Wednesday, April 17, 2013

Sakit perut




Bahasa Inggeris tingkatan satu sekarang guna pakai sistem set. Kelas aku hari Isnin dan Selasa. Aku dapat Set 5. Set 4, 5 dan 6 serentak.


Ada sekali Set 4 cikgunya tiada. Kurang sihat dan aku terus masuk mintak buat kerja sendiri dan jangan bising. Di tangan ada pembaris besi. Imej garang tu penting. Kelas mula dari jam 10.40 - 12.40, dua jam. Makanya pasti ada yang pundi kencing size s maka akan kerap ke toilet. Pun aku pesan nak pergi toilet kena minta dengan aku dulu.


Baru sepuluh minit aku mengajar di Set 5, datang seorang budak perempuan stok bajet ayu. Datang ketuk pintu minta nak pergi toilet. Siap cakap omputeh. Sekolah kampung macam tempat aku mengajar memang susah nak train budak suruh cakap bahasa Inggeris. Rela tak ke toilet demi tak payah cakap Bahasa Inggeris. Makanya permission granted.


Selang lima belas minit (aku agak-agak saja) datang lagi minta nak ke toilet. Kali pertama berteman. Kali ini seorang diri.


"Bukan tadi ja awak baru pi? Ni pasaipa nak pi lagi?"


"Sakit perut, teacher...." Muka sedih sambil pegang perut. Sebab percaya aku bagi dia pi.


Lepas tu tak tau selang berapa minit. Tak boleh dah nak agak, mai lagi mintak nak pi toilet. Pun aku bagi. Lepas aku cakap "Yes, please." terus aku sambung pompang-pompang sebab bimbang kelak objektif tak tercapai.


Dah habis mengajar aku bagi latihan. Letih berdiri aku duduk sambil membelek buku rekod sendiri. Datang lagi budak yang sama mintak nak pi toilet. Aku senyum dan angguk. Aku sambung lagi belek-belek buku sendiri. Kagum tulisan tangan aku yang cantik dan kemas. Kahkahkah.

"Teacher...." Siti Hajar, budak kelas aku yang duduk paling depan, paling hampir dengan pintu panggil aku. Aku terus bangun pi mengadap.

"Yes sayang," Ya, aku panggil budak-budak aku sayang. Takpun honey bun, sweetie pie ikut sedap mulut aku sebab nak tunjuk aku ni kasih belaka dengan mereka. Ecewahhh. Tapi time marah hangit bun pun aku boh.


"Teacher cuba tengok budak yang nak pi toilet tu..." Siti Hajar tunjuk budak yang bajet ayu tadi, yang katanya sakit perut sebab tu istiqamah ke toilet, tengah melenggang kangkung naik tangga yang mengadap blok tingkatan tiga. Blok tingkatan tiga yang budak lelakinya tak pandai mengeja apatah lagi membaca tapi handal main peewit-peewit dengan adik-adik tingkatan satu dan dua.


Ketahuilah suara aku memang kuat. Kalau sekali aku tengking satu blok confirm boleh dengar. Sekali aku naik hantu, dua blok boleh dengar. Dua blok yang jaraknya dua ratus meter.


Berbekalkan kekuatan suara yang dimiliki, maka marilah malukan budak bajet ayu tadi.


"HAHHH, KAMU YANG KATA NAK PI TOILET TADI MELENGGANG-KANGKUNG PASAIPA. KATA TAK TAHAN SANGAT DAH NAK BERAK. TADI MAI MINTAK PI TOILET SAMPAI TERKENTUT-KENTUT, YANG TERHEGEH-HEGEH LAGI TU PASAIPA?

"SAT LAGI TAIK BERTABUR AWAK JUGAK YANG MALU"


Mencicit budak tu ke toilet lepas dengar aku berleter secara live dengan ayat-ayat menusuk jantung. Budak-budak laki tingkatan tiga yang asalnya memiwit telah mengeboo sambil gelak-gelak. Aku senyum puas hati.



Aku bukan suka-suka nak malukan dia. Tapi bila dia suka-suka menipu aku memang aku panas hati. Dan lepas tu langsung tak mintak pi toilet dah. Haaaaaa nak tipu la lagi cikgu awak nih?







Wednesday, April 10, 2013

Saya ada kanser hati



Budak perempuan tingkatan satu sekolah aku ramai yang stok gedik terhegeh-hegeh gatai belaka. Sehari dua puluh kali pergi toilet. Pergi toilet boleh lalu Block D, block abang-abang tingkatan tiga. Hati berbunga abang tingkatan tiga peewit-peewit padahal yang duk mengorat tu baca pun tak pandai. Nama sendiri pun gagal tulis dengan betul. Ada hati jugak budak-budak tingkatan satu nak buat boyfriend. Kelapaq jugak nak buat abang angkat. Geli! Geli!


Hari ni memebebel sekandaq kat budak perempuan ni. Mintak pergi toliet sambil pegang dada. Kali pertama tak bising. Kali dua aku dah tak berapa nak suka. Kali tiga aku hangin terus jadi mulut naga.


"Ni yang nak pi toilet dua tiga kali ni pasaipa? Tak kena tang mana?"


"Saya tak sihat teacher..." Muka sedih tak mau-mau.


"Tak sihat celah mana?" Setakat tayang muka sekupang depan aku ingat aku nak percaya?


"Saya sakit teacher...saya ada kanser hati..." sambil tangan pegang dada.


Ni pengaruh lagu Melayu la ni. Bila lirik ada sebut hati, penyanyi pegang tang jantung. Lagu orang puteh sebut heart tak apa la pegang dada.


Lagi satu nak marah sebab main sebut kanser hati serupa kanser hati tu sakit perut, pening kepala. Confirm nak menipu aku tu. Sanggup demi abang-abang tingkatan tiga yang tak reti baca.

















Friday, March 8, 2013

Resam pelajar












Ditujukan untuk pelajar-pelajar saya dengan ucapan 'Teacher sayang anda semua walaupun bila teacher pompang-pompang di depan dan anda yang duduk kepala terteleng-teleng berpusing-pusing dan tersengguk-sengguk sekali imbas macam pengikut Ayah Pin. Semoga hidup diberkati Allah dan beroleh (peroleh?)  kejayaan di dunia dan akhirat'.

Selamat Hari Jumaat!

Wednesday, February 27, 2013

Cerita Kelas Belakang #3





Aku guru kelas 5 Tekun. Juga kelas paling belakang. Memang biasanya kelas belakang guru kelasnya perempuan. jarang sangat lelaki melainkan dikenalpasti sebagai cikgu lelaki yang rajin.


Awal persekolahan aku di hospital. Hospital yang sama, Metro Specialist. Jadi bila aku dah balik ke sekolah budak-budak sibuk tanya pengalaman tinggal di wad. Kelas 5 Tekun cuma 14 orang. 12 lelaki dan dua perempuan. Budak lelakinya seribu kali rajin banding dengan minah dua orang tu. Macam melampau pulak banding dengan seribu. Sepuluh kali dah la. Tapi sungguhlah yang lelaki ni senang buat kerja. Suruh sikit mesti dia buat. Tapi kena cakap baik-baik. Kena panggil abang hensem atau sayang laju buat kerja.


Budak perempuan malas tahap tak tercapai dek akal. Menjadi penolong setiausaha ko-kurikulum, aku kena cantikkan board ko-kurikulum. Bila mintak tolong budak laki, selepas menanam tebu di pinggir bibir terus sukarela tolong. Tapi dalam tolong tu, mainnya memang banyak. Budak perempuan yang sorang tu bagi alasan dah tiga hari tak tidur.

'Tak tidoq pasaipa sayang? Mengasuh anak ka?'

Tarik mucung sedepa boleh ikat buat penyangkut baju. 'Teacher tau dak saya sakit gigi. Memang takleh lena.'

Sakit gigi tapi sebelum tu aku tengok duk usung teh ais ikat tepi. Tak apalah. Aku malas nak soal-siasat lebih-lebih. Aku suruh dia duduk dalam kelas elok-elok. Yang kawan lagi seorang dah buat iklan colgate. Nak teman katanya. Nampak sangat beralasan takmau tolong aku buat kerja.


Sambil buat kerja bersihkan papan kenyataan, Hafifi budak lelaki yang suara serak-serak basah dan paling rajin bersembang dalam kelas bersembang peristiwa aku di hospital. Peristiwalah sangat. Lemah vocab aku bila dah lama tak menaip entri. Balasan.


'Teacher duk kat Metro syok dak?'

'Syok sebab boleh rehat. Lepas tu depa urut-urut. Tapi makan tak sedap.'

'Kita ada hospital Metro ja ka teacher?'

'Hospital Pantai, KMC, PMC, ada banyak lagi. Pasaipa?'

'Dak la, Metro tu suratkhabar Metro yang punyakan? Berita Harian dengan Utusan depa takdak hospital ka?'


Hahahaha. Memang aku gelak besar. Aku tak boleh nak jawab soalan tu sebab asal tengok muka Hafifi aku nak tergelak. Dia tak berapa cerdik, tapi dia rajin berfikir
 :')
Lain kali teacher jawab na sayang.











Wednesday, February 20, 2013

Turning 30




I am officially 30 today! Thank you family, sibings, Dato K, relatives and friends for wonderful wishes and prayers. I am happy to be 30 and I dont have a little reluctant to move on from 29 to 30 :)

There are tons of things I will never say again as when I was younger.Stuff like, 'Damn, math is hard!', 'I hate school!', wait. I am actually saying it almost every day. Hihihi. But whatever. I'm blessed to be 30 :)

 Welcome 30! Bring it on what you have!

Alhamdulillah.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...