. Sifat malas sering dianggap sebagai penyakit tetapi harus diingat walaupun dianggap sebagai penyakit, ia sebenarnya bukan terdapat dalam genetik dan bila kau ada penyakit malas suka-suka hati blame mak bapak. Sedar atau tidak, dalam sehari mesti ada sedikit perasaan malas. Kadang-kadang malas nak bangun, malas nak mandi, malas nak makan, malas nak kawen, eh! Cuma tepuk dada tanya iman, nak layan atau tak malas-malas yang ada. Ayuh kita lihat sikap-sikap manusia bila dah malas.



Anak bila dah malas...
Anak bila dah malas suruh buat apa pun tak mau. Penat mak mengandung sembilan bulan teran bagai nak suruh keluar alih-alih dah besar malas pulak. Hari-hari kerja mentekedarah tak hengat rezeki yang ada bukan mai free. Duduk di rumah hari-hari mengadap tv. Nama nak membantu itu ini memang tak sudi. Yang perempuan cara perempuan, yang lelaki cara lelaki. Dua-dua jenis tak sedar diri. Kalau aku mak bapak, kecik-kecik aku picit hidung biar mati.






Suami bila dah malas...
Hari-hari tau order makan dari bini. Nak itu nak ini. Nak menolong bini jauh sekali. Buat anak pandai, nak tolong jaga buat-buat tak pandai. Perangai masa bujang tak reti-reti nak buang. Balik kerja mengadap tv buat gaya macam tak ada anak bini. Rumah berterabur, dapur berselerak dia boleh buat tak tahu. Kalau macam ni punya gaya, sampai mati tak dapat title bapa mithali.




Bini bila dah malas...
Dahulu sebelum kawen dialah yang paling segak. Melawa tak kira siang malam sampai bakal suami tengok tak sabar nak menikah. Tapi bila dah kawen suami sendiri tak lalu nak pandang. Hari-hari pakai kain batik dengan t-shirt sampai suami pun naik cemuih. Nama nak melawa tunggulah time keluar shopping baru nak letak gincu eye-shadow bagai. Sudahlah malas melawa, bau pun semacam saja. Masa bercinta sembur minyak wangi mengalahkan kedai bunga. Tapi bila dah kawen hari-hari bau minyak gamat atau minyak angin saja. Esok-esok kalau suami cari yang lain baru nak meroyan. Cermin diri sendirilah, kawan.




Cikgu bila dah malas...
Pergi sekolah makan gaji buta. Orang lain sibuk ke kelas pompang sana sini dia sedap membuta. Bila masuk kelas konon buat latihan kutip buku bagai tapi sudahnya sekadar jadi hiasan atas meja. Orang lain risau anak murid boleh jawab tak periksa, dia boleh lagi curi tulang membuta tidur sampai mimpi raksaksa. Kalau ikut hati aku, mahu sahaja aku belasah biar dia rasa. Sudahlah nak mengajar pun malas, kerja-kerja lain pun tak mahu buat. Sudahnya orang lain yang kena buat sampai terpaksa balik lewat. Kalau macam ni punya perangai baik tak payah jadi cikgu. Kerja cikgu ni kat luar sana ramai lagi yang mahu. Esok-esok kalau dah kena buang, menangis tak berlagulah jawabnyaaaa.




Budak sekolah bila dah malas...
Mak ayah hantar pi sekolah suruh belajar tapi duk buat perangai tak masuk ajar. Kerja sekolah tak buat, warna rambut, buat masalah dalam kelas menyusah cikgu yang ada. Agak-agak tak suka dengan sekolah, buat perangai memonteng. Pusing pusing ukur shopping complex tak sedar mak ayah hantar pi sekolah nak bagi dia senang. Kalaupun mak ayah orang senang ada duit ribu riban juta-juta belum tentu kau pun boleh senang jugak. Dengan perangai malas yang ada belum tentu mak ayah kau nak wariskan harta yang ada. Apa kau ingat mak ayah kau tak rasa malas nak tulis nama kau kat bahagian wasiat tu? Kau punya malas je kau tahu, malas orang lain kau belum tahu.




Tecer Widad bila dah malas...
Aku tak malas. Aku rajin. Tak percaya? Tanya adik aku. Tanya Bini Ustaz. Confirmlah depa kata aku rajin. Kahkahkah.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...