Sunday, March 20, 2011

Tak redha dunia akhirat!

I'm still at home today though 1st mid-year school holidays ended yesterday. Bateri kereta dah kong and masa tu dah nearly 6.00pm. So I rang Kak Ain, asking her to inform Kak Bibi. Somehow hari ni ada mentor-mentee, minta maaf la mentee-mentee sekalian mentor anda tak dapat datang.

So pagi tadi mekanik dari Jaya Auto datang. Lepas kereta diberi CPR, terus bawa ke bengkel Jaya Auto. Tetiba pakcik mekanik tu mintak saya bawa kereta ke Ramli Motor. Dia kata kat sana cepat sikit. Rupanya Jaya Auto specialising bab-bab air-cond dan aksesori kereta sahaja. Salah kedai! -__-

Then off to Ramli Motor. Memang terus dia tukar and kena charge RM160. Terkedu bila encik mekanik hulur bil. Setel bayar bil semua, balik rumah bagi tau mak dan Atif. Mak kata "Awat mahai sangat??? Mak pi kat Ah Keong kena seratus tak sampai!"

"Kedai tu memang cekik darah. Awat tak tanya dulu sebelum pi sana?" Atif pula tambah cerita. Rasa macam nak tempeleng diri sendiri bila mak dengan Atif cakap macam tu.

Mak pun cerita lagi. Rupanya masa ayah baru meninggal dulu, kereta selalu rosak dan dek kerana niat nak menolong Melayu, mak pun hantar kereta kat Ramli Motor. Bil memang tak pernah kurang dari RM300! Tak padan dengan perkhidmatan yang diberi. Seminggu pun kadang-kadang belum siap. Kadang-kadang bila dah siap, lepas dua tiga hari ada pulak mende yang tak kena. Bawaaaa balik kereta ke bengkel semula. Kena charge lagi!!!!!!!!!!!!

Mak saya kerjanya bukan cop duit. Kalau cop duit pun, boleh habis ink stamp pad kalau dah kena charge ratus-ratus ringgit cenggini. Mak saya pun mengadu dekat abang dia (arwah Pak Tam). Pak Tam cakap the same thing. Situ memang mahal!!!!!

Cisssss! Kalau betul la harga kat kedai lain jauh lebih murah, saya tak redha dunia akhirat.
Right from this moment,
"say NO to RAMLI MOTOR"

p/s Kenapa Cina boleh jual murah tapi Melayu jual mahal nak arwah? Bukan tak mau tolong Melayu, tapi Melayu sendiri cekik darah, ketuk bangsa sendiri. Lagipun Ramli dah kaya - siap ada hotel sendiri hah!!!!


Monday, March 14, 2011

Hols!

"Tahun ni kita raya haji kat Terengganu nak?" mouthed my eldest sister.

"NAK!!!" macam biasa saya memang eksaited lebih.

By the way, the phrase tahun ni referred to last year, 2010. Walaupun dah berbulan berlalu, tapi tetap nak cerita sebab seronok sangat spent raya haji kat sana.

So it was last day of school. Belum pukul 2.15 saya dah cabut balik kampung sebab dah janji dengan mak and Atif. Thanks Rizalman tolong punch-out untuk saya! Sampai kat rumah around 1.30pm terus tukar baju and had lunch. Pukul 3.00 lebih baru gerak (biasa la, kalau janji dengan mak jangan harap ah nak on time).

All the way to Terengganu hujan renyai-renyai. Saya co-driver yg bagus, tak tidur walau sekejap. Mak saya terpaksa duduk belakang sebab saya mabuk kalau duduk belakang. Hehehe. Ok, ini tak tipu ye. It's a fact indeed -__- Sambil-sambil tu mesej-mesej dengan adik bongsu cum a drama queen. At first she said she coudnt make it - the trip to Terengganu. So she smsed my eldest sister. And guess what, my sister bought her a flight ticket! Ceh, drama sungguh!

We reached Kerteh around 12 midnight. I couldnt remember the exact time because I was freaking drowsy. We decided to stay at Kak Chaq and Abg Haris' house. We received first class hospitality from both of them. Semua bilik macam hotel!

The next day was Hari Raya Haji. We had solat raya at Surau Rantau. As usual, mak cooked her mouth-watering nasi daging. We also had lemang and rendang daging. Kak Chaq and Abg Haris bought lemang from Kemaman. The taste was super duper delicious. My Abg Long and her wife, Kak Kin also came over to join the celebration. Kak Kin brought along Bihun Singapore and throughout the day, saya makannnnnn memanjang. While mak and Kak Chaq were cooking in the kitchen, Abg Haris snaped some photos of me and my little sister.
-sengeh tahap!-

-kak long dengan adni pun ada jugak-


-bajet ayu konon-

Then Kak Chik arrived from Tangkak. Muka memang lapar terus hadap lemang and nasi daging. Sorry, no pictures for the food. Semua tak dapat kawal nafsu macam Kemawas terlihatkan puteri dari China (walaupun time ni Hikayat merong Mahawangsa tak release pun lagi).

-walaupun tengah makan, senyum tetap senyum-

At night we went to Abg Long and Kak Kin's house. Kak Kin served home-made kek lapis Sarawak. Sedap nak arwah! Kak Long was very helpful and nice - yang sedap-sedap dia bagi Mak Teh, yang biasa-biasa dia bagi kat Mak Su and Mak Tok. Hehehe.

The next day we off to Mesra Mall. Lunch makan kat Secret Recipe. The foods were laziz jiddan! Sebenarnya lepas dah habis makan kat situ, saya teringin sangat nak makan kat Burger King. Tapi malu nak cakap sebab nanti mesti mak and kakak kata itu semua nafsu. Rasa dah meleleh air liur, tapi tahan je...huhu.

Then jalan-jalan kat Pantai Kemasik. The sisters is my family memang suka bergambar and credit to Abg Haris sebab rajin melayan.

-kami semua single lagi!-


Then at night we had bihun sup as our dinner. Saya memang ditakdirkan untuk masak bihun sup for my family. Mungkin sebab itu je yang saya reti kot (pura-pura merendah diri). Kakak saya kata bihun sup tu banyak sangat, tapi tetap habis (unsur-unsur riak)!

The next day after solat Jumaat, saya, emak and Atif off to Baling. Sebelum tu, lunch dekat...ala, dah tak ingat nama resort kat Dungun tu. Teh tarik kat situ, walaweyh!!!!!!!! After 9 hours of driving, we safely reached home. Throughout the journey, Atif and I were starving tapi tak jumpa kedai makan yang berkenan di hati. Hajat di hati nak makan seafood sebab hari-hari makan daging dah rasa macam lembu. Tunggu masa je nak mengebooh.

So thanks to my brothers and sisters for the hospitality. Tahun ni ke mana kita? Jadi tak nak ke Bandung?


Sunday, March 13, 2011

Top 5 Very Inspiring Human Engineer

This year is my third year of teaching. Sepanjang tiga tahun di integrasi, there are some teachers who are very inspiring. Selain dari kepandaian mengajar, ada benda-benda lain yang jadi contributing factors kenapa saya sangat suka dengan mereka.

Number 5: Monsieur Zulkefle
Ni la guru kanan saya! Kalau dia bersuara memang gamat bilik guru. All teachers and students address him as monsieur sebab dia mengajar Bahasa Perancis. Bila lama-lama tengok muka dia, dah memang macam ada iras French. Walaupun dah 48, tapi masih kacak bergaya. Yang mahal tu kat rambut dia yang terpacak macam duri landak kalau cicak jatuh pun tak sempat nak mengucap. Rahsia kekacakan dan kesegakan adalah kerana menjaga pemakanan. Sumpah sepanjang dua tahun lepas, kurang 10 kali nampak monsieur di kantin. Selagi belum balik rumah, memang dia tak makan. Tapi tahun ni lepas dah tukar tender, selalu jugak la nampak. Agaknya sebab puan isteri kerja jauh dan tak sempat nak masak macam selalu.

Number 4 : Encik Baharudin

Encik kesayangan Kak Munirah
Tak lain tak bukan ni la pengetua sekolah saya. Di sini tidak ada sebarang unsur membodek tapi memang saya senang dengan cara dia mentadbir sekolah. Sepanjang saya mengenali pengetua saya, dia antara guru yang bijak mengawal emosi. Saya tak pernah melihat dia mengajar, tapi dari apa yang saya dapat dari students pengetua pandai melawak. Lagi satu pengetua saya tak pilih kasih. Semua dilayan sama rata. Bila ada taklimat atau mesyuarat, saya suka cara dia menjawab atau at least memberikan pendapat (selalu dia sebut "ini sekadar lontaran"). Sumpah kalau semua pengetua macam ni, sejuk hati orang bawahan.

Number 3 and 2:

Yang ini kena share sebab dua-dua pun kawan baik dan memang pandai mengajar. Lagi satu, diorang berdua ni teman sejati saya ke Jusco Queensbay! First nak cerita pasal Kak Zai.

-dengarnya mee goreng basah Kak Zai masak sedap macam yang Kak Nab buat. Kahkahkah-
Puan Ruzianah atau lebih dikenali dengan nama Kak Zai. kadang-kadang ada yang tak tahu nama dia tapi boleh recognise dia punya gelak. Saya rasa kalau ada pertandingan ketawa paling kuat, sumpah Kak Zai boleh menang. Tak nombor satu, top 5 mesti sangkut nama dia. Hehehe. Pernah ada sekali saya berdiri sejauh 300 meter, pun saya masih boleh dengar ketawa dia dengan jelas. Eh, ni bukan nak cerita pasal dia punya ketawa!
Kak Zai mengajar Kemahiran Hidup dan Pendidikan Sivik. Tapi tahun ni up lagi satu subjek, dia mengajar Geografi. Sama macam gelak dia, kalau dia mengajar dalam kelas, saya yang kat dalam toilet pun boleh kencing tak lawas dengar dia mengajar. Lagi satu Kak Zai boleh dibawa bergurau. Cakap la apa saja, takde dia nak kisah. Kak Zai jugak pendengar yang setia. She is someone that I could lean on.
-makan tak ingat kawan-
Yang ni pulak Kak Ain. Nama penuh Nor Rull'Ain. Nama yang biasa tapi ejaan yang unik. Sebab ayah Kak Ain dari Tanah Seberang, terus namanya dieja sangat asing skali! Kak Ain mengajar bahasa ibunda. Pun dikurniakan suara yang maha kuat. Duduk dekat blok lagi satu pun boleh dengar her astounding voice! Ketabahan Kak Ain sepanjang berada di sekolah yang membuatkan saya sangat kagum dengan dia. Walaupun pelbagai tohmahan dilemparkan, Kak Ain memang banyak bersabar. Agaknya sebab tu lah every time Kak Ain bersalin, mudahhhhh sangat. Tuhan memang MAHA ADIL. Paling saya impress, Kak Ain buat kerja memang cepat. Dia jenis orang yang tak suka bertangguh bukan macam saya.

...and number one goes to....

Diri sendirilah. I inspire myself! Heheheh. Sekarangkan zaman naik lif tekan sendiri.




Thursday, December 23, 2010

TAHNIAH!!!!!!!!!!!!!

Hari ni result PMR keluar. Sumpah kecut perut sebab ini first time mengajar kelas peperiksaan -__-
Sampai sekolah terus berlari-lari manja ke dewan. Nampak wajah-wajah yang tak berapa digemari tapi buat-buat macam tak nampak.

Alhamdulillah 23 orang dapat straight As. Yang mana-mana tak dapat A penuh tu cuba lagi masa SPM nanti. PMR ni macam teka kacang je sebab MCQ. Hihihi

Subjek yang saya ajar ada 9 orang dapat C. Kecewa tapi tetap bersyukur sebab sekurang-kurangnya takde yang fail. (lepas ni macam mana nak berjawab dengan Mak Encik).


p.s 1 - sorry to hear about Hajar. Kesian jadi mangsa ragut.

Monday, December 13, 2010

Makteh pun janji tau JANGAN KAWEN LAGI!!!!

Kaklong Fatin 'Aliah yang Makteh sayang

Situasi 1
Depan toilet

Kaklong : Malam ni kak long nak tido dengan makteh tau.

Makteh : Bakpe nya awak nak tido dengan makteh?

Kaklong : Kaklong memang suka tido dengan makteh. Boleh dok?

Makteh : *sengeh*


Situasi 2
Lewat tengah malam atas katil.

Kaklong : Bile makteh nak kawen?

Makteh : Nape?

Kaklong : Makteh kan dah besar. Pastu kalau makteh dah kawen boleh bagi kak long sepupu.

Makteh : Kahkahkah (cover dengan gelak sebab tak tau nak jawab ape)


Situasi 3
Tengah hari lepas tengok tv

Kaklong : Makteh ni bila nak kawen ni? Kan kaklong kata kaklong tak sabar nak sepupu! (padahal sepupu dia dah ramaiiiiii)

Makteh : Kaklong tau tak, kalau makteh dah kawen, kaklong dah tak boleh tido dengan makteh...

Kaklong : Nape pulak?

Makteh : Ye la, mesti la makteh nak tido dengan pakteh (pehal kau gatal sangat nihhhh)

Kaklong : (diam)

Makteh : Masa tu kaklong kena tido dengan umi ngan ayah la.

Kaklong : Kalau macam tu makteh tak payah kawen la! Kaklong nak tido ngan makteh jugak!

Makteh : HAH!!!!!


Situasi 4
Atas katil *mata dah mengantuk tahap dewa tapi masih nak bercakap*

Kaklong : Makteh janji tau jangan kawen lagi?

Makteh : Dah tu, kalau makteh tak kawen sape nak bagi kaklong sepupu?

Kaklong : Takpe..makcik ngan maksu kan ada...

Makteh : Eleh, nanti kaklong dah besar mesti kaklong nak kawen jugak. Nanti kaklong ada abang long, makteh nak tido dengan siapa masa tu?

Kaklong : Emmmm...

Makteh : Kesian kat makteh nanti...

Kaklong : Nanti makteh dah tua berkedut nanti makteh kawen la dengan pakteh.

Makteh : Tu pun kalau pakteh nakkkkkk

"Makteh jangan kawen lagi tau"

Situasi 5
Atas katil lepas breakfast (memang port terbaek sembang atas katil)

Kaklong : Makteh dah ada pakteh ke belum?

Makteh : Kenapa?

Kaklong : Kalau makteh dah ada pakteh boleh tak kaklong nak telefon pakteh?

Makteh : Nak telefon kenapa?

Kaklong : Kaklong nak tanya dia boleh tak kalau makteh dah kawen dengan pakteh, pastu kalau kaklong balik sini kaklong nak tido tengah-tengah antara makteh dengan pakteh...?

Umi Kaklong : Amboi, yang awak tu mengada sangat kenapa???!!!

Makteh : KAHKAHKAH


Situasi 6
Kaklong dalam kereta nak balik Kerteh

Makteh : (Jerit) Kaklong balik nanti jangan lupa mengaji rajin-rajin tau.

Kaklong : (Jerit) Makteh pun janji tau JANGAN KAWEN LAGI!!!!

Makteh : *tsk tsk*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...