Monday, June 6, 2011

Jenis-jenis denda yang terdapat di sekolah

Guru dan denda ibarat isi dan kuku. Setiap guru mempunyai cara tersendiri untuk mendenda pelajar kerana denda juga secara tidak langsung menjadi hiburan yang tak perlu bayar bil elektrik atau beli popcorn dan air soda. Masa zaman aku sekolah aku dan denda ibarat air dicincang tak akan putus. Aku tak nafikan aku dahulu memang nakal nak arwah. Bila dah besar *peningkatan umur dan berat badan sahaja. Jangan sebut tentang fizikal, emo* aku teringin juga nak pelajar-pelajar aku rasa denda-denda yang aku lalui. Tapi aku takut nanti ada yang buat laporan mampuslah aku dihadapkan ke mahkamah malulah aku nak balik rumah pasti seluruh keluarga ditohmah.

1. Pakai telekung sembahyang
Aku dahulu sekolah agama. Kalau dah sekolah agama tudung mesti labuh. Diri yang kecil suka mengambil kesempatan pakai tudung kecil. Biasanya aku selamat tapi sepandai-pandai tupai melompat jatuh ke tanah tapi aku ibarat terjatuh ke simen. Luka pedih sakit kalau mandi tak nak bagi kena air. Aku dihadapkan kepada warden. Nasib baik bukan aku seorang sahaja dua tiga orang kawan aku juga terkena maka kalau didenda tidaklah malu. Akibat tak dengar kata dan belagak pandai kami didenda pakai telekung semayang untuk sesi persekolahan. Malu tak usah cerita tapi bajet cool macam tak ada apa-apa. Nasib aku sangat baik sebab kelas aku tak ada lelaki. Kelas kawan-kawan denda *kawan masa denda sahaja* yang lain ada lelaki. Tapi budak lelaki keji juga. Kelas aku bersebelahan library maka hari itu pengunjung library lebih dari biasa kerana nak tengok aku pakai telekung pergi sekolah. Malu usah cerita la. Rasa mahu maki tapi dalam hati sahaja.

2. Tabik hormat
Duduk di asrama dan culas untuk prep. Dalam satu minggu aku akan buat apa sahaja untuk sekurang-kurangnya tak pergi prep. Duduk dalam locker perkara biasa, sembunyi bersama syaiton di bilik air selalu juga. Hahaha nasib baik dah besar jadi 'orang' juga. Macam biasa aku dan rakan-rakan bekerjasama untuk ponteng kelas prep. Tapi kami tergelincir dari jalan yang lurus. Ingatkan line sudah clean and clear ibarat air yang tenang tak ada buaya tapi ada godzilla rupanya. Bila dah kena tangkap didenda beratur di tepi jalan naik ke asrama dengan pakai uniform sekolah. Setiap kenderaan atau pelajar lalu kena bagi tabik hormat. Sudahlah cuaca panas membunuh rasa macam mahu berlakon pengsan lantas buat keputusan untuk duduk dan main batu seremban. Hahaha memang keji kami semua.


3. Bertaubatlah sebelum terlambat
Malam itu tak ada kelas prep. Aku dan rakan-rakan lepak di sekolah sambil mengeji peraturan sekolah yang ketat dan sendat. Aku dah bilang cakap malam dengar-dengar dan memang sungguh ada warden yang dengar. Kerana marahkan peraturan kami cakap nak bakar sekolah. Hanya sebut sahaja, malaikat di kiri pun tidak menulis lagi. Encik warden mendenda kami sembahyang sunat taubat dari jam 9.30 malam hingga pukul 12.00 tengah malam. Setengah jam yang pertama sahaja aku buat betul-betul lepas tu sudah tidak ketahuan. Entah berapa kali kami semua terbatal air sembahyang dan setiap kali berwuduk terasa was-was sahaja. Hihihi

4. Tazkirah
Mulut aku ibarat murai tercabut ekor. Bukan aku sahaja. Kawan-kawan aku pun sama juga. Bersembang di surau selalu terkantoi dengan ustazah dan pengawas. Akibatnya aku antara penyampai tazkirah terkemuka di surau. Masa mula-mula memang malu lama-lama dah jadi muka tembok. Bagus juga kerana sedikit sebanyak menambah ilmu di dada.

5. Alih bahasa
Aku tak ingat masa tingkatan berapa. Tapi kami satu kelas tak siapkan homework bahasa arab. Yang tak buat langsung pun ada tapi bukan aku. Kami didenda untuk pilih satu lagu dan translate lagu tersebut ke dalam bahasa arab. Rasa mahu menangis tapi tahan sahaja. Sewaktu ustaz suruh buat pembentangan aku pura-pura pening dan berehat di bilik sakit. Hihihi.

6. Sembahyang atas tar
Bukan sembahyang di jalan TAR yang ada jual kain dan tudung murah tu. Ini jalan tar di depan surau. Malang memang tak berbau. Aku lambat bangun untuk subuh dan didenda sembahyang jemaah di atas tar. Aku sembahyang langsung tak khusyuk tapi berlakon konon tawaduk kerana menundukkan pandangan sepanjang berlangsungnya denda tersebut. Memang aku insaf dan tak pernah lagi didenda *padahal kalau dah lewat aku sembahyang di dorm sahaja*.

Zaman sekarang dendanya lain pula tapi tak boleh extreme kelak mengundang bahaya pada kerjaya. Tapi satu yang aku respect cikgu-cikgu aku tak pernah pandang negatif pada mana-mana pelajar tak kira betapa nakal atau jahat pelajar tersebut. Layanan masih sama dan kesalahan lalu tak diungkit.

"SAYA SAAAAYANG CIKGU-CIKGU SAYA"

Sunday, June 5, 2011

Tips-tips menghadapi mock interview

Pelajar tingkatan 4 sekolah aku semua mungkin makan tak kenyang tidur tak lena dan mandi tak basah. Bukan kerana result PPT tapi tengah gabra sebab buka sekolah ni dah start mock interview. Haha padan muka siapa suruh belajar kat sini. Macam-macam soalan mereka tanya sehingga kalau aku charge satu soalan satu ringgit aku sudah boleh bayar bil air rumah aku selama 4 bulan. Tapi kerana aku ini guru maka tak boleh berkira nanti orang tuduh guru tak ikhlas mengajar. Aku sudah dua kali menjadi interviewer jadi boleh untuk aku bocorkan sedikit tips. Jadi sila tadah bahagian yang bocor itu.

1. Pengetahuan am
General knowledge mesti tiptop. Kalau nama-nama menteri, nama sultan, nama agong mesti ada dalam kepala hotak. Nama penuh wokayy. Bukan setakat jawab Abdul Halim atau Sultan Mizan. Kau jangan ingat mereka bapa saudara atau jiran belakang rumah. Itu baru bab nama belum lagi tempat kau nak pergi. Tempat yang kau nak pergi tu pun kau mesti tahu latar belakang. Kalau bab suruh buat latar belakang lagu Justin Bieber kau hafal sangat, sekarang hamek kau! Mesti boleh beza antara UK, London and England. Ini soalan fevret Madam Hajar.


2. Communication Skills
The main objective of mock interview is to develop the communication skills of the interviewee. Jadi SILA BERCAKAP. Jangan buat macam duduk kat library walaupun sesi mock interview kau kat library padahal hari-hari lain kau pergi library mulut berkicau macam sebelum ni kau bisu setahun. Akan ada sesi kumpulan kau dapat tajuk then discuss. Yang ini biasanya berkait dengan general knowledge and current issues. Ini kadang-kadang globalisasi pun tak tahu. Langgan newspaper setiap hari baca hiburan sahaja inilah padahnya.

3. Kera dihutan disusui, diri sendiri mati terkangkang.
Ini namanya perlibahasa. Interviewer mintak kau cerita pasal diri kau. Kami bukan nak dengar adik-beradik kau 13 orang buat apa, abang kau engineer kat mana, kakak kau pakar apa. Tak. Tak mahu. Yang bab keluarga cerita sikit sahaja. Yang penting cerita pasal diri sendiri. Apa yang dah dicapai, akademik, kokurikulum jawatan. Masa ni lah kau perlu riak dan takbur tentang diri kau walaupun kau Majlis Syura atau bakal ketua BADAR hehehe.

4. Course/Bidang
Yang ni pun ramai jugak terkena. Kata nak amek medic tapi Biology dapat D. Pandai-pandailah jawab. Lepas tu mesti tahu dah amek course ni boleh kerja apa, kerja yang macam mana. Dekat sini pun ada opinion-giving question. Contoh kau ambil Civil Engineering. Interviewer mungkin akan tanya isu jalan runtuh, lebuhraya retak. Kalau amek pharmacy, easy access to drug. Hah, jangan nak tunjuk muka kelat. Jawab sahaja yang penting confident bukan jawapannya confidential.

5. Miscellaneous
Yang lain-lain mungkin perkara-perkara kecil sahaja. Jangan lupa bagi salam pada interviewer walaupun kau tak suka dia. Duduk mesti tegak. Muka jangan ketat macam lepas makan jeruk masam nak arwah. Kalau interviewer suruh nyanyi belasah saja. Pitching lari kau kejar sampai dapat Bila sesi wrap-up pun jangan buat muka. Kalau suka ambil buat pedoman kalau tak suka ambil buang jauh-jauh. Bila speaking jangan pakai taram sampai interviewer pun tak faham kau cakap apa.
Aku rasa itu sahaja tips-tips yang boleh ditadah. Tak payah risau, nama pun mock. Habis-habis pun kena deliver public speaking. Aku rasa interview yang dalam kubur lagi takut walaupun kau jawab sambil baring sahaja. Tsk tsk. Nasib baik zaman aku ada mock wedding sahaja. Hahaha best gila sebab main kawen-kawen tak perlu baca apa.

Jenis-jenis guru yang terdapat di tempat aku (Part I)

Manusia dilahirkan dengan pelbagai ragam. Kalau semua manusia sama, tak syioook lah kan. Di sekolah aku ada macam-macam jenis guru. Guru-guru ini dikategorikan berdasarkan sikap dan approach mereka pada pelajar dan rakan-rakan sekerja. Sekiranya anda seorang guru, anda rasa kategori manakah yang paling hampir dengan diri anda.

1. Guru bajet bagus
Guru bajet bagus ni mana-mana pun ada. Bukan sahaja di kalangan guru, di kalangan pelajar, adik-beradik, saudara mara juga ada. Guru yang bajet bagus ni suka meletakkan salah pada pelajar tanpa mencermin diri dahulu. Mungkin cermin mereka retak seribu (cindai). Kadang-kadang sesama guru pun macam tu juga. Mereka sahaja eh! Tak boleh guna mereka nanti ada yang terasa buat laporan pula. Kahkahkah. Sesama guru pun dia sahaja yang betul. Guru yang bajet bagus ni umpama prefect di kalangan guru. Mungkin zaman sekolah dulu tak terpilih jadi pengawas bila dah jadi guru nak balas dendam. Hihi

kau pikir kau hebat sangat




2. Guru sugar high
Sugar high di sini bukan sebab guru ini sweet urine (ada budak tulis sweet urine masa time exam. kahkahkah) atau suka makan benda manis. Tak elok kaki kena potong insaf pun tak guna. Guru yang sugar high guru yang energetic dan banyak ketawa. Kebiasaannya guru sugar high mempunyai suara yang lantang macam komando askar. Aku rasa aku sugar high sebab setiap hari aku mesti gelak kadang dah macam kebas mulut dan pipi dan terus rasa awet muda. Ok, perasan. Takpe perasan macam ni, jangan perasan bagus sudah kelak dibenci.

3. Guru komando askar
Kalau suara high-piched boleh gegarkan gegendang telinga dan cairkan najis mutawasitah di dalam telinga, maka anda memang guru komando askar. Selalunya guru disiplin memang guru komando askar. Tapi masa zaman aku sekolah guru disiplin aku baik sampai aku tak sampai hati nak buat jahat tapi hang buat jugak kan -__-  Di tempat aku mengajar guru komando askar terbahagi kepada dua. Ada komando askar Israel (yang ni memang garang nak arwah), ada komando askar kadet remaja sekolah. Hihihi

4. Guru lindungan kaabah
Guru lindungan kaabah guru yang memiliki akhlak terpuji  tidak mengumpat tidak mengeji dan sudah pasti bukan diri ini. Di tempat aku seorang sahaja guru lindungan kaabah ini. Orangnya memang baik dan sangat lemah lembut. Kalau ada orang tengah mengumpat dia mesti terus bangun tak mahu dengar. Tapi yang baiknya dia tak ada buat muka tapi senyum memanjang. Aku rasa nak insofff bukan nak restoren mamak Insof tu tapi sebutan insaf dalam allughatul arabiyah.

5. Guru MIA
MIA person is everywhere. Di kalangan guru pun adaaa. Pun ada dua jenis. Ada yang jenis memang hilang tanpa diketahui sebab musabab ada yang hilang konon-konon kau lah manusia paling sibuk. 

6. Guru kool.
Bukan bukan. Bukan sekolah Shahrukh Khan dalam Mohabbatein tu. Ini guru yang cool sahaja. Orang lain semua tengah stress dia relax sahaja macam tak ada kerja. Orang lain berdebar takut kena marah dia senyum sahaja. Kadang-kadang aku jeles dengan guru yang macam ni tapi aku memang selalu nervous. Kadang-kadang tak ada apa-apa pun tapi datang sekolah rasa berdebar-debar. Harap-harap bukan masalah jantung. Ameen.

Mungkin lepas ni Jalil Hamid boleh buat lagu pasal guru jugak sebab sebenarnya ada banyak lagi jenis-jenis guru cuma aku dah malas ataupun boleh KIV nanti sambung buat entri baru hehehe. Okay, sekarang mahu bersiap pergi kenduri kahwin dan perlu bersedia secara mental dan fizikal kerana aku akan ditanya bila pula kenduri aku dan bila tertekan fizikal akan memberi ereksi mahu makan banyak. Tsk tsk.

Pengalaman bekerja sebelum menjadi guru

Sebelum menceburkan diri dalam bidang perguruan, aku pernah bekerja di beberapa tempat untuk melihat kesesuaian diri dengan persekitaran pekerjaan. Aku mula bekerja seawal usia 18 tahun. Ini bermakna sudah 10 tahun aku bekerja (tapi duit simpanan tak seperti 10 tahun bekerja). Kebanyakkan pekerjaan aku berkaitan dengan pengurusan kewangan (padahal kewangan sendiri macam haprak) dan customer service. Mari kita imbas pengalaman bekerja aku sebelum menceburi arena (fevret word aku masa sekolah menengah especially bila nak buat karangan) pendidikan.

1. Kedai SINGER.
Lepas tamat SPM aku tergedik-gedik nak kerja sebab bosan duduk kat rumah. Tanpa membuang masa aku keluar ke pekan dan jalan dari sebuah kedai ke sebuah kedai bertanyakan jawatan kosong. Nasib aku memang baik apabila aku di-hired menjadi kerani di sebuah kedai barangan elektrik, SINGER. Aku memang eksaited kerana dalam fikiran aku - yeay, lepas ni dah tak payah duk rumah! Keesokkan harinya aku memulakan pekerjaan sebagai kerani yang scope kerjanya sangatlah luas termasuk membuka dan menutup kedai. To my surprise, I met my long lost friend (long lost konon, padahal tak pernah cari pun), Vadibu (berketurunan India dan aku tak pasti the correct spelling). So instead of buat kerja-kerja pengkeranian aku rancak bersembang flashback cerita-cerita zaman sekolah rendah. Hari kedua, Vadibu ajar aku buat urusan pejabat pos dan bila tak ada kerja, bos aku selalu suruh aku mengajar anak dia. Selalunya Vadibu yang buat hal-hal buka tutup kedai, tapi pada hari kedua dia suruh aku buat. Pintu kedai berat nak arwah. Aku tak tahan daulat terus mintak berhenti. Aku tipu apek tokeh tu aku nak sambung belajar. Hihihi. Nasib baik dapat jugak RM30! Balik rumah asyik kena perli sebab kerja 3 hari sahaja.

2. HARFA Sdn Bhd
Ni kedai kroni bapak aku. Tokeh kedai ni sepupu aku. Aku bekerja di sini sehingga seminggu sebelum mendaftar di UIA. Aku jadi promoter dan cashier. Gaji bulanan sekitar RM350. Empat bulan bekerja di HARFA aku belajar macam mana nak uruskan pameran, stok buku dan lain-lain. Cuti hari Jumaat sahaja dan aku pergi kerja berjalan kaki. Memang masa ni aku kurus, 35kg! Sebelum aku berhenti, Abg Zam dan Kak Shon beli kek untuk aku. Terharu, tahu!

3. Aisyah's Mart
Masa di UIA PJ (matrik) pun aku masih tergedik-gedik nak buat part-time. Aku jadi cashier, susun barang, kemas kedai. Sejam RM3.00, gaji boleh ambil harian atau bulanan. Kalau aku rasa macam banyak duit, aku ambil bulan-bulan.

4. ?*!%$&(*
Sila jangan salah faham. Nama company ini bukanlah lucah atau syarikat porno atau perjudian atau lain-lain. Masa tengah buat entry ni, tak ingat apa nama company ni. Sampai dah turun bawah, makan roti canai, minum susu pun tak ingat-ingat lagi (auta : roti canai membantu meningkatkan daya ingatan). Yang aku ingat aku clerk bahagian data entry. Sejam lima hengget. Kerja hari Isnin dan Rabu sahaja. Asyik mengadap komputer sampai naik juling. Lepas tu agak bosan sebab kerja dua hari sahaja. Macam biasa, resiiiiiign.

5. SONY Wing KLCC
Ini jadi cashier juga. Pun sejam lima hengget. Klik kat sini ramai chinese. Kerja kat sini kena cakap omputeh memanjang sebab customer ramai foreigner. Paling best jumpa Arjun Rampal dengan Shahrukh Khan (masa tu ada shooting Don). Lawak dengar Arjun Rampal cakap omputeh, macam Samy Velu. Hihihi. Tapi dia memang kacak membunuh. Shahrukh Khan macam mamat bangla sahaja, tak hensem.

6. Unit trust advisor
Masa ni aku kayaaaaa. Seronok buat duit. Mungkin akan buat entry lain pasal kerja ni (dasar pemalas!). Walaupun kaya hanya bersifat sementara tidak dapat menyimpan wang dengan banyak kerana habis membayar PTPTN.

7. Pensyarah Kolej Komuniti
Masa jadi lecturer kat sini la aku discover aku ni minat mengajar. Aku mengajar macam-macam. Pendidikan Islam pun aku ajar tapi no one panggil ustazah (padahal aku dah ugut siapa panggil ustazah aku tolak carry marks. kahkahkah). Okay, memang keji sikit perangai. The kids dekat sini buat hotel-catering. Perut aku yang comel selalu diisi dengan hidangan yang lazat dan percuma maka dari berat 37kg menjadi 41kg. Ef wai ia seumur hidup (masa ni 25 tahun) berat tak pernah cecah 40kg. Kecewa berat badan naik tanpa disedari.Tsk tsk

Fuhhh tak sangka macam-macam pekerjaan halal aku dah buat. Seronok buat part-time masa zaman belajar. Kalau orang kata buat part-time menjejaskan pelajaran, sila tampar laju-laju. Kalau tak pandai manage masa, kencing dengan berak pun kau buang dalam seluar saja.

Wednesday, June 1, 2011

Jenis-jenis pelajar yang terdapat di sekolah

Tahun 2011 merupakan tahun ketiga aku mengajar. Sepanjang tiga tahun ini aku boleh mengklasifikasi pelajar-pelajar aku kepada beberapa jenis berdasarkan empirical study (tipu) yang aku telah buat dan masih buat. Bai de wei, empirical study bermaksud kajian yang dilakukan berdasarkan experiment dan observation (terima kasih kelas psychology UIA walaupun aku memang tak minat langsung subjek ni). Thus let's take a look which group do you belong to?

1. Pelajar tak cukup kasih sayang
Pelajar yang tak cukup kasih sayang merupakan pelajar yang memerlukan perhatian lebih dari guru yang sedang mengajar. Mereka bukanlah golongan yang suka mencapap atau membuat publisiti murahan tetapi ketika di dalam kelas, mereka seolah-olah berada dalam dunia mereka sendiri. Kalau dilihat pada mata mereka seolah-olah mereka khusyuk dengan pengajaran di dalam kelas sedangkan mereka sedang fikirkan perkara-perkara lain. Oleh yang demikian aku mesti menyebut nama mereka setiap kali masuk ke kelas. Kalau tahun 2010, nama Zulziman yang palinggggg aku selalu sebut. Tahun 2011 nama Izzat Rahman (kedua-duanya merupakan nama sebenar). Bila panggil nama tu, soalan aku "Are you with me?". Memang takde soalan lain dah. Lagi satu, every time mereka jawab soalan dengan betul, ataupun bagi opinion, wajib dipuji then lepas tu confirm dia memang khusyuk dan tawadduk dengan pengajaran kita.

2. Pelajar mencapap/publisiti murahan
Kategori ni mana-mana kelas yang aku mengajar pun ada. To name a few, her, him, him, him,him hehehe. Apahal pelajar lelaki yang lagi suka sangat mencapap ni??? Kalau nak kenal pelajar kategori ni, dia akan buat apa saja untuk nak tarik perhatian cikgu. Contohnya, apabila bercakap akan mengggunakan suara yang kuat, sekiranya tidak dapat menyiapkan homework guru tersebut akan dipuji supaya dapat mengelak dari didenda, apabila ketawa pun akan ketawa dengan kuat supaya guru akan memberi perhatian. Sewaktu mula-mula mengajar memang kadang-kadang aku terpengaruh dengan mereka, tapi lama kelamaan aku akan rasa kumpulan ni agak annoying. Hehehe. No offense!
3. Pelajar 'meghenyam'
Untuk mereka yang tidak faham northern dialect, meghenyam ditafsirkan sebagai gedik, suka mengendeng dan lain-lain adjektif/kata sifat yang sewaktu dengannya. Kumpulan ini biasanya didominasi oleh pelajar perempuan. Mereka selalu cuba untuk rapat dengan guru tetapi malangnya guru tidak berminat untuk berbaik-baik atau rapat dengan mereka. Kadang kala mereka boleh menjadi agresif sekiranya kehendak mereka tidak dilayan atau dituruti seperti memebenci guru tersebut atau yang lebih ekstrim menyebarkan fitnah tentang guru tersebut (agak-agak ada tak yang akan terasa di sini? hihihi)

4. Pelajar aktif sukan
Pelajar aktif sukan jarang berada di dalam kelas kerana mereka akan terbabit dengan pelbagai aktiviti sukan. Kebiasaannya pelajar ini juga sukar untuk diingat nama mereka berikutan ketiadaan mereka di dalam kelas melainkan pelajar tersebut dalam golongan mencapap atau tak cukup kasih sayang maka nama mereka akan kekal bersemadi dalam fikiran para guru. Golongan ini juga kebiasaannya tidak menghadapi masalah sekiranya tidak menyiapkan homework kerana apabila didenda, ia umpama warming-up untuk mereka teruskan aktiviti sukan pada hari tersebut.
macam takde kaitan pun
5. Pelajar mandom
Pelajar mandom pula merupakan pelajar yang berlawanan dengan pelajar aktif sukan. Mereka tidak berminat dengan sebarang aktiviti sukan walaupun hanya disuruh lompat bintang. Kebanyakkan pelajar-pelajar ini merupakan mereka yang bergiat aktif dalam bidang-bidang dakwah dan kerohanian. Mungkin apabila berada di padang bersama pelajar perempuan mereka rasa sangat berdosa lantas terpaksa ambil wuduk dan mengerjakan sunat taubat. Golongan ini juga walaupun tidak aktif dalam sukan belum tentu  mereka menunjukkan pencapaian akademik yang cemerlang.

6. Pelajar 'cekang'
Aku pun tak tahu kenapa pelajar-pelajar sekarang suka menggunakan perkataan cekang sebagai kata sifat untuk mereka yang pandai. Pelajar yang paling pandai akan dikatakan 'cekang tahappp'. Aku juga sudah terpengaruh dengan adjektif ini dan selalu menggunakannya di dalam kelas. Hehehe. Pelajar cekang merupakan pelajar yang selalu score dalam kelas atau selalu boleh menjawab soalan-soalan di dalam kelas.

7. Pelajar lambat lima minit
Pelajar yang lambat lima minit merupakan pelajar yang selalunya sedikit ketinggalan dalam kelas. Sebagai contoh apabila guru menerangkan sesuatu perkara dan semua pelajar telah faham dan guru telah pun memulakan topik yang baru secara tiba-tiba golongan ini akan angkat tangan dan mengajukan soalan. Golongan ini selalu menjadi bahan usikan di dalam kelas. Golongan lambat lima minit ini terbahagi kepada dua - ada yang nampak lucu dan ada yang menyakitkan hati. Kalau yang menyakitkan hati tu, rasa macam nak tampar biar bisu setahun!


Jadi anda rasa anda golongan yang mana? Zaman persekolahan aku dulu, aku cuma pelajar yang biasa-biasa sahaja. Walaupun semua guru kenal aku, ia bukanlah kerana aku suka mencapap atau membuat publisiti murahan, tetapi kerana nama aku yang unique and rare. Cewahhhhhhhhhhhhhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...