Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Wednesday, September 26, 2012

Think wise





Memang dalam dunia ni, ada benda yang kita cerdik, ada benda yang kita tak cerdik. Bila tak cerdik, sila belajar, sila kaji, sila buka buku, sila luaskan pandangan, dan sila rajin bertanya supaya tak sesat jalan.



Makanya Tuan Mufti yang komen untuk filem Untuk Tiga Hari, silalah jangan tunjuk diri anda tidak cerdik. Aku malu. Aku malu bila orang ada ilmu tinggi tapi buat perkara simple yang terus nampak ketidakcerdikkannya.






Or perhaps, it is a human nature to think wisely but act foolishly?








Thursday, July 19, 2012

...kerana diriku masih remaja



Tahukah anda kajian menunjukkan hanya mereka yang masih remaja sahaja punya jerawat di wajah. Remaja di sini adalah remaja yang muda belia, wajah ceria dan mengundang kecemburuan rakan sebaya. Hahaha. Perasan cantik macam biasa dan silalah jangan buat page Kami Benci Blogger Picisan yang Perasan. Hahahaha


Kerana keremajaan masih lagi mendominasi diri maka tanpa dirancang jerawat telah muncul tanpa memberikan hint atau signal supaya aku lebih bersedia mengawal emosi tatkala bangun pagi dan melihat wajah dicermin. Ya, perkara pertama setelah celik mata adalah melihat wajah dicermin sambil sikat rambut. Hihihi.


Tetapi apabila jerawat muncul sungguh menyebabkan rasa tak best. Rasa tak best yang tak adalah macam nak maki. Sekadar kembang kempis hidung sebab geram. Geram yang boleh tahan banyaknya kerana jerawat tidak datang secara solo atau duo. Datang siap bawa geng dan berkonvoi seolah-olah kulit aku ini mereka yang punya. Mungkin mereka mengamalkan konsep tabligh, buat apa pun, buat secara berjemaah. Alang-alang nak datang, datang ramai-ramai.


Anda yang bergelar guru dan cikgu pasti sangat familiar dengan makhluk PPD dan Nazir. Ya, jerawat juga boleh diumpamakan seperti mereka. Datang terjah tak bagi salam dan kadang-kadang bagi kritikan yang boleh bernanah telinga tapi peduli apa aku. Kalau terrer sangat sila tunjuk ajarku sifu.


Bilangan jerawat semakin bertambah dan sungguh tidak dapat dikenalpasti apa puncanya. Nak amalkan konsep redha seperti tak sesuai kerana belum berjuang takkan sudah mahu menyerah. Maka berkat mengamalkan diet ikan secara tidak konsisten maka dapat mengingati satu produk yang pernah kupakai tujuh tahun yang lalu kali pertama jerawat datang menyerang dan cuba tawan pipi sebelah kiri.


Setelah berhempas pulas aku berusaha menentang mereka, akhirnya mereka menyerah diri. Aku ingatkan mereka sudah tidak akan datang tetapi mereka hanya bersetuju untuk genjatan senjata selama tujuh tahun dan kembali semejak lima hari yang lalu.


Tetapi krim ini telah menyelamatkan wajahku :')



Terima kasih temulawak.

Pesanan penaja: Aku pun tak ingat siapa yang ajar aku pakai krim ni. Tapi kalau tak salah aku kawan-kawan aku masa di UIA dulu. Krim ni lima ringgit saja dan aku cuma pakai waktu malam. Aku tak pakai satu muka sebab dia agak oily maka aku cuma sapu tang yang ada jerawat saja. Kalau ada yang try pakai tapi tak berkesan aku takdak kena mengena. Aku saja-saja nak habaq. Lagipun aku tak berapa nak ada modal nak update blog.


Ps - Sekiranya anda tak punya jerawat. Tahniah. Tapi tak usah nak bangga sangat. Tanpa jerawat di wajah, anda adalah remaja purba. Kahkahkah. Haram tak lawak langsung tapi pulun duk gelak. Takpa, tu tanda aku berdikari. Sendiri punya lawak, sendiri gelak.





Thursday, December 29, 2011

Tips menjimatkan kenduri kahwin



Dewasa ini sudah menjadi trend mengadakan kenduri kahwin secara besar-besaran. Bagi yang berduit memang tak ada masalah. Bagi mereka yang tidak berduit sudah pasti memikirkan seribu satu cara untuk menjimatkan wang. Ada yang sungguh berani membuat pinjaman peribadi semata-mata mahu mengadakan majlis yang gah gemilang sekaligus dinobatkan sebagai wedding of the year. Mereka yang jenis berani mati pula sudah pasti mencari abang tak kandung yang mempunyai wang berkoyan atau lebih manja dipanggil along.



Memandangkan aku antara rakyat Malaysia yang masih bujang, maka aku seringkali berfikir secara mendalam tentang bagaimana mahu menjimatkan wang ringgit untuk majlis perkahwinan aku kelak. Setelah menghabiskan masa bertahun lamanya *nampak tak, aku dari dulu lagi memang rancang nak menikah* aku telah menemui beberapa cara untuk menjimatkan majlis kenduri kahwin aku kelak dan ia juga tidak memerlukan anda bersusah payah buat passport dan menyeberang melepasi sempadan. Dan sebagai seorang manusia yang tidak pentingkan diri, maka aku rasa adalah wajar untuk kongsikan tips ini bersama anda.


1) Pemilihan tempat
Pemilihan tempat adalah perkara ketiga yang aku fikirkan setelah (sekiranya) aku menemui calon yang sesuai  dan hubungan terjalin mendapat restu Bini Ustaz dan bakal mentua. Tapi kalau dapat kahwin dengan anak yatim piatu mungkin lebih gembira kerana hari raya tak perlu bergaduh balik kampung siapa. Ah, kalau dia sayang aku raya kat mana pun dia tak kisah janji aku ada. Tak gitu? Hahahaha. Okay, tak fokus. Pemilihan tempat penting kerana zaman sekarang aku lihat sudah tidak ramai yang gemar mengadakan kenduri di rumah. Alasannya malas nak kemas rumah dan tak letih sangat maka dewan serbaguna biasanya menjadi pilihan. Kalau berduit memanglah ok mahu sewa dewan. Tapi bagi mereka yang berduit, bagaimana? Mudah sahaja.



Pilihlah berkahwin sewaktu musim banjir maka anda dapat menggunakan tempat pemindahan mangsa banjir atau bahasa inggerisnya shelter for flood victims. Menjadi advantage besar sekiranya anda dapat mengadakan majlis kenduri kahwin anda. Anda tak perlu mist fan, stand fan atau apa-apa fan untuk menyejukkan keadaan kerana hujan renyai-renyai di luar sudah pasti menyejukkan suasana. Makanan juga boleh jadi disponsor memandangkan sewaktu musim banjir anda dapat lihat ramai orang-orang politik datang berbakti (lah sangat) menyumbangkan itu ini dan sekaligus masak secara berjemaah. Orang-orang tv dan surat khabar pasti turut serta mengambil gambar anda dan situ anda dapat mengecapi populariti kerana majlis anda mendapat liputan secara tergendala dan gambar-gambar perkahwinan anda terdapat di surat khabar. Boleh jadi juga anda akan ditemuramah kerana kesanggupan anda mengadakan majlis ketika musim banjir. Glamer bukan? Tetamu juga tak perlu diundang dengan mengedarkan kad jemputan sebaliknya cukup sekadar cakap kuat sikit maka pasti ramai yang tahu.



2) Buat bulan puasa
Mengadakan majlis perkahwinan di bulan puasa juga antara tips untuk menjimatkan kos kenduri kahwin. Aku tahu akan ada yang kata makruh menikah bulan Ramadhan. Menikah tu buatlah bulan lain. Bulan Ramadhan bulan mulia buat kenduri kahwin. Aku selalu terbayang mengadakan kenduri kahwin time sahur. Start pukul tiga sampai azan Subuh saja. Tak payah masak banyak-banyak sebab tak ada yang lahap sangat time bersahur. Zaman sekarang kalau kenduri kahwin agak dah petang sikit ada macam-macam menu selain dari nasi seperti laksa, bihun sup, kuih muih, teh tarik dan lain-lain. Dengan mengadakan kenduri kahwin di bulan Ramadhan dan waktu sahur anda tidak perlu bersusah payah menyediakan menu-menu tambahan yang sudah pasti melibatkan kos yang besar tetapi adalah sangat afdhal digantikan dengan buah tamar kerana mereka yang sampai di hujung waktu boleh menjamah sebiji dua bagi mengelakkan keterlanjuran tidak berpuasa di siang harinya.

Pengantin perempuan juga sekaligus dapat menjimatkan kos make-up kerana kebiasaannya di waktu sahur masing-masing dalam keadaan separa sedar dan mata pun lali-lali lagi maka sudah pasti tidak dapat mengamati wajah pengantin perempuan secara detail.



3) Door gift yang tak merapu-rapu
Zaman abang aku kahwin 16 tahun yang lalu mudah sahaja. Semua tetamu dapat bunga telur bagi yang dewasa. Budak-budak dapat gula-gula buat ubat sakit gigi dalam lima biji. Tapi zaman sekarang dah lain. Kerepk, jajan, gula-gula, bunga telur, sapu tangan, sabun dan macam-macam disumbat dalam satu beg. Tak mustahil 20 tahun akan datang pembungkus door gift besat kampit beras lima kilo.

Ntah hapa ke bendanya nih orang buat door gift aku pun tak tau
Maka bagi menjimatkan kenduri kahwin anda, tidak perlulah berkelakuan seperti syaiton dengan membazir meletakkan pelbagai jenis benda di dalam beg door gift untuk tetamu. Yang paling aku tak puas hati ada yang letak macam-macam jenis kerepek dan kerepek memang turns me on. Tapi sungguh kecewa dan menyebabkan mencarut ringan apabila kerepek yang diletakkan dah masuk angin atau lemau. Zaman sekarang nak bagi telur pun dah tak praktikal kerana telur pun boleh tahan mahal. Kalau nak bagi kerepek pastikan tak lemau kerana kelak anda akan dikeji oleh para tetamu dan aku pula jenis memori tiptop maka setiap kali lalu di hadapan rumah kenduri tersebut sudah pasti aku akan mengungkit kisah kerepek lemau. Hahahaha. Paling mudah bagi saja gula-gula atau agar-agar sirap yang letak dalam tupperware kecik tu.



4) Kahwin secara berjemaah
Bersembahyang secara berjemaah dituntut dalam agama kita. Makan secara berjemaah juga dituntut. Maka tidak ada salahnya kita mengaplikasikan konsep berjemaah di dalam majlis kenduri kahwin. Berkahwin beramai-ramai menjimatkan dari segi jamuan makan untuk tetamu jemputan. Sebagai contoh, keluarga Bini Ustaz menetap di sebuah kampung yang secara puratanya terdapat 100 buah keluarga. Kira cincai satu keluarga bajet dalam RM10. Sekiranya enam orang anak Bini Ustaz melangsungkan perkahwinan secara serentak, 100 buah keluarga tersebut dijemput sekali sahaja berbanding kenduri kahwin secara persendirian maka 100 buah keluarga tersebut dapat hadir enam kali, dimana mengikut perkiraan ilmu hisab, RM10x100x6 dan jumlahnya sudah mencecah enam ribu. Tetapi dengan mengaplikasikan konsep berjemaah, Bini Ustaz dapat menjimatkan lima ribu. Tetapi untuk para lelaki mengaplikasikan konsep berkahwin secara berjemaah di mana pengantin perempuannya empat dan pengantin lelakinya seorang sahaja memang tak sesuai dan tidak mustahil mengundang kejian dan carutan secara berjemaah dari para tetamu termasuklah mentua, ipar duai dan biras anda.



5) Pemilihan busana pengantin
Bagi gadis-gadis sudah pasti membayangkan memakai busana pengatin yang disewa atau dijahit khas dan itu belum masuk kos make-up. Ramai gadis yang tidak biasa bermake up risau dengan penampilan wajah di hari kejadian. Bimbang wajah disolek menjadi tepung gomak kerana memilih mak andam yang dalam otak kalau make-up bagi putih selepuk baru cantik padahal haram tak segak pun. Makanya bagi mengelakkan anda diumpat di kenduri kahwin di samping menjimatkan kos, anda boleh memilih memakai purdah. Yang kelihatan cuma sepasang mata anda dan bolehlah calit sikit eye-liner atau eye-shadow. Siap. Itu sahaja. Jimat bukan?







Ramai yang beranggapan nak kahwin sekali sahaja maka boleh mengikut tabiat syaiton dan membazir untuk perkara yang bukan-bukan. Maka untuk aku yang ada sikap kedekut kerana hutang PTPTipu yang aku bayar sekadar bunganya sahaja sudah pasti memikirkan cara-cara menjimatkan kenduri kahwin aku. Sudah pasti anda mempunyai idea lain untuk menjadikan kenduri kahwin anda kelak. Tetapi andai aku ditakdirkan bertemu jodoh dengan sang suami yang berduit dan berharta mungkin aku boleh pau dia lebih sikit. Dah ada duit banyak, kalau tak habiskan untuk aku, untuk sapa lagi. Sekiranya anda mempunyai tips lain, ayuh kongsikan bersama atau buat entri balas.






Friday, December 16, 2011

Gemuk tetapi sihat





Adakah wajah di atas kelihatan familiar untuk anda? Ya, beliau salah seorang tokoh agama yang boleh tahan famous selalu muncul di Astro Oasis. Aku bukan nak ulas apa pasal dia cuma nak berkongsi tips yang kakak aku bagitau.


Terus teranglah kalau kita tengok orang badan besar dan dah berumur kita selalu anggap dia berpenyakit. Kalau anda tak ada terfikir macam aku memang baguslah sebab aku memang ada perasaan macam tu. Lagipun memang orang selalu cakap gemuk mengundang macam-macam penyakit. Bukan aku nak cakap orang yang kurus sihat belaka cuma orang yang berisi nih lebih berisiko.


Nak jadi cerita semasa aku sedang menikmati sisterhood moment bersama kakak aku, dia cerita pasal Dr Fatma Al-Zahra ni. Statementnya samalah. Kakak aku nampak orang gemuk dan bertubuh macam berpenyakit tapi alhamdulillah Dr Fatima Al-Zahra sihat walafiat tak ada sebarang penyakit. Kebetulan kawan kepada kakak aku terjumpa dengan doktor falsafah ni dan tanpa rasa kedekut telah berkongsi tips untuk kekal sihat.


Tips Dr Fatima AL-Zahra mudah. Tapi aku susah nak amal. Katanya, sebelum makan, selain dari baca doa makan, baca Al-Fatihah tujuh kali. Ya. Tujuh kali adik-adik sekalian.


Dah dekat seminggu kakak aku bagitau tapi aku masih tak pas nak jadikan amalan. Aku ni, asal nampak benda makan, mengelupur tak sabar nak mentekadarah. Doa makan sahaja yang sempat. Dah makan kenyang baru teringat nak baca Fatihah tujuh kali. Tak ada maknanyaaa -_____-



Friday, November 25, 2011

Menu-menu yang tidak boleh dipesan di kedai makan


"Ya kak, adik manis mau makan apa. Roti ada, nasi ada, mee ada, macam-macam ada, semua ada"

Bagi anda yang biasa makan di luar sudah pasti biasa dengan dialog keramat pelayan-pelayan kedai makan atau restoren yang anda kunjungi. Keramat di sini bukan bererti benda yang suci dah berhikmat atau mungkin anda yang terbayangkan kisah seram suam-suam kuku dari Indonesia. Tetapi dialog keramat yang dimaksudkan dalam konteks ini adalah dialog yang sering diulang-ulang sehingga anda sebagai pengunjung sudah boleh hafal selancar anda menghafal ayat lazim dan doa-doa harian dalam kelas Kafa semasa di bangku sekolah. Dah besar panjang gini cuba tanya doa keluar tandas. Belum tentu semua lepas.

Tetapi dalam sedar atau tidak sebenarnya penggunaan phrase atau frasa 'semua ada' adalah sangat tidak wajar digunakan kerana tidak semua menu yang bermula dengan perkataan makan atau air boleh dibuat walaupun tiada dalam menu. Ya' know, bila kita pergi kedai makan memang biasa kita cakap 'minum air epal segar, makan kuetiau ladna' *sanggup google ejaan kuetiau yang betul*

Ayuh kita lihat (dan baca) menu-menu yang tidak boleh dipesan di kedai makan.

1) Makan kenduri
Menjawab makan kenduri sebagai pilihan menu untuk dimakan adalah tidak dibenarkan kerana berkemungkinan mendatangkan rasa marah dari pelayan atau tauke kedai tersebut. Sekiranya tauke kedai mengamalkan ilmu hitam tidak mustahil anda bakal disentet dan mendapat sengal-sengal badan apabila sampai di rumah. Makan kenduri bukan sejenis menu tetapi aku rasa lebih kepada sejenis perbuatan. Tambah-tambah time cuti sekolah begini memang banyak orang buat kenduri dan kita yang dijemput bolehlah pergi makan kenduri.


Sepanjang aku makan-makan di luar di samping membuat tinjauan menu-menu yang ditawarkan aku biasa lihat beberapa kedai makan atau restoren menawarkan hidangan dalam bentuk set. Pelbagai nama diberikan kepada set-set makan tersebut seperti set yang meletakkan abjad-abjad di belakangnya, atau sekadar meletakkan nombor. Paling biasa kita jumpa; Set A - Nasi putih, tomyam (ayam/daging/seafood/campur), telur dadar, kailan ikan masin. Ini memang menu paling lame di hampir semua kedai makan. Tetapi walaupun diberikan pelbagai nama aku rasa belum pernah aku jumpa kedai makan atau restoren yang letak nama Makan Kenduri. Mungkin tauke kedai bimbang pelanggan makan tak mau bayar. Ye lah, tak pernah dibuat orang makan kenduri bila nak balik kena bayar.



2) Air bateri
Memesan air bateri sebagai menu pilihan adalah lawak yang paling lame. Sekiranya anda membaca majalah-majalah lawak yang terdapat di Malaysia, dan pada aku majalah tersebut makin lama makin hampeh, lawak sebegini sering di-recycle sehingga dah tak lawak lagi. Air bateri adalah air yang diminum oleh kenderaan sahaja.


Tapi yang aku tahu kereta-kereta sekarang pun dah tak banyak yang minum air bateri sebab majoriti prefer pakai bateri sel kering maka tak perlu susah-susah nak jamu minum pada kereta. Air bateri memang tidak dijual di mana-mana kedai makan. Kalau ada mana-mana kedai makan yang jual bersegeralah report kepada polis atau Kementerian Kesihatan kerana tidak mustahil tauke kedai tersebut termasuk pekerja-pekerjanya ada konspirasi mahu membunuh para pelanggan secara senyap.



3) Air selusuh
Air ini memang dikenali di kalangan wanita-wanita Melayu kerana ia memudahkan proses bersalin. Ada kawan aku yang bukan Melayu pun minum juga air ini tapi aku tak tahulah mujarab atau tidak pada dia kerana dia bukan beragama Islam kerana setahu aku air ini ada bacaan-bacaan ayat Al-Quran.



Air ini juga tidak boleh dipesan di kedai makan kerana air ini hanya diminum di saat-saat mahu terberanak. Kalau ada yang kedai makan yang jual, mungkin tauke kedai merupakan pengedar atau ada kawan kepada tauke tumpang letak di kedai dan boleh tuan kedai share komisyen dengan kawan beliau. Walaupun berkemungkinan boleh didapati di kedai-kedai makan atau restoren, aku yakin tidak ada yang memesannya untuk diminum bersama makanan yang ada kerana seperti yang aku beritahu, air ini hanya diminum di saat-saat mahu terberanak. Tidak ada mana-mana wanita di saat-saat mahu terberanak ajak suami singgah kedai makan nak beli air selusuh sebelum pergi hospital. Makanya kalau dibeli pun air selusuh ini ketika membuat pembayaran di kaunter. Tetapi awas. Walaupun air ini diminum di saat-saat mahu terberanak, air ini tidak dijual di hospital.




4) Air Yaasin
Ini juga merupakan antara minuman pilihan hati terutama bagi mereka yang mahu menduduki peperiksaan. Biasalah di saat-saat terdesak baru cari tuhan. Masa hati senang asyik berjoli mana ada ingat air-air begini. Aku pun sama sahaja. Aku mengata diri aku sendiri sebenarnya.

Letak sahaja botol air mineral time orang baca Yaasin

Aku rasa agak keji sekiranya ada kedai makan atau restoren menjual air Yaasin. Tak kiralah mana-mana kedai aku tetap rasa tak patut jual air ini. Cara mudah nak dapatkan air Yaasin, buat sahaja sendiri. Bacalah Yaasin sendiri atau pergi sahaja mana-mana masjid atau surau pada malam Jumaat. Pasti ada jemaah yang ramai-ramai baca Yaasin dan anda boleh tumpang letak botol air anda sendiri. Tapi ada juga yang jenis tak letak botol air tapi bila dah habis baca Yaasin dan berdoa boleh pula dia pergi rembat botol air orang lain. Huii tak tahulah berkesan ke tidak air tersebut ke atas dia.



5) Air sembahyang
Air sembahyang juga tidak ada dijual di mana-mana kedai makan atau restoren dan setahu aku tidak pernah lagi aku jumpa manusia yang minum air sembahyang. Aku tak tahu kalau ada mana-mana manusia yang setiap kali dia ambil air sembahyang dia tadah tiap titisan yang jatuh kemudian dia buat minum pulak. Meloya pulak tekak aku bila terbayang.


Sekiranya air ini dipesan di kedai makan dan pelayan terus hilang dan datang hidangkan kepada anda maka usahlah diminum. Mungkin juga permintaan anda akan dibalas dengan 'Tak masuk lagi waktu. Dah masuk waktu nanti baru ada air sembahyang'. Senang cerita tak payahlah nak tunjuk alim sangat sampai bila orang tanya nak minum air apa jawab air sembahyang pulak. Tak lawak pun padahal.




Bagaimana? Pernahkah anda memesan menu-menu ini di kedai makan atau restoren yang anda kunjungi? Apakah hasil yang anda perolehi? Atau mungkin selepas ini anda boleh cuba memesan menu-menu ini ketika mahu makan. Beritahu aku apa yang anda perolehi. Oh ya, sekiranya anda mengalami sengal-sengal badan tidak mustahil anda telah disentet oleh tuan punya kedai atau pekerjanya. Sekiranya anda tetap merasa sengal-sengal badan walaupun tidak memesan menu-menu ini, tidak usah syak yang bukan-bukan kerana aku rasa mungkin tukang masak letak banyak sangat ajinomoto sampai bila lepas kau makan rasa kering muluit dan tekak serta sakit-sakit sendi.













Friday, November 4, 2011

Tak habis-habis pasal kawen




Bila sampai hujung tahun, dah memang jadi rutin cikgu kena isi alamat dan nombor telefon untuk dihubungi masa bercuti kelak.


Che' Ros salah seorang kerani di tempat aku memang suka mengusik cikgu-cikgu perempuan yang bujang termasuklah aku yang baru nak masuk 4 bulan mengajar.


"Hah Widad, tulis alamat dengan nombor telefon. Esok time-time cuti kot sekolah nak contact senang"



Aku pun terus ambil pen dan mula menulis dengan tekun.



"Tang bahagian nombor telefon tu kalau ada handset laki (suami) tulis sekali" saja dia nak usik aku.



"Boleh ka?" aku buat-buat innocent plus naive tanya balik.



"Boleh belaka aihhhh"



"Nombor telefon Che Ros berapa? Mai saya nak tulis tang ni"




"Tudia aih budak ni!!! Tak berani dah aku nak usik lepas ni. Mampoih aku kena belasah dengan bini." Ambil buku terus pi tempat lain.






Kahkahkahkahkah. Usik lagi?!













Tuesday, October 11, 2011

Lagi-lagi cerita kawen

'Widad bila lagi nak kawen. Dah lama akak tunggu kad wangi dari Widad'


'Belum ada jodoh lagi kakkkkk'


'Takkanlah tak adaaaaa'


'Betul tak ada. Awat? Akak nak bagi laki akak kat saya ka?'


Muka merah menyala dan terus berlalu pergi.





KAHKAHKAHKAH.

Padan muka. Tanya lagi.

Sunday, September 18, 2011

Tips Mengulangkaji Dengan Efektif

Rakyat Malaysia merupakan antara penduduk di dunia yang perlu menerima membelajaran formal dalam tempoh yang panjang berbanding penduduk di negara lain. Macam bagus saja padahal aku hentam. Aku kan suka hentam-hentam ni. Janji bunyi ayat macam best. Nak guna khidmat pakcik google malas. Berbalik pada pokok cerita ramai di kalangan kita yang malas untuk mengulangkaji. Kalau rajin pun study tak dapat dan tak ingat dan lama kelamaan menjadi malas. Oleh yang demikian, aku dengan bermurah hati ingin berkongsi dengan anda tips-tips mengulangkaji dengan efektif.

1) Betulkan niat
Kenapa study rajin-rajin ni?

Aku dah besar nanti nak jadi doktor.

Salah tu. Betulkan niat anda. Anda belajar kerana Allah. Kalau belajar dan mengulangkaji kerana nak jadi doktor tak dapat pahala. Sia-sia sahaja.

Apabila niat sudah betul, baca doa. Ini tak. Time makan je baca doa. Time belajar tak  mahu atau pun tak tahu.

2) Posisi yang betul dan selesa.
Posisi di sini bermaksud anda perlulah duduk dalam keadaan yang paling selesa untuk anda. Macam aku, aku suka duduk di atas kerusi secara santai dan kadang-kala berbaring terutamanya ketika menghafal. Menghafal sambil duduk atau berdiri stress tahu? Jangan ikut pandangan orang kalau study kena duduk tegak meja ada di depan. Kalau gitu orang miskin tak ada meja study tak berjaya sampai hari ni. Kan?


Orang macam aku yang ada back pain juga tak boleh duduk lama-lama. Tak kan aku hendak jadikan ia sebagai alasan tak mahu belajar. Kan? Kan? Kan?

3) Waktu yang sesuai
Waktu yang sesuai juga bergantung pada selera masing-masing. Ada yang suka belajar waktu pagi selepas subuh. Aku pula suka belajar waktu malam. Kebiasaannya aku akan tidur sebelum bangun belajar. Bila sudah tidur kemudian bangun malam untuk belajar dapat pahala qiamullail tahu. Sebab itulah aku cakap penting untuk betulkan niat. Qiamullail tak semestinya sembahyang, berzikir dan baca quran. Apa-apa yang tidak salah di sisi agama dan kita buat kerana Allah insyaallah dapat pahala qiamullail. Wah, aku rasa ini entri aku paling berilmiah. Hihihi. Fokus Widad, fokus.

4) Mengamalkan diet yang sesuai
Budak-budak asrama selalunya paling tak suka makan ikan. Zaman aku belajar di sekolah menengah, menu makan tengah hari atau malam jarang sekali dihidangkan ikan. Kebiasaannya ayam atau daging. Tetapi apabila masuk ke UIA, aku sangat kurang makan ayam dan daging. Aku lebih kerap makan ikan. Maka kerana itu mungkin ia menjadi salah satu faktor mengapa aku lebih pandai ketika di universiti berbanding sekolah menengah.

Aku zaman sekolah dulu memang tak berapa pandai. Dah masuk U, asyik dapat A je. Hahaha. Macam haram syok sendiri. Tetapi, tahukah anda ikan membantu anda mengekalkan daya ingatan yang baik melalui kandungan protein dan omega. Orang Yahudi juga kurang makan daging dan ayam. Makanan asasi mereka lebih kepada ikan dan kekacang. Sebab tu orang Yahudi pandai. Orang kita, tambah budak zaman sekarang, asal menu ikan je mulut muncung complain tak sedap terus beratur beli makan kat kantin. Macam aku tak tahu perangai budak asrama. Aku dulu pun duduk asrama. Tapi aku makan semua tanpa complain, tahu. Selepas ini lebihkan ikan dalam menu anda. Pastikan ikan tersebut diperoleh dari sumber yang halal. Kalau kau curi jadi haram tak berkat kau belajar.

5) Jangan study last minute
Bayangkan kau nak terberak tapi kau tahan-tahan. Ke manakah tahi anda akan jatuh? Ya. Geli bukan untuk dibayangkan berak dalam seluar? Macam tu juga nak belajar. Dah kalau belajar last minute macam mana nak dapat. Nanti mula la gabra tak tentu pasal pastu bila exam tak boleh jawab. Mula sedih kemudian menyesal. Tapi insaf sekejap sahaja. Lepas tu buat lagi dan lagi dan lagi.


Kaji kemampuan diri anda. Kalau otak kau jenis hard disk 500GB memang awesome-lah. Tapi kalau asyik kena virus, dah format pun macam tu jugak sila study dengan bersungguh-sungguh dan bermula lebih awal.Macam aku selalu pesan, 'jangan dah nak terberak sangat baru nak gali lubang!'

6) Nota dan latihan
Rajinkan diri anda membuat nota. Aku antara manusia yang sangat rajin buat nota. Tanpa nota yang sempurna dan terperinci maka kaburlah masa hadapan anda. Tak perlu pen warna warni bagai. Aku dulu cuma guna pensel sahaja dan tulis atas kertas terpakai. Tapi kalau kau selesa pen warna-warni silakan. Terpulang pada kemampuan diri.
 Bila dah study mesti rajin buat latihan. Kalau kau malas sangat kau paksa kawan-kawan kau tanya soalan pada kau, tengok kau boleh jawab ke tak. Kalau kau tak boleh jawab, faham-faham sendirilah. Kalau kau boleh jawab pun, jangan nak confident sangat. Tak elok, tahu. Tak elok. Kalau kau takbur kau kena ingat tuhan sekarang balas cash.

7) Masa untuk Allah
Ini pun penting juga. Rajin-rajinkan beribadah dan banyakkan amalan sunat. Kalau kau tak ada masa untuk Dia, Dia pun tak ada masa nak layan kau. Yang ini tak payah elaborate panjang-panjang. Semua tahu dan faham apa yang perlu dibuat.

Macam mana? Cukup efektif tak tips yang aku bagi? Ini semua sekadar pendapat dan pandangan aku. Kalau ada yang nak tambah atau berkongsi, sila tambah dan kongsi di blog post anda. Hihihi. Okay. Okay. Aku serius. Kalau nak share di sini pun boleh. Apa pandangan anda?




Tapi kalau ada yang jawab 'pandangan aku kabur' aku tibai sorang-sorang!







Wednesday, September 14, 2011

Hello haters!

Pathetic betul dengan haters yang tak ada life ni. They hate me but they won't admit those hatred that they have is the direct result of jealousy. Jealous pasal apa tak tahu lah.

Somehow haters only hate the people they can't have or the people they can't be.

Kasihan. Benci banyak-banyak tak cool bro. Perangai coward komen kat blog orang tapi komen yang nhtahapaapa pun tak cool. Kalau aku tak suka dengan siapa-siapa pun, I don't go make fun of other people's blog post. Sebab aku cool.

Kalau terasa dengan blog post aku, what can I do? You yang makan cili, you rasa la pedasnya. Terasa semak sangat dengan perangai manusia macam anda semua. Jangan nak kepoh sangat hal aku, kepoh stalk kat blog aku lepas tu pompang pom pang gebang cerita satu dunia. Come on lah, grow up. You are not that great, not even close to awesome.

If you are sticking with this behaviour, you'll be in deep shit bro, seriously.

By the way, thanks for viewing my blog though you hate me.

Naik I punya Nuffnang earnings. Hihihi

" Patience has its limits. Take it too far, and it's cowardice. " - George Jackson.

Sunday, June 5, 2011

Tips-tips menghadapi mock interview

Pelajar tingkatan 4 sekolah aku semua mungkin makan tak kenyang tidur tak lena dan mandi tak basah. Bukan kerana result PPT tapi tengah gabra sebab buka sekolah ni dah start mock interview. Haha padan muka siapa suruh belajar kat sini. Macam-macam soalan mereka tanya sehingga kalau aku charge satu soalan satu ringgit aku sudah boleh bayar bil air rumah aku selama 4 bulan. Tapi kerana aku ini guru maka tak boleh berkira nanti orang tuduh guru tak ikhlas mengajar. Aku sudah dua kali menjadi interviewer jadi boleh untuk aku bocorkan sedikit tips. Jadi sila tadah bahagian yang bocor itu.

1. Pengetahuan am
General knowledge mesti tiptop. Kalau nama-nama menteri, nama sultan, nama agong mesti ada dalam kepala hotak. Nama penuh wokayy. Bukan setakat jawab Abdul Halim atau Sultan Mizan. Kau jangan ingat mereka bapa saudara atau jiran belakang rumah. Itu baru bab nama belum lagi tempat kau nak pergi. Tempat yang kau nak pergi tu pun kau mesti tahu latar belakang. Kalau bab suruh buat latar belakang lagu Justin Bieber kau hafal sangat, sekarang hamek kau! Mesti boleh beza antara UK, London and England. Ini soalan fevret Madam Hajar.


2. Communication Skills
The main objective of mock interview is to develop the communication skills of the interviewee. Jadi SILA BERCAKAP. Jangan buat macam duduk kat library walaupun sesi mock interview kau kat library padahal hari-hari lain kau pergi library mulut berkicau macam sebelum ni kau bisu setahun. Akan ada sesi kumpulan kau dapat tajuk then discuss. Yang ini biasanya berkait dengan general knowledge and current issues. Ini kadang-kadang globalisasi pun tak tahu. Langgan newspaper setiap hari baca hiburan sahaja inilah padahnya.

3. Kera dihutan disusui, diri sendiri mati terkangkang.
Ini namanya perlibahasa. Interviewer mintak kau cerita pasal diri kau. Kami bukan nak dengar adik-beradik kau 13 orang buat apa, abang kau engineer kat mana, kakak kau pakar apa. Tak. Tak mahu. Yang bab keluarga cerita sikit sahaja. Yang penting cerita pasal diri sendiri. Apa yang dah dicapai, akademik, kokurikulum jawatan. Masa ni lah kau perlu riak dan takbur tentang diri kau walaupun kau Majlis Syura atau bakal ketua BADAR hehehe.

4. Course/Bidang
Yang ni pun ramai jugak terkena. Kata nak amek medic tapi Biology dapat D. Pandai-pandailah jawab. Lepas tu mesti tahu dah amek course ni boleh kerja apa, kerja yang macam mana. Dekat sini pun ada opinion-giving question. Contoh kau ambil Civil Engineering. Interviewer mungkin akan tanya isu jalan runtuh, lebuhraya retak. Kalau amek pharmacy, easy access to drug. Hah, jangan nak tunjuk muka kelat. Jawab sahaja yang penting confident bukan jawapannya confidential.

5. Miscellaneous
Yang lain-lain mungkin perkara-perkara kecil sahaja. Jangan lupa bagi salam pada interviewer walaupun kau tak suka dia. Duduk mesti tegak. Muka jangan ketat macam lepas makan jeruk masam nak arwah. Kalau interviewer suruh nyanyi belasah saja. Pitching lari kau kejar sampai dapat Bila sesi wrap-up pun jangan buat muka. Kalau suka ambil buat pedoman kalau tak suka ambil buang jauh-jauh. Bila speaking jangan pakai taram sampai interviewer pun tak faham kau cakap apa.
Aku rasa itu sahaja tips-tips yang boleh ditadah. Tak payah risau, nama pun mock. Habis-habis pun kena deliver public speaking. Aku rasa interview yang dalam kubur lagi takut walaupun kau jawab sambil baring sahaja. Tsk tsk. Nasib baik zaman aku ada mock wedding sahaja. Hahaha best gila sebab main kawen-kawen tak perlu baca apa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...